S-ledelse støtter planer om at oprette et udrejsecenter i udlandet

En gruppe lokale socialdemokrater vil placere udviste kriminelle udlændinge på et udrejsecenter uden for Europa i stedet for på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis det står til en række lokale socialdemokrater fra Sydsjælland, skal de udviste kriminelle udlændinge i Danmark placeres på et nyt udrejsecenter uden for Europa i stedet for at sendes til et langt fra klar udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt.

quote Vores ambitioner er, at det skal være stort nok, så vi ikke har brug for udrejsecentre i Danmark

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsordfører.

- I Socialdemokratiets udlændingeudspil står der, at vi vil lave et modtagecenter i et sikkert tredjeverdensland – altså syd for Middelhavet. Når vi alligevel gør det, bør vi lave en afdeling, der samtidig er udrejsecenter. Det burde vi kunne gøre på nogenlunde samme tid, som det ville tage at bygge ovre på Lindholm, udtalte Brian Bressendorff, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet og opstillet i Vordingborgkredsen, forleden til TV2 ØST.

Lindholm demo skilt
Læs også
Socialdemokrater vil droppe udrejsecenter på Lindholm og placere det uden for Europa
Lindholm demo skilt
Læs også
Socialdemokrater vil droppe udrejsecenter på Lindholm og placere det uden for Europa

Det forslag får en positiv modtagelse hos ledelsen i Socialdemokratiet

 - Jeg har været i kontakt med Brian Bressendorff, og jeg synes, det er rigtig godt, at han kommer med konstruktive forslag, og det lyder virkelig interessant, siger Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsordfører.

Kan komme til at ligge på Balkan

Forslaget stammer fra de socialdemokratiske folketingskandidater i Vordingborgkredsen og kom efter, at partiformand Mette Frederiksen udtalte til TV2, at hun erklærer sig klar til at lytte, hvis nogen har bedre forslag i forhold til placeringen af et udrejsecenter på Lindholm.

- Men hvis ikke der kommer en bedre ide, så fortsætter planerne om Lindholm. Et udrejsecenter, det skal vi altså have, og det er ikke sjovt for noget lokalsamfund, ligegyldigt hvor det bliver placeret, sagde hun.

NYT UDREJSECENTER PÅ LINDHOLM

  • Regeringen og DF vil afsætte 759 millioner kroner til etablering og drift af udrejsecenteret på Lindholm i Stege Bugt. 
     
  • Heraf skal 210 millioner kroner bruges på etableringsudgifter som bygninger (145 millioner) og infrastruktur og forsyning (55 millioner). 

  • Centret ventes at kunne tages i brug i 2021 og skal huse udlændinge på tålt ophold, udviste kriminelle, fremmedkrigere og kriminelle afviste asylansøgere.

  • Op til 125 udlændinge skal opholde sig her. Driften vil koste 1,8 millioner kroner årligt per udlænding. Til sammenligning koster det 250.000 kroner årligt per udlænding på Kærshovedgård.

 

Kilder: TV ØST, TV2.

Men planerne om at droppe et udrejsecenter på Lindholm er dog ikke lige til, forklarer han.

- På grundlovsdag i 2018 sagde Lars Løkke (Rasmussen red.) i sin grundlovstale, at Danmark var i dialog med Østrig om at åbne et udrejsecenter på Balkan, og at vi ville se et pilotprojekt allerede inden jul. Det blev ikke realiseret. Men vi har en forventning om, det var rigtigt, hvad statsministeren sagde, og at det arbejde fortsat er i gang. Hvis vi vinder regeringsmagten, så vil vi helt sikkert fortsætte det arbejde, fordi hvis det kan realiseres med et udrejsecenter på Balkan eller syd for Middelhavet, så vil det være i fuldstændig forlængelse af Socialdemokratiets politik, siger Mattias Tesfaye.

Hvis planerne om et udrejsecenter på Balkan kan realiseres, vil I så droppe planerne om et udrejsecenter på Lindholm?

- Ja, svarer Mattias Tesfaye.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det tog 22 dage at beslutte, hvorvidt Lindholm i fremtiden skal være udrejsecenter for udviste udlændinge. Det viser et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.
Det tog 22 dage at beslutte, hvorvidt Lindholm i fremtiden skal være udrejsecenter for udviste udlændinge. Det viser et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Der er dog et stort men.

- Det forudsætter, at vi kan finde en anden placering, og her håber vi, at man er kommet længere, end det som Lars Løkke (Rasmussen red.) sagde i sin grundlovstale 2018. Dengang sagde han, at der ville åbne et pilotprojekt inden juleaften, og det var vi meget spændte på, om det ville lykkedes. Det lykkedes så ikke for Lars Løkkes regering. Men vi kan forstå på Inger Støjberg og Lars Løkke, at de fortsat er i dialog med Østrigs regering og en regering på Balkan om at åbne et dansk udrejsecenter på Balkan, og det er vi meget spændte på at høre, hvor langt de er kommet med. Uanset hvor langt de er kommet, vil vi i hvert fald fortsætte arbejdet efter valget, hvis vi vinder regeringsmagten, siger Mattias Tesfaye.

quote Det er lidt ligesom atomaffaldet, da vi skulle placere det – uden at jeg skal sammenligne det ene eller andet med atomaffald

Mads Fuglede (V), udlændingeordfører og flygtninge- og stabiliseringsordfører

- Vores ambitioner er, at det skal være stort nok, så vi ikke har brug for udrejsecentre i Danmark, tilføjer han uden at kunne være konkret på, hvor mange pladser et eventuelt udrejsecenter uden for Danmark skal have.

Ventes at koste 759 millioner kroner

Planerne om at etablere et udrejsecenter på Lindholm til cirka 759 millioner kroner har længe vakt vrede – især lokalt, hvor mange beboere i Kalvehave på Sydsjælland kræver klare svar fra Socialdemokratiet på spørgsmålet om Lindholm.

Artiklen fortsætter under billedet.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt.
Øen Lindholm ligger i Stege Bugt. Foto: TV 2 Grafik

Øen i Stege Bugt er fra 2021 udset til at huse kriminelle udlændinge, der skal udvises, men som Danmark ikke kan sende hjem. Da regeringen og Dansk Folkeparti sidste år stemte forslaget igennem, stemte Socialdemokratiet som det eneste parti blankt i folketingssalen. Resten af venstrefløjspartierne var imod.

Derfor håber flere lokale i Kalvehave og omegn, at Mette Frederiksen vil ændre beslutningen, hvis hun bliver statsminister.

V: - Det er ligesom med atomaffald

Hos Venstre ønsker man ikke at skrotte planerne om et udrejsecenter på Lindholm til fordel for et center uden for Europa.

- Lindholm er en ganske udmærket idé, og det er derfor, vi har vedtaget den, siger Mads Fuglede (V), der er udlændingeordfører og flygtninge- og stabiliseringsordfører.

quote Lindholm løser et problem, der findes

Mads Fuglede (V), udlændingeordfører og flygtninge- og stabiliseringsordfører

- Det er nødvendigt at lave et tredje udrejsecenter, og det er bogført, vi har fundet et sted og en økonomisk ramme for det. Om der så på et tidspunkt kan komme noget andet, som vi kan lave sammen med andre europæiske lande, så kan vi ikke afvise det (planerne om et udrejsecenter på Lindholm red.), tilføjer han.

Men forslaget fra de lokale socialdemokratiske folketingskandidater er ifølge Mads Fuglede et ønske, som der ikke er meget realisme bag.

- Lindholm løser et problem, der findes. Det andet kan måske løse et eller andet. Vi har selv talt om de her idéer (udrejsecentre uden for Danmark, red.), men desværre er realismen bag dem svære, og det tager tid, før det kan lade sig gøre, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg er med på, at det kan være smart at sige i en debat, siger han og fortsætter:

Mette Frederiksen
Læs også
S er stadig uklar om Lindholm: - Jeg hører gerne, hvis andre har gode idéer
Mette Frederiksen
Læs også
S er stadig uklar om Lindholm: - Jeg hører gerne, hvis andre har gode idéer

- Det er lidt ligesom atomaffaldet, da vi skulle placere det – uden at jeg skal sammenligne det ene eller andet med atomaffald, men det er også noget, som ingen har lyst til at huse, og i lang tid var der nogle, som sagde, at vi bare kunne lægge det nede i Tyskland, hvor de lægger deres atomaffald. Men det kunne man ikke. Nogle ting kan lyde smart i en debat og lyde til at løse et problem, og det er også lidt omdrejningspunktet for denne debat.

Venstre vil placere udrejsecenter uden for Danmark

I juni sidste år oplyste statsminister Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder, at Danmark var relativt langt i bestræbelserne på at få etableret et udsendelsescenter et ikke-synderligt attraktivt sted i Europa i samarbejde med en række andre europæiske lande.

Artiklen fortsætter under billedet.

I september 2015 valgte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at lukke Sydmotorvejen mellem afkørsel 46 Sakskøbing og Rødbyhavn, fordi en stor grupper flygtninge forsøgte at nå Sverige til fods for at søge om asyl.
I september 2015 valgte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at lukke Sydmotorvejen mellem afkørsel 46 Sakskøbing og Rødbyhavn, fordi en stor grupper flygtninge forsøgte at nå Sverige til fods for at søge om asyl. Foto: TV2 ØST

Det udsendelsescenter skulle Danmark kunne sende afviste asylansøgere til, så de ikke længere skulle sidde i hjemsendelsesposition i Danmark på eksempelvis udrejsecenteret Kærshovedgård nær Ikast, lød det fra statsministeren.

- Der, hvor man kunne starte, og det der ville gøre en stor forskel, var, hvis man kunne lave en lejr, som ikke lå i de attraktive asyldestinationslande, men et andet sted. Det ville have en enorm præventiv effekt, og er det rigtige sted at starte, sagde Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Lindholm
Læs også
Fakta: Forstå forskellen på afviste asylansøgere og tålt ophold
Lindholm
Læs også
Fakta: Forstå forskellen på afviste asylansøgere og tålt ophold

Selvom statsministeren dengang sagde, at et pilotprojekt var på trapperne, så oplyste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efterfølgende, at et udrejsecenter for afviste asylansøgere har lange udsigter.

- Jeg tror, selve etableringen af et center som det her først vil kunne påbegyndes på den anden side af årsskiftet. Forhandlingerne og drøftelserne kører på fuld skrue, men der kommer til at gå noget tid, inden man har en færdig aftale og kan gå i gang, sagde udlændinge- og integrationsministeren på et samråd tilbage i august 2018.

Udrejsecenteret er ifølge DR Nyheder ikke del af EU's fælles bestræbelser på at ændre sin migrationspolitik for at modvirke en gentagelse af den såkaldte flygtningekrise i 2015.

Der er i stedet tale om et samarbejde med Østrig om at gøre det mindre attraktivt at prøve lykken i Europa, hvis man ikke er asylberettiget.