Køretur med kandidaten: - Jeg vil gerne rulle meget af politireformen tilbage

Thomas Vesth er gammel politimand, og han vil gerne sikre mere nærpoliti generelt i Danmark, hvis han får en plads i Folketinget for Nye Borgerlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved kommunalvalget tilbage i 2017 forsøgte Thomas Vesth at sikre sig en plads i byrådet i Slagelse. Det lykkedes dog ikke, men nu gælder det en plads i Folketinget, som han prøver at sikre sit parti for første gang. 

Mandag var han inviteret med i Mads Gudiksens rullende valgprogram Køretur med kandidaten, som blev vist live på TV2 ØST's Facebookside.

Thomas Vesth blev samlet op i nærheden af sin bopæl i Slagelse. Han bor i Nordbyen, som er kendt for at huse mange forskellige etniske befolkningsgrupper.

Og allerede fra start fik han slået fast, hvordan Nye Borgerlige forholder sig til indvandrer- og flygtningespørgsmålet.

- Hvorfor bor du så her, hvis du har det svært med flygtninge og indvandrere?, spørger Mads Gudiksen ham.

- Jeg har det ikke svært. Den der personificering og forfølgelse af de mennesker er slet ikke det, som politik handler om, siger Thomas Vesth og tilføjer:

- For Nye Borgerlige handler det bare om, at vi har nogle krav for ligesom at få stoppet op for tilstrømningen af nye befolkningsgrupper, der bare ikke passer godt ind i Danmark, hvis man kan bruge det udtryk.

KØRETUR MED KANDIDATEN

Thomas Vesth har i sine unge dage været medlem af Radikale Venstre, som han med sine egne ord "flirtede med". Senere skiftede han over til Liberal Alliance.

Men i dag stiller han op for Nye Borgerlige i Slagelse, hvor han samtidig er spidskandidat. Og på hans partiside beskriver han selv sine mærkesager sådan her:

Jeg vil prioritere de ældre og svage højt, mens migranter og flygtninge ikke skal til Danmark med den meget høje omkostning til følge. Jeg ønsker et godt Danmark, skriver han på Nye Borgerliges hjemmeside.

Vil have det nære politi tilbage

Thomas Vesth har arbejdet som politimand siden 1989, så han har et stort indblik i, hvordan poltiets arbejde har ændret sig i de sidste mange år. Og den udvikling er han langt fra tilfreds.

Han var da også klar i spyttet, da spørgsmålet faldt på, hvad han vil gøre, hvis Nye Borgelige får de afgørende mandater, og han får posten som justitsminister.

- Der er mange hvis'er i den sætning, siger han til Mads Gudiksens spørgsmål.

- Jeg ville rulle meget af politireformen tilbage, og så er jeg sikker på at mere borgernært politi, kommer tilbage, siger han og tilføjer:

- Borgerne har brug for at kende deres nærbetjenter, og selvfølgelig prøver man at lave en masse lokalt, men man har slet ikke styrken til det. Det er blevet bortprioriteret. 

Han savner også tiden, hvor man samarbejdede med Rejseholdet - en særlig politienhed hos Rigspolitiet, der tog ud i landet for at opklare forskellige drabssager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bag den gule container ligger den børnehave, som Thomas Vesth startede i i 1970.
Bag den gule container ligger den børnehave, som Thomas Vesth startede i i 1970. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Opvokset i en arbejderfamilie

Han er født i Korsør og opvokset i Vemmelev, som er en mindre by, der ligger mellem Korsør og Slagelse tæt på Vestmotorvejen.

Undervejs i programmet kørte Thomas Vesth sammen med Mads Gudiksen gennem byen, som Thomas Vesth har en masse minder fra.

- Det var faktisk inde bag den gule container, at jeg startede i børnhave i 1970.

- Hvad lavede dine forældre?, spørger Mads Gudiksen.

- Min far var fisker og mor var ufaglært, og hun arbejdede lidt forskellige steder - specielt i Korsør. Hun har arbejdet på havnen og svejset radiatorer og den dur. Så det er ikke et akademikerhjem, jeg kommer fra.

Artiklen fortsætter under billedet.

Undervejs kom Mads Gudiksen og Thomas Vesth forbi Storebæltsbroen.
Undervejs kom Mads Gudiksen og Thomas Vesth forbi Storebæltsbroen. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Du kan se hele køreturen, som blev sendt live på Facebook, her.

Du kan se hele programmet Køretur med kandidaten med Thomas Vesth onsdag aften klokken 19.55 på TV2 ØST.