¨

Løkke vil i seng med fjenden: - Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her

Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Sjællænderne er ikke smådumme Fiffig Jørgensen'er, Løkke vil i seng med fjenden, og så er der mulighed for at se politik-giraffer. Få overblikket her.

Store bededag står for døren, og den forlængede forårsweekend er traditionelt tid for konfirmationer, familiebesøg og ture til sommerhuset. Men før du kaster dig ud i den heftige trafik på vejene, så kan du lige nå at få et skud politiske vitaminer. 

På valgkampens 10. dag præsenterer Bertel Haarder (V) og Kaare Dybvad (S), der begge stiller op i Sjællands Storkreds, et forslag om at oprette en sjællandsk filmfond, fordi de er trætte af, at vestsjællænderne nogle gange ensidigt fremstilles som nogle Fiffig Jørgensen typer.

Artiklen forsætter under billedet

Landskaber som eksempelvis højdedragene ved Højby, Vig og Vejrhøj i Odsherred skal vises i film optaget her i området, foreslår Bertel Haarder (V) og Kaare Dybvad (S).  Foto: Kirsten Lykke Hansen

Fiffig-Jørgensen er en karakter i Nissebanden, der taler bred vestsjællandsk dialekt, og som har en plan om at lokke julemanden til at flytte til Holme Olstrup. For at lægge pres på julemanden, vil han stjæle julemandens breve. Umiddelbart virker Fiffig Jørgensen ikke synderligt spids – og det er nok det image, Kaare Dybvad ikke bryder sig om, klistrer til det sjællandske image. 

- Vi vil gerne styrke kulturbilledet på Sjælland. Der er et smukt landskab og historiske steder overalt fra Dragsholm i nord til sydhavsøerne i syd, skriver Bertel Haarder og Kaare Dybvad i en pressemeddelelse. 

De to forslagsstillere, der jo egentlig er duellanter, har fundet fælles fodslag i forslaget, fordi de mener, at det er lykkedes for fynboerne og jyderne at tiltrække arbejdspladser og omtale til deres landsdele gennem deres regionale filmfonde. 

Vi vil gerne styrke kulturbilledet på Sjælland

Bertel Haarder (V) og Kaare Dybvad (S)

På DR har danskerne kunnet se livet i en fynsk landsby i tv-serien Arvingerne, og de har kunne opleve livet som politibetjent i Aarhus i TV2-serien Dicte. Begge serier er produceret med støtte fra de regionale filmfonde på Fyn og i Jylland, der støtter produktioner, der viser landsdelene frem for et bredere publikum. Nu vil Bertel Haarder og Kaare Dybvad have sjællænderne med på et vognen, så de vest- og sydsjællandske egne også kan ses på landsdækkende TV. 

I medieforliget, der blev indgået sidste år, opstod muligheden for at oprette nye filmfonde, hvilket kan komme Sjælland til gode. Den fynske filmfond får fra 2019 og frem til 2023 tildelt 23,7 millioner kroner årligt, og det er samme størrelsesorden de to politikere forestiller sig en sjællandsk filmfond.

Flertal for udligningskommision

Og kampen mod følelsen af at være en del af Underdanmark ser også ud til at lykkes for flere politikere her i landsdelen. Organisationen Balance Danmark har nemlig stor politisk opbakning til den uvildige udligningskommission, som den i sidste uge foreslog. Forslaget går ud på, at der skal udarbejdes et helt nyt kommunalt udligningssystem, der skal sikre, at alle landets kommuner får lige muligheder for at tilbyde borgerne velfærd ved et lige beskatningsniveau.

Nu viser en undersøgelse, Balance Danmark har foretaget, at hele 75 procent af de adspurgte folketingskandidater i næste valgperiode vil arbejde for at nedsætte den uvildig udligningskommission, som 30 borgmestre foreslog i et åbent brev til alle folketingskandidaterne ved dette valg. 

Artiklen forsætter under opslaget 

Det er Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune rigtig godt tilfreds med. Han er en af de borgmestre, der utrætteligt harcelerer over det nuværende system. 

- Jeg observerer bare, at der er 98 borgmestre i Danmark, der er utilfredse med den nuværende udligningsordning. Enten synes de, at de betaler for meget eller også så synes at de får for lidt. Så lad os da få en uvildig kommission til at kigge på det. Er det hovedstadskommunerne der har ret i at de betaler for meget eller er det provinskommunerne, der modtager for lidt. Det kan de sætte ind i deres regnemaskiner, sagde han i sidste uge til TV2 ØST. 

Undersøgelsen er foretaget via et spørgeskema, som Balance Danmark har sendt ud til 800 folketingskandidater i hele landet. 201 folketingskandidater har svaret på, om de inden for næste valgperiode vil arbejde for at nedsætte en uvildig udligningskommission. Hele 74,63 procent svarer ja, mens 7,46 procent siger nej. 17,91 pct. svarer ved ikke

EP-valg om ti dage

På Folketings-valgkampens 10. dag er det måske også værd lige at markere en anden 10-dages-mærkevalgdag. Hvilket valg, tænker du nok? Ja, det er druknet i folketingsvalget, men der er kun ti dage til at der er valg til Europa-Parlamentet den 26. maj. Og det er nu, at der er mulighed for at brevstemme.

Flere kommuner her i regionen holder ekstraordinært åbent på rådhusene, og det samme gør bibliotekerne. 
I Stevns Kommune holder de eksempelvis ekstra åbent i både weekender og om aftenen for alle, der vil brevstemme. Så det er bestemt værd at tjekke sin kommunes hjemmeside eller facebook-side, hvis man vil brevstemme til de kommende to valg og har brug for at stemme uden for den vanlige åbningstid. 

Artiklen forsætter under opslaget 

Løkke i seng med fjenden

Og så til dagens store nyhed: På en dag, hvor P3 lægger et opslag om valg-is ud på Facebook med overskriften Det er jo ligegyldigt, hvad man vælger, hvis alt isen alligevel smelter, så er dagens mest opsigtsvækkende nyhed nok alligevel, at Lars Løkke Rasmussen overvejer at gå i seng med sin notoriske fjende: Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Det fremgår i Venstre-formandens nye bog Befrielsens Øjeblik. Bogen udkommer helt tilfældigt her 10 dage inde i valgkampen, og i bogen siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Berlingske:

- Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her. Men samtidig er der for mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag, siger Lars Løkke Rasmussen i bogen direkte adspurgt om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter valget.

Artiklen forsætter under opslaget 

P3 må have fået nys om bogen og vidst, hvad der var på færde:  

I opslaget om valg-is kommer en ung fyr ind i en isbutik og spørger til de forskellige smage på isene i montrene: Den røde is med titlen Socialdemokratiet og den blå is med titlen Venstre får disse ord med på vejen fra is-sælgeren: De to her i midten er de mest populære. Men det er også et lidt kedeligt valg, måske. 

Den unge spørger: Er det ikke, som om de er lidt ved at flyde sammen der i midten?

Og hertil svarer is-sælgeren: Nå ja, det kan jeg da godt se, men ved du hvad, de smager alligevel meget ens. Så det skal du ikke tænke på. 

To ting har kendetegnet vejret her i første halvdel af maj: Det har været koldt og tørt. Valgkampen har føltes på samme måde, men nu er der måske lunere vinde på vej? Det er der i hvert fald ifølge TV2 Vejret, der fortæller, at der er et vejrskifte på vej mod Danmark. Fredag skruer vi temperaturen op til 18, måske 19 grader, fortæller meteorolog ved TV2 Vejret Sebastian Pelt.

Det sker torsdag på valgkampens 10. dag:

Rasmus Horn Langhoff (S) deltager klokken 16 i en valgdebat i Odsherred Zoo med Jacob Jensen (V). De lover, at der ikke vil være papegøjesnak eller abekattestreger, men blot rig mulighed for at diskutere politik med “girafferne”.

Klokken 12.30 - 14:00 deltager Merete Dea Larsen (DF) i en politiske debat på ZBC i Slagelse.  

Klokken 16-17 holder Marcus Knuth (V) åbningstalen ved en åbningsceremoni på Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup på Nordfalster.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App