SF på vinderkurs: Debuterende kandidat kan få en plads i Folketinget

SF står til en stor fremgang ved folketingsvalget ifølge meningsmålinger. Det kan måske udløse en plads til en ung, ukendt kandidat fra Sakskøbing.

Tema: Folketingsvalg 2019 - skal Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen lede Danmark?
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis stemmerne ved det kommende folketingsvalg på Grundlovsdag falder ud som meningsmålingerne forudsiger, så kan Socialistisk Folkeparti få en kæmpe fremgang.

De står næsten til en fordobling af mandater.

Det viser en analyse fra Ritzau Index, der samler de seneste 15 politiske meningsmålinger. Ifølge Ritzau Index står SF til at få 8,3 procent af stemmerne.

Det er næsten en fordobling i forhold til sidste folketingsvalg i 2015, hvor partiet fik 4,2 procent af stemmerne på landsplan.

Hvis SF får 8,3 procent af stemmerne i morgen, vil det betyde, at Sjællands Storkreds kan sende to mandater i Folketinget. Så kan den unge Anne Valentina Berthelsen fra SF måske se frem til en plads i Folketinget.

Nervøs for tv-debut

Tirsdag eftermiddag debatterede Anne Valentina Berthelsen sammen med 12 andre folketingskandidater i valgprogrammet Det sidste ord, som TV2 ØST var vært for.

Her deltog blandt andre Jacob Jensen fra Venstre, Zenia Stampe fra Radikale Venstre, Søren Espersen fra Dansk Folkeparti og Nasar Khader fra Det Konservative Folkeparti.

quote Jeg var lidt nervøs, men selvom Jacob Jensen er fra Venstre, så gav han mig lige et klap på skulderen.

Anne Valentina Berthelsen, folketingskandidat fra SF

De fleste kandidater er garvede tv-debattører og allerede folketingsmedlemmer. Men for Anne Valentina Berthelsen var denne optræden hendes første tv-debat.

Hun skal vænne sig til, hvor hård kampen er om at få ordet.

- Jeg var lidt nervøs, men selvom Jacob Jensen er fra Venstre, så gav han mig lige et klap på skulderen. Også da jeg angreb ham, så det er super fint at prøve, siger hun.

Hun kommer oprindeligt fra Sakskøbing, men bor i dag i København. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan her så det ud, da Anne Valentina Berthelsen (SF) deltog i valgprogrammet 'Det sidste ord' på TV2 ØST sammen med 12 andre folketingskandidater.
Sådan her så det ud, da Anne Valentina Berthelsen (SF) deltog i valgprogrammet 'Det sidste ord' på TV2 ØST sammen med 12 andre folketingskandidater.
Foto: TV2 ØST

Debat præget af ond tone

Generelt er den 24-årige SF-kandidat ikke begejstret for tonen i den politiske debat.

- Tonen er ikke god i dansk politik. Vi lægger hinanden mange ord i munden, og vi bruger mange floskler. Det er ikke, fordi man kalder hinanden grimme ting. Men man er rigtig gode kil at tegne et billede af, at dem, som man er uenige med, er de onde, siger hun.

quote Tonen er ikke god i dansk politik. Vi lægger hinanden mange ord i munden, og vi bruger mange floskler.

Anne Valentina Berthelsen, folketingskandidat fra SF

Også fra egne rækker har Anne Valentina Berthelsen mærket, at politik ikke er for sarte sjæle.

- Der er nogle gange, hvor det går over grænsen. For eksempel når en af mine partifæller siger, at jeg burde tabe mig lidt, fordi jeg skal se ud som en kvinde. Jeg tror, hun sagde det i den bedste mening. Ingen tvivl om det, siger hun og tilføjer:

- Men det er jo et meget fint billede på den udfordring, vi har med, hvordan vi ser på kvinder i politik og kvinder i det hele taget. At du kan finde den slags anskuelser helt ind i SF. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Anne Valentina Berthelsen (SF) håber hun får en af pladserne, hvis SF får valgt to mandater fra Sjællands Storkreds ind.
Anne Valentina Berthelsen (SF) håber hun får en af pladserne, hvis SF får valgt to mandater fra Sjællands Storkreds ind.
Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

På sin hjemmeside præsenterer Anne Valentina Berthelsen sig sådan her:

Jeg er vokset op i en lille by på Lolland med langt til både sundhedsvæsenet og uddannelsesinstitutionerne.

Og hun beskriver også yderområderne som sin første mærkesag.

Når stemmerne er talt op onsdag aften, vil det stå klart, om Anne Valentina Berthelsen bliver den kandidat, der kommer til at følge den sikre kandidat, Jacob Mark, ind i Folketinget.

- Hvis jeg kommer ind, så glæder jeg mig til for 5. uge i træk ikke at få sovet særligt meget. Og så tage direkte ind på Christiansborg og gå i gang med at forandre Danmark, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg ikke bliver valgt ind, så glæder jeg mig til at sove rigtig meget og få taget noget ferie og drukket en øl med venner og bekendte. Jeg tror, de gerne vil tale med mig, uden at vi taler om politik.