Lokale V-Kandidater aner nye muligheder: EP-Valget giver os et enormt rygstød

De lokale V-kandidater jubler over fremgang, det er dagen for fintælling af de personlige stemmer og der krydses fingre for en regional kandidat

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dagen i dag er dagen for fintælling af de personlige stemmer rundt omkring på alle valgstederne. Eksempelvis i Maribohallerne, hvor de netop nu er i gang med at fintælle alle de personlige stemmer fra borgerne på Lolland. De valgtilforordnede mødtes klokken otte og regner med at være færdige omkring middagstid. 

Og mens der tælles på livet løs, er det tid til en omgang politisk morgenpost med status over gårsdagens valg til Europa Parlamentet. 

Det kom nemlig som en kæmpe overraskelse – også for dem selv – at Venstre i den grad fik et kanonvalg og hev hele fire mandater hjem, en fordobling af antallet fra sidste valg i 2014.

Krydser fingre for lokal kandidat

Søren Gade (V), der er tidligere forsvarsminister, ryddede bordet i sin hjemstavn i Holstebro, hvor hele 46,9 procent stemte på Venstre. Når fintællingen er endeligt gjort op, kan han vise sig at være valgets helt store stemmesluger.

En af dem, der deltog i Venstres valgfest på Christiansborg søndag aften, var formanden for Venstre i Næstved Kommune, Asbjørn Børsting. Han krydser nu fingre for, at Venstres fremgang kan give Linea Søgaard-Lidell en plads i parlamentet.

Artiklen fortsætter under opslaget 

Den 30-årige journalist, der bor i København, får opbakning fra flere V-profiler her i området, blandt andet folketingsmedlem, Louise Schack Elholm (V), og Stevns borgmester, Anette Mortensen (V). 

- Vores kandidat har en rigtig god chance og det er helt fantastisk, sagde Asbjørn Børsting i aftes til Sjællandske.

Kan ikke få nok valgkamp

Også de lokale Venstre-folketingskandidater er glade og vejrer morgenluft. For tænk hvis resultatet til EP-valget er en indikation på, hvordan det kommer til at gå til folketingsvalget den 5. juni: 

- Til TV 2 ØST, skal l bruge en regional kommentar på EU-valget er jeg klar. Det giver os et enormt rygstød frem mod 5. juni. Jeg er iøvrigt her til morgen på vej til Holbæk station for at føre valgkamp. Kan ikke få nok, skriver Jacob Jensen i en mail til os.

Og også Marcus Knuth er glad:

- Vi fejrer det fantastiske EP-resultat ved at ønske folk en god mandag morgen her på Nykøbing station, skriver Marcus Knuth på sin Facebook side.

Artiklen fortsætter under opslaget 

Når nogen går frem, går andre tilbage. Det fik Dansk Folkeparti i den grad at føle. Ved valget i 2014 blev Dansk Folkeparti det største parti og fik fire mandater. Denne gang må partiet nøjes med et mandat.

Selv i Kristian Thulesen Dahls eget valgdistrikt i Thyregod er nedturen gedigen, hvor kun 14,4 stemte på Dansk Folkeparti. Ved valget i 2014 var det hver tredje stemme, der gik til Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti ved valget fået 296.237 stemmer. Det er 170.000 stemmer fra  stemmeslugeren Morten Messerschmidt, der i 2014 fik 465.758 personlige stemmer.

Da Pia Kjærsgaard i aftes holdt tale for partisoldaterne på Christiansborg, virkede hun lettere fornærmet, da hun for rullende kamera skulle forklare, hvorfor partiet har fået stryg.

- Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i, sagde Pia Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet

Socialdemokraterne har vundet Lolland ved EP-valget søndag. Hver tredje lollik har stemt S, viser optællingen af stemmerne. 
Socialdemokraterne har vundet Lolland ved EP-valget søndag. Hver tredje lollik har stemt S, viser optællingen af stemmerne. 

Også Socialdemokraterne fik et godt valg. Eksempelvis på Lolland og Falster, hvor den foreløbige optælling af stemmer viser, at det først og fremmest er Socialdemokratiet, der har vundet borgernes stemmer.

På Lolland ser Socialdemokratiet ud til at have fået en fremgang på 10,9 procent og det betyder, at hver tredje har stemt på S. Dansk Folkeparti får en kæmpelussing og er gået 19,1 procent tilbage. Samme billede ses i Gulborgsund, hvor S går frem med 7 procent og Dansk Folkeparti tilbage med 18,7 procent.

Det sker i aften

Vordingborg:

16.00 Valgdebat på Absalon i kantinen på Campus om uddannelse.

Næstved:

19.00 Valgdebat på Næstved Gymnasium og HF med Magnus Heunicke (S), Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V), Thomas Palmskov (DF), Anne Valentina Berthelsen (SF), Mads Andersen (C) og Bruno Jerup (Ø).

Marielyst:

19.30 Valgmøde på Højskolen Marielyst med bl.a. Lennart Damsbo-Andersen (S), Rene Christensen (DF) Marcus Knuth (V) Anne Valentine Berthelsen (SF) Stine Pilt Olsen (K) Christian Tastrup (Ø) Zenia Stampe (R) Peter Seier Christensen (Nye Borgerlige)

Vig:

18.00 Sang-valgaften og valgflæsk på Den Rytmiske Højskole i Vig med blandt andre Rasmus Horn Langhoff (A), Jeppe Hedegaard Sørensen (R), Mogens Stig Møller (SF), John Axelsen (LA), Eva Guldfred (K) Jacob Jensen (V), Eva Flyvholm (Ø) Rasmus Nordqvist (Alternativet).

Kl. 20 lukkede valgstederne - blandt andet her i Vordingborg - og det store optællingsarbejde kunne begynde.