¨

Otte ud af 12 borgmestre dukker op på folkemødet

Foto: Mads Gudiksen - TV ØST

Blandt borgmestrene i vores region er der ueninghed om, hvor vigtigt det er at deltage i Folkemødet på Bornholm.

I Allinge på Bornholm er de ved at være klar til at tage det helt store rykind, når det 8. Folkemøde slår dørene op i morgen.

Frem mod søndag skal der afholdes omkring 3.000 events, og man regner med, at den lille by, som normalt huser i underkanten af 1.500 sjæle, får op mod 35.000 besøgende gæster om dagen.

Fra vores region er der otte borgmestre, der har valgt at deltage og fire, der har valgt at blive hjemme. En af de borgmestre, der deltager i Folkemødet, er John Brædder (Guldborgsundlisten), der som borgmester for Guldborgsund Kommune, deltager i Folkemødet for trejde gang:

- Det er vigtigt at være til stede og bruge nogle albuer, så vores dagsordner kommer frem på den nationale scene, siger John Brædder, der er på solskinsøen sammen med otte andre byrådsmedlemmer og tre embedsmænd fra kommunen.

Artiklen fortsætter under boksen.

Fakta om Folkemødet:

I år afholdes det 8. folkemøde.

Premieren var således i  juni 2011, hvor det var ganske småt. Der var 250 events mod de cirka 3.000, der afholdes i år. Ideen kom fra folketingspolitiker Bertel Haarder (V), som havde været til det svenske Almedalsveckan, der har kørt siden 70'erne på den svenske ø Gotland.

I følge borgmesteren har hver deltager tilrettelagt et stramt program, så de deltager i debatter og arrangementer, der har en faglig relevans. I år sætter kommunen fokus på dannelse og medborgerskab hos børn og unge, da det ifølge borgmesteren er et særligt fokusområde for kommunen.

Ringsted kommune deltager ikke

Ringsted kommune sender ikke nogen af sted til Bornholm i år, og man har ikke i den tid, Henrik Hvidesten (V) har været borgmester, valgt at bruge midler på at være med på Folkemødet.

- Jeg synes kun, man skal deltage, hvis man har en meget specifik dagsorden, og der har ikke været nogen efterspørgsel på det fra administrationen eller kommunalbestyrelsen, fortæller borgmesteren.

Henrik Hvidesten har deltaget på Folkemødet som privatperson flere gange, og hvis det ikke var, fordi han på søndag skal forsøge at gennemføre en halv ironman, som han har trænet op til det forgange halve år, så ville han også tage til Bornholm i år.

- Det er et godt sted for mig at netværke og møde mange af mine personlige venner, men indtil videre har jeg gjort det for egen regning, da jeg ikke har ment, at min deltagelse har været direkte relevant for mit erhverv som borgmester.

Deltager borgmesteren fra din kommune i Folkemødet på Bornholm?

 • Faxe: Ole Vive (Venstre) deltager ikke, og kommunen sender ingen til Bornholm.
   
 • Næstved: Carsten Rasmussen (Soc.dem) deltager ikke, men blandt andre viceborgmester Klaus Eusebius deltager.
   
 • Stevns: Annette Mortensen (Venstre) deltager sammen med en række andre politikere fra kommunalbestyrelsen og embedsmænd fra kommunen.
   
 • Odsherred: Thomas Adelskov (Soc.dem) deltager og en håndfuld byrådsmedlemmer deltager. Desunden deltager 3 ledende embedsfolk fra direktionen.
   
 • Vordingborg: Mikael Smed (Soc.dem) deltager sammen med fire andre byrådsmedlemmer. Af embedsmænd deltager en kommunaldirektør og en chef for Ledelsessekretariatet.
   
 • Guldborgsund: John Brædder (Guldborgsund Listen) deltager sammen med 8 politikere og tre embedsmænd.
   
 • Holbæk: Christina K. Hansen (Soc.dem) deltager, i alt deltager 14 byrådsmedlemmer.
   
 • Kalundborg: Martin Damm (Venstre) deltager samt 9 byrådspolitikere og en række embedsmænd fra direktionen.
   
 • Slagelse: John Dyrby Paulsen (Soc.dem) deltager ikke, men 14 medlemmer af byrådet deltager.
   
 • Lolland: Holger Schou Rasmussen (Soc.dem) deltager sammen med 11 byrådsmedlemmer.
   
 • Ringsted: Henrik Hvidesten (Venstre) deltager ikke og ingen fra kommunen er sendt afsted til Folkemødet.
   
 • Sorø: Borgmester Gert Jørgensen (Kons) deltager sammen med fire byrådsmedlemmer samt fire embedsmænd

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App