¨

Borgmester: Indfører vi minimumsnormeringer, skal der spares et andet sted

Anette Mortensen har svaret, at hun er imod minimumsnormeringer, hvis kommunerne selv skal finansiere det.

Rundspørge viser, at danske borgmestre ikke ønsker minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Der er andre løsninger, mener lokal borgmester.

Skal der være en grænse for, hvor mange børn, der må være for hver voksen i vuggestuer og børnehaver? Det spørgsmål har været højaktuelt henover foråret, hvor forældre over hele landet har aktioneret og demonstreret.

Forældrenes protest har fået fornyet medvind efter TV2 tirsdag viste dokumenteren Daginstitutioner bag facaden, som viste problematiske forhold i Københavnske institutioner, mens TV2 ØST har kunne fortælle om stor utilfredshed i både Sorø og i Næstved.

Flere pædagoger, forældre og politikere mener, at der skal indføres de såkalte minimumsnormeringer, altså en statslig grænse for, hvor mange børn, der må være per voksen. Men spørger man de danske borgmestre, er det slet ikke nogen gode idé

En rundspørge lavet af TV 2 viser nemlig, at 56 af de 66 borgmestre svarer, at de er imod indførelse af minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer, hvis ikke der følger ekstra penge med.

Artiklen fortsætter under grafikken.

En forudsætning for, at borgmestrene kan støtte idéen, er derfor, at der følger penge med fra staten. Det mener Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune.

- Har Christiansborg lyst til at sende pengene med, så er jeg sikker på, at vi også gerne vil snakke med omkring minimumsnormeringer. Men så længe der ikke følger ressourcer og penge med, så bliver det svært at få det til at hænge sammen, hvis vi skal følge et eksakt tal, siger borgmesteren.

Hun er således på bølgelængde med Næstved-borgmester Carsten Rasmussen (S).

- Hvis vi skal have minimumsnormeringer kræver det noget ekstra hjælp, enten i form af en udligningsreform eller bloktilskud, sådan så vi får de penge, der er nødvendige til at ansætte de pædagoger, sagde Carsten Rasmussen (S) mandag til TV2 ØST.

VIDEO: Mandag stod to pædagoger frem med kritik af normeringerne i Næstved Kommune. Artiklen fortsætter under videoen

01:17

Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Luk video

Kommunerne er trængte på økonomien

Ifølge Anette Mortensen er økonomien i Stevns Kommune trængt. Derfor kan man ikke uden videre ansætte pædagoger i stor stil.

- Vi bliver nødt til at se på det samlede billede i en kommune. Der er kun de penge, der er, og hvis vi skal opnormere et sted, så skal vi nødvendigvis tage det fra et andet sted, og det kunne være ældreplejen, som også har behov for flere resurser, siger Anette Mortensen.

Anette Mortensen forstår godt, at forældrene gerne vil have flere hænder i daginstitutionerne, men hun mener ikke at minimumsnormeringer er den rigtige løsning på problemet, hvis kommunerne selv skal finansiere dem.

- Det kan give god mening at kigge på antallet af voksne i en institution, men jeg er ikke sikker på, at et eksakt tal fra Christiansborg er løsningen på de udfordringer, der er. Jeg tror, det er vigtigere at kigge på selve institutionen, og den ledelse, der er, siger Anette Mortensen.

En ny TV 2-dokumentar afdækker med skjulte optagelser kritisable forhold i Københavnske dagtilbud. Den har fået kritikken til at hagle ned over normeringerne i de danske institutioner. Dokumentaren kan ses på TV 2 Play.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App