Heidi spørger om krisen: Skal jeg bruge airfryer eller miniovn i stedet for almindelig ovn?

Heidi Tørning fra Odsherred overvejer, om hun stadig skal lave ovnkartofler i hendes gamle ovn, eller det er billigere at bruge en airfryer eller miniovn i stedet. Få svaret her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ovnkartofler. Navnet fortæller os, hvordan retten skal tilberedes, så hvorfor egentlig begynde at stille spørgsmålstegn ved det?

quote En airfryer bruger generelt mindre strøm end en almindelig ovn

SparEnergi.dk's rådgivningstjeneste

Med de stigende elpriser er mange af os begyndt at tænke over vores forbrug og optimere det, hvor vi kan. Det gælder også i køkkenet.

Og her har Heidi Tørning fra Odsherred tænkt over, om hun kan spare på energien ved at lave sine ovnkartofler på en anden måde, end ved at tilberede dem i sin store, gamle ovn fra Miele.

Stil spørgsmål om energikrisen

TV2 ØST giver nu dig mulighed for at stille dine spørgsmål om energikrisen direkte til os her i brevkassen

Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt, men vi får mange spørgsmål og kan ikke nå alle.

Måske laver vi en artikel på baggrund af dit spørgsmål, så andre også kan få glæde af svaret.

Her tager det cirka 30 minutter til kartoflerne er klar, men Heidi vil gerne vide, om det bedre kan svare sig for hende at tilberede kartoflerne i en airfryer eller miniovn.

Hun har sendt sit spørgsmål til TV2 ØST' brevkasse "Spørg om krisen", og vi har forsøgt at finde svaret.

Airfryer sparer strøm

Vi har spurgt SparEnergi.dks rådgivningstjeneste, der hører under Energistyrelsen. I en mail skriver de følgende:

- En airfryer bruger generelt mindre strøm end en almindelig ovn. Dette skyldes, at en airfryer kan tilberede maden langt hurtigere end en almindelig ovn. Derudover skal en airfryer ikke forvarmes.

quote Der er stor forskel på elforbruget for de forskellige modeller af airfryere

SparEnergi.dk's rådgivningstjeneste

En airfryer er en varmluftfrituregryde, der gør maden sprød ved brug af langt mindre olie end en traditionel frituregryde. Man skal dog være opmærksom på, hvilken airfryer man vælger, når man står i butikken.

- Det er værd at bemærke, at der er stor forskel på elforbruget for de forskellige modeller af airfryere. Man bør derfor undersøge elforbruget for de forskellige modeller, inden man køber apparatet, skriver SparEnergi.dk's rådgivningstjeneste.

En miniovn bruger også mindre energi end en konventionel ovn, men fungerer på samme måde. Derfor tager det længere tid at tilberede maden, end i en airfryer.

Man skal være opmærksom på, at der er stor forskel på elforbruget for de forskellige modeller af airfryere.
Man skal være opmærksom på, at der er stor forskel på elforbruget for de forskellige modeller af airfryere. Foto: Privatfoto

En gammel ovn er en dyr ovn

På SparEnergi.dk kan man også bruge en apparatberegner til at finde det generelle energiforbrug på forskellige apparater til madlavning.  Her viser beregneren, at en ovn, der er ældre end fem år, som udgangspunkt bruger 0,88 kWh per gang, man bruger den.

Læs også
Anne spørger om krisen: Hvad kan bedst betale sig - streaming eller DVD-afspiller?
Læs også
Anne spørger om krisen: Hvad kan bedst betale sig - streaming eller DVD-afspiller?

En omgang "brug" i SparEnergi.dks beregning dækker over den energi, ovnen bruger på at opvarme et stykke kød fra køleskabstemperatur til 60 grader celsius. 

Samme beregner viser, at en ovn, der er mellem nul og fem år, bruger 0,73 kWh pr gang, man bruger den.

Har du ligesom Heidi et spørgsmål om krisen, så stil det her.

20190209-190458-4-1920x1265we
Læs også
Er det billigere at vælge en kort vask end en lang eco-vask?
20190209-190458-4-1920x1265we
Læs også
Er det billigere at vælge en kort vask end en lang eco-vask?

Nyhedsoverblik