Kritik: Flygtningelejr i Vordingborg er fængselslejr

Flere organisationer og politiske partier kritiserer, at flygtninge fremover kan tilbageholdes uden at blive stillet for en dommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Både Dansk Retspolitisk Forening, Børnerådet, Den Liberale Tænketank Cepos, Dansk Flygtningehjælp og Venstrefløjen kritiserer blå blok og Socialdemokraterne for at sætte grundlæggende retsprincipper over styr.

Det skriver DR Sjælland og Berlingske.

- Teltlejr bliver et fængsel

I Vordingborg vil et nyt modtagecenter på kaserneområdet have plads til omkring 2000 flygtninge og migranter, men stedet bliver i virkeligheden en fængsels- eller interneringslejr.

Det mener Retspolitisk Forening ifølge DR Sjælland.

Foreningen peger på, at folk er indespærret, samtidig med at politikerne nu ophæver retten til at komme for en dommer indenfor tre døgn.

 

-Vi har fængsler, arresthuse og psykiatriske hospitaler, hvor en dommer kan bestemme, om man fortsat skal holdes indespærret. Men sådan er det ikke med modtagecentrene, siger Bjørn Elmquist fra Retspolitisk Forening.

Brud på retsprincippet

Tænketanken Cepos siger til Berlingske, at de nye regler er et brud med retsprincippet, men generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm anklager regeringen for at "pille ved grundsøjlen i retssamfundet".

I regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, afviser Martin Henriksen dog kritikken, skriver DR Sjælland.

- Det er ikke et fængsel, men et sted man kan tilbageholde folk, der opholder sig ulovligt i landet.

I Børnerådet, hvor man vogter over FN's Børnekonvention, siger formand Per Larsen, at han håber, at alle børnefamilier, og børn i det hele taget, får lynbehandlet deres sager på centeret, så de kan komme ud af indespærringen hurtigst muligt.

- Vi er meget bekymrede for, hvordan børnene vil opfatte en ophold i sådan nogle modtagecentre, og for den påvirkning, de kan få i negativ retning. Den skal begrænses så meget som overhovedet muligt, siger han.

Læs også: Modtagecenter gøres klar: 2000 flygtninge til Vordingborg