Flertal vil forbyde rygning i skoletiden - både for elever og ansatte

Rød blok står til bedste valg i knap 50 år, blodbad i Sjællands Storkreds og forbud mod rygepauser i skoletiden. Her kommer det politiske overblik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En historisk lang valgkamp lakker mod enden.

I morgen sætter vi kryds på stemmesedlen og overlader de næste fire år magten til de 179 medlemmer af Folketinget, som har kæmpet om vores stemmer.

quote Chaufførerne bliver brugt at kyniske bagmænd, som tjener store penge på at presse citronen til det yderste

Magnus Heunicke (S), tidligere transportminister

Selvom det nye Folketing endnu ikke er fundet og retningen sat for en eventuel ny regering, så er der allerede nu et stort politisk flertal for at hæve priserne på cigaretter, og det ser ud til at kunne blive vedtaget efter folketingsvalget.

Samtidig er et flertal af partierne klar til at lovgive mod rygning i skoletiden, så det både gælder for elever og ansatte. Den historie kommer vi tilbage til i dagens politiske overblik, som også byder på et sjællandsk blodbad og fire partier under spærregrænsen.

Hæld en kop kaffe op og tænd en smøg, hvis du er den type, for nu begynder dagens overblik.

Det tegner til blodbad i Sjællands Storkreds

Hvorfor ikke begynde det politiske overblik med et blodbad?

Det tegner nemlig til at blive en hård kamp om de yderste mandater i Sjællands Storkreds, hvor der ifølge Danske Spil formentlig siges farvel til nogle prominente navne.

Hos Danske Spil holder man især øje med Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og især Stram Kurs, der i vores storkreds har deres bedste mulighed for at komme i Folketinget.

- Dansk Folkeparti har i denne kreds Søren Espersen, Liselotte Blixt og René Christensen opstillet. Men ser man på meningsmålingerne, står partiet til at gå tilbage med 10 procent, og det kan koste et mandat her, siger oddsansvarlig Peter Emmike Rasmussen i en pressemeddelelse.

politisk-morgenpost-03-06.jpg
Læs også
Slagelse skifter navn i håbet om at sænke prisen på Storebælt
politisk-morgenpost-03-06.jpg
Læs også
Slagelse skifter navn i håbet om at sænke prisen på Storebælt

Netop den tilbagegang er der to partier, som kommer til at lukrere på, nemlig Nye Borgerlige og Stram Kurs. Sidstnævnte har i Sjællands Storkreds sin bedste chance for at komme i Folketinget, fordi partileder Rasmus Paludan er opstillet i kredsen

I den borgerlige blok står Venstre ifølge meningsmålingerne til en tilbagegang på knap tre procent, og i Liberal Alliance ser det ud til, at man helt mister sit mandat i denne kreds. Det kan betyde et farvel til Laura Lindahl (LA).

Fire partier ligger under spærregrænsen

Men intet er afgjort endnu, selvom medierne dagligt bringer målinger, der giver os et billede af det endelige valgresultat. Alligevel er det svært ikke at følge med i målingerne og gætte på valgets vindere og tabere.

politisk-morgenpost-10-05.jpg
Læs også
Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget
politisk-morgenpost-10-05.jpg
Læs også
Nye regler kan holde Rasmus Paludan ude af Folketinget

Den nyeste måling foretaget af Voxmeter for Ritzau viser, at med et døgn til valgstederne slår dørene op, ligger de fire håbefulde partier, som ikke i dag er repræsenteret Folketinget, under spærregrænsen.

Kristendemokraterne, Nye Borgerlige, partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs står alle til at få under to procent af stemmerne, som der kræves for at blive en del af Folketinget. Kristendemokraterne kan dog med et godt valg i Vestjyllands Storkreds sikre sig et kredsmandat, som kan trække flere af partiets medlemmer ind i Folketinget, selvom partiet får under to procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er stor fokus på Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs, og hans chancer for at komme i Folketinget.
Der er stor fokus på Rasmus Paludan, partileder for Stram Kurs, og hans chancer for at komme i Folketinget. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Målingen er dog forbundet med statistisk usikkerhed, og derfor må man tage forbehold for, at det både kan gå den ene eller anden vej for de fire partier.

I Ritzau Index, som er et vægtet gennemsnit af en række meningsmålinger, ligger alle fire partier ligeledes omkring spærregrænsen, men her står Nye Borgerlige og Stram Kurs til at få lige akkurat opbakning nok.

Partierne ligger til henholdsvis 2,4 og 2,1 procent af stemmerne.

Rød blok står til bedste valg i knap 50 år

Vi bliver ved spåkuglen og ser, at Voxmeters seneste valgmåling spår rød blok til at blive historisk stor ved det kommende folketingsvalg.

Med 108 mandater i den seneste måling står rød blok nemlig til det bedste valgresultat siden 1971, hvor de fik 114 mandater.

Sådan står partierne lige nu

Her er det fulde overblik over den nyeste Voxmeter-måling. Tallet i parentes er resultatet ved det seneste folketingsvalg:

 

  • Socialdemokratiet: 29,8 / 55 mandater (26,3 procent)
  • Det Radikale Venstre: 8,9 / 16 mandater (4,6 procent)
  • Det Konservative Folkeparti: 4,5 / 8 mandater (3,4 procent)
  • Nye Borgerlige: 1,8 / 0 mandater (0,0 procent)
  • Socialistisk Folkeparti: 8,8 / 16 mandater (4,2 procent)
  • Liberal Alliance: 3,3 / 6 mandater (7,5 procent)
  • Kristendemokraterne: 1,6 / 0 mandater (0,8 procent)
  • Dansk Folkeparti: 10,1 / 19 mandater (21,1 procent)
  • Venstre: 18,2 / 34 mandater (19,5 procent)
  • Enhedslisten: 8,5 / 16 mandater (7,8 procent)
  • Alternativet: 2,8 / 5 mandater (4,8 procent)
  • Klaus Riskær Pedersen: 0,4 / 0 mandater (0,0 procent)
  • Stram Kurs: 1,3 / 0 mandater (0,0 procent)
  • Øvrige: 0,0 / 0 mandater
     
  • Rød blok, samlet: 58,8 procent - 108 mandater (47,7 procent - 85 mandater)
  • Blå blok, samlet: 41,2 procent - 67 mandater (52,3 procent - 90 mandater)
     

Alle procenttal for partierne er rundet af til én decimal. Det er derfor, at de to blokkes stemmetal ikke giver 100 procent tilsammen.

 

Voxmeters politiske meningsmåling baserer sig på interviews gennemført i perioden fra 1. juni maj til 3. juni med 1003 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover. Voxmeter ringer hver dag cirka 330 nye vælgere op, som målingen bliver opdateret med på den givne dag.

 

Den maksimale statistiske usikkerhed på målingen er på cirka +/- 2,8 procentpoint.

 

 

Kilde: Voxmeter for Ritzau.

I den anden blok kan Venstre dog glæde sig over, at de stadig har godt fat i landmændene. En ny meningsmåling, som analysevirksomheden Aspecto har foretaget for Landbrugsavisen, viser nemlig, at 57 procent af de danske landmænd har tænkt sig at stemme på Venstre.

Østeuropæiske lastbilchauffører bor i lastbilen

Vi smutter ud på de danske rastepladser og direkte ind i debatten om lovbrud og social dumping blandt udenlandske lastbilchauffører.

Socialdemokraten Magnus Heunicke, der opstillet i Sjællands Storkreds og tidligere transportminister, har nemlig været med 3F ude på en lokal rasteplads, hvor han mødte østeuropæiske lastbilchauffører, som bor i lastbilen, laver mad i lastrummet og lever sådan i op til halvanden måned ad gangen.

Artiklen fortsætter under opslaget.

- Det er i strid med reglerne at foretage så mange hvil i træk i førerhuset. Men det får lov til at ske, fordi vores myndigheder har fået skåret i bevillingerne og fordi reglerne er for dårlige.

- Chaufførerne bliver brugt at kyniske bagmænd, som tjener store penge på at presse citronen til det yderste. Det hverken kan eller skal vi lukke øjnene for, skriver han på sin Facebook-side.

0001f1.jpg
Læs også
Udenlandske chauffører presser de danske: - Vi er en døende race
0001f1.jpg
Læs også
Udenlandske chauffører presser de danske: - Vi er en døende race

Derfor vil han opprioritere kontrollen med chaufførerne.

Flertal vil forbyde rygning i skoletiden

Vi runder dagens politiske overblik af med noget, som deler landet. Priserne på cigaretter.

Flere steder i regionen kæmper kommunale arbejdspladser i sundhedens tegn med at forbyde rygepauserne, mens andre kommuner allerede har forbudt cigaretter i arbejdstiden.

quote Der skal de ikke tillægge sig en dårlig vane med tobak

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Men hvis det står til folketingspolitikerne, så bliver det endnu sværere at være ryger. Der er nemlig et stort politisk flertal for at hæve priserne på cigaretter, og det ser ud til at kunne blive vedtaget efter folketingsvalget.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået at gøre det dyrere for unge at ryge, men formand Mette Frederiksen har nu droppet den strøtanke og går nu ind for en generel stigning.

- Ja, det gør jeg, og jeg indrømmer blankt, at det er ikke en blomst, der er groet i min egen have, for der er også nogle dilemmaer, sagde Mette Frederiksen efter en debat mellem de 13 partiledere mandag aften på DR.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Et stigende antal af kommunerne på Sjælland og øerne vælger at indføre røgfri arbejdstid.

Det stopper dog ikke ved højere priser på cigaretter.

For flere af partierne på Christiansborg ønsker ifølge DR at få den første røgfrie generation i 2030, og for at opnå det mål vil et flertal gøre skoletiden på samtlige uddannelsesinstitutioner, der henvender sig til børn og unge under 18 år, røgfri. Både for de ansatte og dermed også elever over 18 år.

Rygning
Læs også
Undersøgelse: Unge fra fattige familier begynder oftere at ryge
Rygning
Læs også
Undersøgelse: Unge fra fattige familier begynder oftere at ryge

- Det handler om at sikre, at der er røgfrie miljøer, hvor børn og unge færdes, og det gør de i høj grad på vores uddannelsesinstitutioner. Der skal de ikke tillægge sig en dårlig vane med tobak, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til DR.

Det sker i dag

Hvordan ser fremtiden ud for VUC?

  • Undervisningsordfører Jacob Mark (SF) besøger VUC Storstrøm i Næstved for at tale om de udfordringer, VUC står overfor, og hvordan man bedst sikrer et stærkt VUC i fremtiden. Til sommer må otte skoler dreje nøglen om, mens 13 andre skoler landet over er lukningstruede. I Sjællands Storkreds indebær det skoler i Korsør, Kalundborg og Greve. Arrangementet sker klokken 13.15 på Teatergade 23 i Næstved.

Kristians Kaffebar

  • Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, besøger Ringsted, hvor han sætter slutspurten ind i forbindelse med folketingsvalget. Partiformanden vil være til stede med Kristians Kaffebar ved Føtex på Klosterparks Allé, hvor han vil uddele kaffe og kanelsnegle til forbipasserende. Her vil han også tage en snak med pensionist, Anita Dudek, der modtager ældrecheck i forbindelse med Dansk Folkepartis forslag om at forhøje ældrechecken for de penge, som et asylstop vil give. Det sker klokken 14.00.

Ghetto spiser sammen

  • Fælleshuset i Vangkvarteret, der er på regeringens ghettoliste, inviterer tirsdag aften til vælgermøde og fællesspisning. Et væld af kandidater har meldt deres ankomst, og der vil være muligt for kandidaterne at stille spørgsmål til beboerne, ligesom beboerne kan stille spørgsmål til kandidaterne. Det er det boligsociale team og de ansatte i køkkenet, som står bag arrangementet, der finder sted klokken 16.45

Det sidste ord

  • Flere af kandidaterne i Sjællands Storkreds mødes i en sidste debat hos TV2 ØST. Det sker klokken 18.15.

Den sidste partilederdebat

  • Partilederne mødes på TV2 til den sidste partilederdebat inden valget i morgen. Det sker klokken 20.00.

Nyhedsoverblik