Regionale Venstre-folk håber stadig på aftale over midten

Venstre gik frem, men blå blok tabte valget. Folketingsmedlemmer fra Sjællands Storkreds håber stadig på en regering over midten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var en ambivalent aften for Venstre, da stemmerne var talt op i går.

Partiet, der har siddet i regering og med statsministerposten i fire år, fik et godt valg med 3,9 procentpoint flere stemmer end i 2015.

Men et katastrofalt valg for regeringspartnerne i Liberal Alliance og støttepartiet Dansk Folkeparti betyder, at en klassisk blå regering er urealistisk. Den dobbelte følelse kommer også til udtryk hos Louise Schack Elholm fra Sjællands Storkreds.

quote Der skal mere end én til at samarbejde

Louise Schack Elholm, Venstre

- Jeg er utrolig stolt over, at der er flere danskere, der igen har vist tillid til Venstre. Det sætter jeg stor pris på. Men det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, hvis vi ikke kan bruge det til at fastholde Danmark i en friere og rigere retning, uddyber hun.

Løkke og Thulesen Dahl
Læs også
Dansk Folkeparti blødte stort til valget - tabte især stemmer i højborge
Løkke og Thulesen Dahl
Læs også
Dansk Folkeparti blødte stort til valget - tabte især stemmer i højborge

Marcus Knuth, der også er opstillet i Sjællands Storkreds, kalder valgresultatet ”den omvendte verden” i forhold til valget for fire år siden.

- Sidste folketingsvalg gik jo godt for blå blok men ikke så godt for Venstre. Nu har vi så vundet partiets storhedstid tilbage, men blå blok ligger så lidt mere i ruiner, opsummerer han.

I Sjællands Storkreds går partiet frem fra 5 til 7 mandater i forhold til 2015.

Artiklen fortsætter under videoen.

Louise Schack Elholm (V) håber stadig på, at Venstre kan få plads i en regering over midten.

Håndsrækning over midten

Venstre har ellers gjort, hvad de kan for at få indflydelse på en ny regering – også selvom det ville blive uden den klassisk borgerlige konstellation.

- Vi har sagt, at vi gerne vil bruge vores mandater til at samarbejde – også henover midten. Men der skal mere end én til at samarbejde, så det kan vi jo ikke bestemme alene, siger Louise Schack Elholm.

Ifølge Marcus Knuth har danskerne også givet udtryk for, at de ønsker en regering med to store partier over midten.

quote Der har været en massiv opbakning til et samarbejde over midten fra danskerne

Marcus Knuth, Venstre

- Vi står nu med S og V, der ligger på omkring 25 procent hver og så alle andre partier på under 10 procent. Så der har været en massiv opbakning til et samarbejde over midten fra danskerne, konkluderer han.

Ser svært ud

Partileder Lars Løkke Rasmussen har hen mod valgkampens afslutning lagt billet ind hos Socialdemokratiet i håb om, at en regering kunne blomstre på midten af den klassiske højre-venstre-skala.

Det har Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen dog afvist kategorisk. Og i går gjorde hun det igen klart, at hun har en ren Socialdemokratisk regering som førsteprioritet. 

Det vil dog formentlig kræve støtte og ikke mindst indflydelse fra andre røde partier som SF, R og EL. Det samarbejde tror Marcus Knuth kan blive besværligt.

- Mette Frederiksen har jo sagt, hun vil fortsætte med en stram udlændingepolitik, men samtlige af hendes støttepartier vil det modsatte. Vi vil gerne samarbejde med hende og prøve at finde en politik, der ikke handler om at være afhængig af en masse bittesmå fløjpartier, siger han.

Jacob Mark og Liselott BLixt
Læs også
Sådan blev resultatet i Sjællands Storkreds
Jacob Mark og Liselott BLixt
Læs også
Sådan blev resultatet i Sjællands Storkreds

Louise Schack Elholm håber også stadig på en aftale over midten, selvom det ser sort ud.

- Det er for tidligt at sige noget om. Men det er da klart, at her og nu har Socialdemokratiet afvist det, lyder det.

Ved Lars Løkke Rasmussens første tale efter valgresultatet gav han udtryk for, at Venstre vil gå til forhandlingerne med håb om en midterregering med Lars Løkke Rasmussen selv som statsminister.

Egen fremtid ukendt

Louise Schack Elholm har siddet i Folketinget for Venstre siden 2007. Men om hun skal blive siddende, ved hun ikke endnu. Det kommer an på de personlige stemmer. Hun er dog fortrøstningsfuld.

quote Jeg er først helt rolig, når de sidste stemmer er talt op

Marcus Knuth, Venstre

- Når vi går to mandater frem, er det jo bestemt mere positivt, end når man går to mandater tilbage, som vi gjorde ved sidste Folketingsvalg, konstaterer hun.

Personlige stemmer
Læs også
Personlige stemmer opgjort: De blev valgt ind i Sjællands Storkreds
Personlige stemmer
Læs også
Personlige stemmer opgjort: De blev valgt ind i Sjællands Storkreds

For Marcus Knuth har de sidste fire år været hans første periode i Folketinget. Og han vil heller ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, og alle stemmerne er talt op.

- Ved sidste valg så vi jo nogle af dem, som folk regnede med var sikre, ikke kom ind. Så jeg er først helt rolig, når de sidste stemmer er talt op, siger han og nævner Karsten Nonbo som eksempel.

Det var faktisk netop Louise Schack Elhom, der med få hundrede stemmer skubbede den rutinerede politiker fra Næstved af pinden efter 17 år i Folketinget for Venstre. Marcus Knuth fik efter Lars Løkke Rasmussen næstflest stemmer for Venstre i Sjællands Storkreds.

Det forventes, at de personlige stemmer er talt op sent på eftermiddagen.


Nyhedsoverblik