Paludan på kant med loven - sjællandske Stram Kurs-kandidater har ingen kommentarer

Stram Kurs-kandidater fra Sjællands Storkreds har ingen holdninger til, at Rasmus Paludan har chikaneret en ung mand og hans familie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er privat og Rasmus Paludans egen sag.

Sådan lyder det samstemmende fra de sjællandske folketingskandidater fra Stram Kurs til sagen om Rasmus Paludans anmodninger om chikane af en ung mand og hans familie.

En af dem, der takker nej til at give en kommentar til sagen, er Pernille Pedersen fra Holbæk, hun er kandidat i Sjællands Storkreds.

- Nej, du må interviewe mig omkring, hvad jeg står for, hvis det har interesse. Jeg udtaler mig ikke på Rasmus Paludans vegne, det hører til privatlivets fred, det må du spørge ham om, siger Pernille Pedersen.

Forbud mod at kontakte ung mand

De seneste dage er Rasmus Paludan, der er partileder for Stram Kurs, landet i en massiv mediestorm.

I går kom det frem, at partilederen i 2013 fik et femårigt polititilhold mod en ung mand, som han kontaktede gentagne gange. Et polititilhold betyder, at politiet giver en person forbud mod at kontakte en eller flere bestemte personer.

Rasmus Paludan
Læs også
Stram Kurs kan komme i Folketinget – samlede tusindvis af vælgererklæringer på en måned
Rasmus Paludan
Læs også
Stram Kurs kan komme i Folketinget – samlede tusindvis af vælgererklæringer på en måned

I dag viser nye dokumenter, som avisen Danmark har fået aktindsigt i, at Rasmus Paludan også kontaktede den unge mands forældres arbejdspladser i Esbjerg og anmodede om aktindsigt i personlige oplysninger som forældrenes uddannelser, tidligere arbejdsopgaver, nuværende arbejdsopgaver, deltagelse i tjenesterejser, lønningernes størrelser samt disciplinærsager.

Vil ikke kommentere privatliv

TV2 ØST har forsøgt at kontakte de sjællanske folketingskandidater for Stram Kurs for at spørge, om de bakker op om deres partiformand i sagen og hvad de mener om den. Men der er ingen, der ønsker at kommentere sagen.  

Men jeres vælgere har vel brug for at høre, hvordan du forholder dig i den her sag?

- Det holder jeg for mig selv. Jeg tror, at vores vælgere har mere lyst til at høre om indvandrerpolitik og vores andre mærkesager. Det er kun pressen, der har lyst til at snage i ens privatliv. Det har private folk ikke, fastslår Pernille Pedersen.

Fornuftige danskere kan selv tage stilling

Søren Grinderslev fra Næstved, der også er kandidat for Stram Kurs i Sjællands Storkreds er af samme opfattelse.

- Lige præcis Rasmus Paludans privatliv vil jeg ikke tale om. Det interesserer mig ikke, jeg kender ham ikke som privatperson, siger Søren Grinderslev.

Potentielle vælgere vil gerne vide, hvad du mener om sagen?

- Vælgerne kan selv tage stilling, de behøver ikke at høre min mening. Jeg ved ikke, hvad der er op og ned. Fornuftige danskere kan selv tage stilling, siger han til TV2 ØST.

Læs også
Unge arrangerer debatmøde i Sorø: - Vi glæder os til at få en god debat i gang
Læs også
Unge arrangerer debatmøde i Sorø: - Vi glæder os til at få en god debat i gang

Udover Søren Grinderslev og Pernille Pedersen, er også Chang Lembirk fra Lolland kandidat for Stram Kurs i Sjællands Storkreds. Det har ikke været muligt at fange ham på telefonen til en kommentar.  

Forlig om sagen i 2013

Ifølge avisen Danmark, der er en del af Jysk Fynske Medier, fremgår det ikke af anmodningerne om aktindsigt, hvorfor Rasmus Paludan ville have de efterspurgte oplysninger, men blot at han søgte i medfør af offentlighedsloven.

Det er ikke kun avisen Danmark, der i dag har nye oplysninger om chikane-sagen. Flere kilder fortæller til Berlingske, at Rasmus Paludan mødte den unge mand, da de sammen begyndte på latinstudiet i København. Paludan viste stor interesse for den unge mand, men interessen var ikke gengældt.

Rasmus Paludan
Læs også
Islamkritiker demonstrerer i boligområde - politiet er talstærkt til stede
Rasmus Paludan
Læs også
Islamkritiker demonstrerer i boligområde - politiet er talstærkt til stede

Rasmus Paludan meldte sig ind i sportsklubber, hvor den unge mand kom. Han dukkede op til fodboldkampe i den unge mands hjemby. Han tog billeder af familiens hus om natten, som han efterfølgende sendte til den unge mand om natten. Chikanen stod på igennem tre år, i perioder med et tocifret antal telefonopkald. Forløbet er bekræftet af både mundtlige og skriftlige kilder overfor Berlingske.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Paludan på vej ind til vvalgmøde på Sorø Akademi i sidste uge. 
Rasmus Paludan på vej ind til vvalgmøde på Sorø Akademi i sidste uge.  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Sagen kulminerede, da forældrene til den unge mand brød sammen ved et middagsselskab og grædende fortalte om den årelange chikane. De havde forsøgt at få hjælp fra både politi, ledelsen på Københavns Universitet, lokalpolitikere, men intet hjalp. Herefter tog vennerne affære og skrev direkte til justitsministeren. En måned efter fik Rasmus Paludan det femårige polititilhold.

TV2 ØST har forsøgt at få et interview med Rasmus Paludan om, hvorfor han skrev anmodningerne om aktindsigt. På partiets pressetelefon møder man en telefonsvarer, og Rasmus Paludan har ikke svaret på henvendelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

I forbindelse med at få Stram Kurs opstillet til Folketinget, har partiet afholdt demonstrationer mange steder i Danmark. En demonstration i Nakskov tiltrak cirka 100 personer, og politiet var talstærkt til stede. 
I forbindelse med at få Stram Kurs opstillet til Folketinget, har partiet afholdt demonstrationer mange steder i Danmark. En demonstration i Nakskov tiltrak cirka 100 personer, og politiet var talstærkt til stede.  Foto: Lars Dalsig

Men på trods af polititilholdet stoppede chikanen ikke. Avisen Danmark skriver i dag, at Paludan mindst fem gange er sigtet for at have forbrudt sig mod tilholdet, og at der i december 2013 blev indgået et forlig.

Forliget forpligtede den 24-årige til at trække sine anmeldelser for Paludans overtrædelser af tilholdet tilbage og til ikke at omtale forligets indhold til andre end forældre, søskende og partsrepræsentanter. Avisen er i besiddelse af forligsdokumentet. Rasmus Paludan har ikke ønsket at kommentere sagen over for avisen Danmark.

Dømt efter racisme-paragraffen

Det er ikke første gang Stram Kurs' partileder er på kant med loven. I april blev han kendt skyldig i at have overtrådt straffelovens racismeparagraf, efter han udtalte sig nedsættende om sorte mennesker i forbindelse med en kommentar om Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter.

Bwalya Sørensen politianmeldte sidste år Rasmus Paludan for en video, han optog foran hendes hjem i Albertslund og delte på partiets YouTube-kanal.

På videoen udtaler Rasmus Paludan blandt andet, at Bwalya Sørensen giver hvide skylden for, at det går dårligt for sorte i Sydafrika, fordi hun som de fleste negere i Sydafrika ikke er begavet nok til at kunne se, hvordan tingene rent faktisk forholder sig.

Rasmus Paludan blev idømt 14 dages betinget fængselsstraf og har anket sagen.

Kaldte betjent for snothvalp

Et andet eksempel er fra 2015, hvor Rasmus Paludan ifølge Radio24syv, blev dømt for at skrive nedsættende en politiassistent. I tre e-mails fra januar 2013 havde Rasmus Paludan omtalt politiassistenen som kriminel snothvalp, ulækker, en ringe art og en fascistisk stormsoldat.

Sagen var igennem både by- og landsretten. I Københavns Byret blev Rasmus Paludan frifundet, i Østre Landsret blev han fundet skyldig og idømt ti dagbøder.

Under begge retssager forsvarede Rasmus Paludan sig med et hovedtraume fra en ulykke i 2005, der har ændret hans adfærd.

Rasmus Paludan skal desuden betale 30.000 kroner til statskassen for som advokat at have svinet både politi og anklagemyndighed til. Det skriver Ekstra Bladet.

Det slog Københavns Byret fast i en dom, der blev afsagt for mindre end en uge siden - altså under den igangværende valgkamp. Udover de 30.000 kroner skal han betale sagsomkostninger på 17.500 kroner til Advokatnævnet.

Ifølge nævnets kendelse, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, har Paludan udsat navngivne medarbejdere ved henholdsvis politiet og anklagemyndigheden for en unødig og grov krænkelse.

Det er politiet, der står bag anklagen, men hvilken kreds er anonymiseret.


Nyhedsoverblik