Anne spørger om krisen: Hvad kan bedst betale sig - streaming eller DVD-afspiller?

De høje elpriser gør, at Anne overvejer om det bedre kan betale sig at se film på DVD-afspilleren frem for at streame. Få svaret her.

Mange af os har skaffet os af med dvd-samlingen og dvd-afspilleren og ser i stedet film ved at streame det på et smart-TV, via Apple TV eller en Chromecast. 

Men med de stigende elpriser er mange af os også begyndt at tænke over vores forbrug og optimere det, hvor vi kan. 

En af dem er Anne Damsbo, der har sendt følgende spørgsmål til TV2 ØST' brevkasse "Spørg om krisen":

- Jeg vil høre hvordan det bedst kan betale sig at se film rent energimæssigt: Streaming eller på gammeldags DVD-afspiller?

Streaming er billigst

TV2 ØST har spurgt Sparenergi.dk, der er Energistyrelsens rådgivningstjeneste om elforbrug, varmeforbrug og energiløsninger i hjemmet og på arbejdspladsen.

Her er svaret, at en DVD-afspiller typisk kører med et timeforbrug på 110 watt-timer. Dertil skal man så lægge energiforbruget på TV'et oveni. 

Stil spørgsmål om energikrisen

Et TV har forskelligt energiforbrug, efter hvor god opløsning TV'et kører med. På et TV med den bedste opløsning, 4K, er timeforbruget generelt omkring 450 watt-timer, mens det for et TV i HD er omkring 250 watt-timer og SD er 160 watt-timer. 

20190209-190458-4-1920x1265we
Læs også
Malene spørger om krisen: Er det billigere at vælge en kort vask end en lang eco-vask?
20190209-190458-4-1920x1265we
Læs også
Malene spørger om krisen: Er det billigere at vælge en kort vask end en lang eco-vask?

Streamer man på et Smart-TV eller via Apple TV eller Chromecast vil energiforbruget ifølge Sparenergi.dk være mindre for den enkelte husstand, end hvis man havde et fjernsyn og en DVD-afspiller kørende, fordi man kun bruger TV'et og ikke flere apparater.

Streamer man til gengæld via en spillekonsol, bruger man ifølge Sparenergi.dk 12-20 gange mere strøm. 

Det kan altså bedst svare sig at streame en film frem for at tænde både TV og DVD-afspiller, medmindre man streamer via en spillekonsol.

Større energiforbrug uden for hjemmet

Energistyrelsen opfordrer dog til, at man tænker over sine streaming-vaner.

Hver gang vi streamer, bruger vi nemlig ikke kun strøm derhjemme, men også i de datacentre og transmissionsnetværk, som får indholdet fra streamingtjenesterne hjem i vores stue. 

20180726-172312-1-5785x3862ma
Læs også
Sidse spørger om krisen: - Hvor er hjælpen til os, der har pillefyr?
20180726-172312-1-5785x3862ma
Læs også
Sidse spørger om krisen: - Hvor er hjælpen til os, der har pillefyr?

Cirka to tredjedele af elforbruget i forbindelse med streaming sker uden for vores hjem, og vi betaler af gode grunde derfor ikke for den del, men det har stadig en klimapåvirkning.

Ifølge Energistyrelsen svarer den gennemsnitlige CO2-udledning fra en times streaming i High Definition cirka til at koge to liter vand i en elkedel.

På sparenergi.dk kommer Energistyrelsen med en række forslag til, hvordan man kan begrænse sin klimapåvirkning ved at ændre på sine streaming-vaner.