Voldtægtssag fra Haslev udskudt - coronarestriktioner giver mangel på lokaler

De danske retter må udsætte flere retssager på grund af mangel på lokaler. En voldtægtssag med fire tiltalte fra Haslev er udsat til august.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag den 15. marts skulle Østre Landsret i København have taget hul på en ankesag fra Haslev, som omhandler en formodet voldtægt af en dengang 15-årig pige. 

Hændelsen fandt angiveligt sted i maj 2020 i et skur ved Sofiendalskolen, og i september sidste år dømte Retten i Næstved de fire unge mænd, der var tiltalt, skyldige i sagen. 

De fire fik straffe på mellem tre et halvt og fire års fængsel - domme, som de alle ankede til landsretten med påstand om frifindelse eller mildere straf. Og det var den ankesag, som Østre Landsret skulle have taget fat på mandag. 

Men ankesagen blev udsat til august på grund af coronarestriktionerne. Forsvarer Glenn Verding Hein fortæller, at beskeden om udsættelsen kom fredag, men at alle inklusiv de tiltalte skulle møde op mandag for at få begrundelsen.

I Østre Landsret havde man nemlig kun to lokaler, der kunne opfylde pladskravene og rumme alle de involverede parter; fire forsvarere, fire tiltalte, bevogtning og så videre, men lokalerne var optaget af andre sager, og man var derfor nødt til at udskyde retssagen.

quote Det er irriterende for alle, at sagen skal udsættes, men det er den verden, vi lever i lige nu

Glenn Verding Hein, forsvarer for 19-årig tiltalt

For Glenn Verding Heins klient betyder det, at han skal vente fem måneder mere på at komme for retten og vil skulle sidde varetægtsfængslet i over et år.

- Min klient gik i skole, som han blev pillet ud af, da det her skete, og den har han ikke mulighed for at følge i fængslet. Så det bliver et skoleår mere, han misser, siger forsvareren.

Glenn Verding Hein fortæller, at hans 19-årige klient - som når at fylde 20 år som varetægtsfængslet - blev kortvarigt ærgerlig over udsættelsen, men ellers tager det med ophøjet ro og har forståelse for, at det må være sådan lige nu på grund af corona.

- Det er irriterende for alle, at den skal udsættes, men det er den verden, vi lever i lige nu, siger Glenn Verding Hein.

Flere retssager aflyses på grund af coronarestriktioner

Han fortæller, at forsvarerne prøvede at se, om de kunne tage weekender i brug, men Kriminalforsorgen skal fragte de varetægtsfængslede ind til retten, og det kunne ikke lade sig gøre i weekenden. 

I Østre Landsret bekræfter landsdommer Karen Hald, at sager må udskydes på grund af coronarestriktionerne.

- Vi skal også leve op til de to meters afstandskrav, og det har gjort, at vi har vurderet alle retssalene i forhold til det. Hvis det er en sag med mange personer i, er det begrænset, hvad vi har af retssale at kunne tilbyde, og vi har jo inddraget alt.

Ifølge Karen Hald kører retten så mange sager igennem, som de kan, men ikke så mange, som de plejer på grund af restriktionerne.

Hun fortæller, at en voldtægtssag som den fra Haslev er omfattet såkaldte VVV-regler (sager, der omhandler vold, voldtægt og våben, red.), og det betyder, at den skal køres igennem så hurtigt som muligt.

- Men det ændrer ikke ved, at man ikke kan behandle den, fordi der er for mange mennesker i den, siger Karen Hald. 

I Østre Landsret har de sager på venteliste, og bliver noget aflyst, kommer andre sager hurtigt på. Man forsøger sig også, hvor det er muligt, med plexiglas på dommerpodiet, hvor der ikke kan være to meters afstand mellem personerne. 

Men sagen fra Haslev endte altså med at måtte udskydes. 

- At der må udskydes sager er prisen for, at vi overhovedet kan holde åbent og kan behandle nogen sager, siger Karen Hald. 

Ankesagen begynder i Østre Landsret den 9. august, og der forventes at falde dom den 20. august.