¨

Paludan indfrier løfte - nu har han svømmet over Lillebælt

Rasmus Paludan har nu indfriet sit løfte fra sidste år, hvor han lovede at svømme over Lillebælt, hvis han fik stemmer nok til at blive opstillingsberettiget. Foto: TV2 ØST

Paludan er ude at svømme, politikere får stød og en statsminister, der tager til genmæle. Få det politiske overblik her.

Vi begynder dagens politiske morgenpost med en julegave.

For i 2016 fik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hjælp til en julegave til sin hustru – et ophold på Dragsholm Slot.

Torsdag skrev Ekstra Bladet, at statsministeren bad ejeren af Dragsholm Slot om hjælp til at skaffe et gavekort til et ophold på slottet.

- Kan vi slå en hurtig handel af om en fredag til søndag på Dragsholm Slot (…) i løbet af foråret? (…) Bh. – og tak fordi du gad løbe med – Lars Løkke, lød det i en sms fra Lars Løkke Rasmussen ifølge Ekstra Bladet.

Men nu tager statsministeren til genmæle på Twitter.

- Selvfølgelig har jeg selv betalt, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet, siger til Ritzau, at det afgørende er, hvorvidt Lars Løkke selv har betalt eller ej.

Det er først et problem, hvis statsministeren har fået en særlig ydelse. 

Klaus Klaudi Klausen, professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet

- Man må ikke som politiker eller offentligt ansat modtage gaver, for det kan skabe mistanke om, at nogen har købt sig til noget. Det meget simpelt i virkeligheden, siger Kurt Klaudi Klausen.

- Hvis han ikke har modtaget en gave, men har betalt for en ydelse, som alle mulige andre, så er der ikke noget at komme efter. Det er først et problem, hvis statsministeren har fået en særlig ydelse. Det kan vi ikke vide, men sms-udvekslingen antyder det jo.

DI frygter en ny efterlønsordning

Vi lader statsministerens julegave ligge og kigger mod en mulig tidlig julegave til nogle, nemlig en tidligere pension.

For tidligere tilbagetrækning er et af valgkampens varmeste emner, men i baggrunden står et erhvervsliv og ryster i bukserne. De frygter nemlig en ny efterlønslignende ordning, siger DI-direktør Kim Graugaard til Berlingske.

- Man kan godt frygte en ny efterlønslignende ordning, som både velstandsmæssigt og beskæftigelsesmæssigt vil være overordentligt problematisk. Vi hævder ikke, at nogen politiker har foreslået, at vi skal reducere arbejdsudbuddet med 100.000, men der er nogen, som har været meget, meget flittige til at tale om, at der er flere af de plus-60-årige, som skal kunne gå tidligere. Det, synes vi, rent ud sat er ufornuftigt, lyder det fra direktøren.

Socialdemokratiet har sat et loft på tre milliarder kroner til projektet, og Mattias Tesfaye (S) afviser DI’s frygt for en ny efterlønsordning.

- Det er ikke en ny efterlønsordning, for så havde vi bare foreslået at indføre den gamle efterlønsordning. Men det er ligesom efterlønnen en rettighed. Da man i sin tid indførte efterlønnen, ramte man skævt i forhold til, hvor mange der ville benytte sig af ordningen, men det er økonomerne blevet bedre til at forudsige. Vi er trygge ved, at det kan holdes inden for de penge, vi har afsat til det, siger han til Berlingske.

Rasmus Paludan er ude at svømme

Og nu til en overraskelse.

For Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs har indfriet sit løfte og har fredag morgen svømmet over Lillebælt.

Det oplyser politikeren selv på Twitter.

I maj sidste år lovede Rasmus Paludan i en YouTube-video, at hvis det lykkedes at samle tilstrækkeligt med vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget, så ville han svømme turen over Lillebælt.

Paludan klarede turen iført våddragt og svømmefødder.

- Grunden til, at det ikke skete tidligere er, at det har krævet noget planlægning, siger Paludan i en video, som er optaget af svømmeturen.

Rasmus Paludan siger i videoen, at svømmeturen er blevet dokumenteret af en fotograf fra Berlingske og journalisterne Anders Breinholt og Anders Lund Madsen.

Af videoen fremgår det også, at svømningen foregik tæt ved den gamle Lillebæltsbro, hvor afstanden mellem Jylland og Fyn er cirka en kilometer.

Ifølge Paludans tweet tog svømmeturen 23 minutter.

Se hele videoen her:

Og så fik de stød

- Jeg er enig med Bob. Det kræver næsten, jeg får stød.

Sådan lød det torsdag aften fra Line Krogh Lay, der stiller op for Radikale Venstre i Sjællands Storkreds. Her deltog hun nemlig i den noget omdiskuterede stød-debat på TV2 ØST’s ungdomsredaktion KRAS.

Otte folketingskandidater deltog i en debat, hvor de ville få stød, hvis de afbrød hinanden, talte i floskler eller gik efter modstanderen personligt.

Hvis jeg kommer til at bande på tv, så undskylder jeg på forhånd

Line Krogh Lay (R), folketingskandidat

Men Line Krogh Lay endte med at få stød af en ganske anden årsag. Da Nye Borgerliges Bob Richard Nielsen begyndte at tale om at ændre tankegangen omkring karakterer i uddannelsessystemet, og at vi i stedet skulle begynde at tænke på skolen som et dannelsessted, så kunne Line Krogh Lay ikke være uenig. Og at hun som radikal var enig med Nye Borgerlige var ifølge Line Krogh Lay så usædvanligt, at det kaldte på et stød - selvom hun egentlig ikke havde brudt reglerne.

- Tager du en for holdet? spurgte ordstyrer Mads Marius.

- Jeg tager en forholdet, svarede Line Krogh Lay.

- Hvis jeg kommer til at bande på tv, så undskylder jeg på forhånd, sagde hun.

Se, hvordan det så ud, da Line Krogh Lay og faktisk også Bob Richard Nielsen fik stød, her.

01:04 Luk video

Du kan også se hele debatten her:

Det sker i dag:

LA på Sørby Marked

Laura Lindahl (LA), der stiller op i Sjællands Storkreds, skal på Sørby Marked fra klokken 10-16, hvor hun vil stå ved en LA-stand ved siden af friluftsscenen.

Dernæst vil hun være til byfest i Holbæk fra klokken 16.

Klimaaktivister i Nakskov

Enhedslistens klimaaktivister mødes klokken 15:00 i Søndergade 2A i Nakskov med partiets folketingskandidat Christian Juhl i spidsen. Der er samtidig lavet en særlig klimaplakat fremstillet af den lokale kunstner Kristof Lubowiecki og materialer til en klimaaktion, som præsenteres ved Klokketårnet 15:30.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App