¨

Dansk Folkeparti blødte stort til valget - tabte især stemmer i højborge

Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl (th) i spidsen er blevet mere end halveret ved dette valg. Foto: TV 2

Valget blev hårdt for Dansk Folkeparti i Sjællands Storkreds. Partiet blev mere end halveret i en række af de traditionelle højborge.

Der var langt mellem krydserne ved liste O i Sjællands Storkreds ved valget grundlovsdag.

Dansk Folkeparti gik fra at have 25,6 procent af stemmerne i storkredsen til kun at få 10,9 procent. Det er et fald på hele 14,7 procentpoint og er mere end halvdelen af de afgivne stemmer til partiet.

Taber valget i højborgene

Kigger man nærmere på tallene, så er det især i Dansk Folkepartis traditionelle højborge som Slagelse, Faxe og Kalundborg, at partiet har oplevet den største tilbagegang målt i procentpoint ved valget onsdag.

Dansk Folkeparti tabte således 16,7 procentpoint af stemmerne i både Slagelsekredsen og Faxekredsen, der også omfatter Stevns.

Det er disse to kredse, hvor partiet gik mest tilbage. I Kalundborgkredsen tabte partiet 16,2 procentpoint af stemmerne.

En del af disse stemmer gik efter alt at dømme til Nye Borgerlige, der i Slagelse, Faxe og Kalundborg fik det bedste valg i vores kreds med henholdsvis 3,1, 2,9 og 2,9 procent af stemmerne.

Også Rasmus Paludans Stram Kurs ser ud til at have vundet en del af stemmerne. Partiet fik 3,5 procent af stemmerne i Kalundborg-kredsen, hvor de fik landets bedste valg - tæt fulgt af Slagelsekredsen og Faxekredsen med 3,4 og 3,3 procent af stemmerne.

Står stadig stærkt

Dansk Folkeparti står dog stadig stærkt i Region Sjælland sammenlignet med andre storkredse. Storkredsens 10,9 procent af stemmerne til Dansk Folkeparti overgås kun af Sydjyllands Storkreds. Her er partiformanden Kristian Thulesen Dahl med til at trække 12,8 procent af stemmerne hjem til partiet.

Ud over partiformanden, så ser René Christensen fra Guldborgsund dog også ud til at have en effekt på vælgerne.

Partiets næstbedste valg på landsplan foregik således i Guldborgsundkredsen, hvor partiet fik 14,3 procent af stemmerne. Det overgås kun af Aabenraakredsen i Sydjylland, hvor partiet fik 14,8 procent af stemmerne.

00:49

René Christensen kan have sikret Dansk Folkeparti landets næstbedste valg. Foto: TV2 ØST

Luk video

Se herunder et heatmap over forskellene i de forskellige kommuners stemmeafgivning til Dansk Folkeparti.

Jo kraftigere farve på kortet, jo større andel af stemmerne har Dansk Folkeparti fået.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App