Video: Sprængning af miner fra 2. Verdenskrig fik jorden til at ryste

En kontrolleret sprængning gav tirsdag aften rystelser, der kunne føles som et lille jordskælv. Det kan ikke være anderledes, lyder det fra Søværnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jorden rystede på Stevns tirsdag aften, men det var ikke et jordskælv, der satte gang i undergrunden.

Det var i stedet en planlagt sprængning af tre miner fra 2. Verdenskrig. Det oplyser Søværnets Minørtjeneste til TV ØST torsdag. 

Der blev tidligere fundet fire bundminer fra 2. Verdenskrig i Køge Bugt, og for 14 dage siden blev den første bragt til sprængning ud for Stevns.

quote Vi laver det, vi kalder et lowblow. Det betyder, at vi flækker minen, så noget af sprængstoffet forgår, mens resten bliver blotlagt

Lars Møller, orlogskaptajn og chef for Søværnets Minørtjeneste

- Men det gav rystelser, og derfor flyttede vi de øvrige tre 18 sømil ned i Faxe Bugt, fortæller orlogskaptajn og chef for Søværnets Minørtjeneste, Lars Møller.

Minørtjenesten bruger et kort til at finde de bedste steder at sprænge i, og erfaringen viser, at sprængning af denne type miner i dette område giver rigtig mange rystelser. 

Artiklen forstætter under billedet.

Minerne bliver hævet med luftballoner og trukket sydpå.
Minerne bliver hævet med luftballoner og trukket sydpå. Foto: Forsvaret / Kristian V. Brøndum

350 kilo sprængstof - der ikke forgår

Der var tale om bundminer bestående af 350 kilo sprængstof, som englænderne kastede ned under 2. Verdenskrig. Minerne er ikke til fare, når de ligger på bunden af bugten, for batterierne er døde.

Men de er stadig fuld af sprængstof, og derfor skal de ikke ligge på infrastruktur og kabler - eller med risiko for, at fiskerne får dem i nettet. Det er ikke helt let at flytte de tunge miner, og der er grænser for, hvor langt de kan flyttes.

- Vi hæver dem med luftballoner og trækker dem sydpå. Vi har flyttet disse miner rigtig langt, og kunne ikke flytte dem længere, siger Lars Møller, der beklager de gener, det har måttet medføre for beboere på kysten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er bundminer som indeholder 350 kilo sprængstof.
Det er bundminer som indeholder 350 kilo sprængstof. Foto: Forsvaret / Kristian V. Brøndum

Sprængningen af minerne er tilrettelagt til at give mindst mulig ravage.  

- Vi laver det, vi kalder et lowblow. Det betyder, at vi flækker minen, så noget af sprængstoffet forgår, mens resten bliver blotlagt. Når vi så sprænger, bliver effekten knapt så voldsom, siger han.

Men det gav alligevel rystelser?

- Ja, vi kan så konstatere efterfølgende, at selvom vi havde åbnet og flyttet dem, så har det alligevel kunnet mærkes. Det er spektakulært, når du sprænger 350 kg under vand, og det gav stadig en vandsøjle på cirka 100 meter, vurderer Lars Møller.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Minerne er ikke farlige, når de ligger på bunden. Men de indeholder stadig sprængstof, og derfor skal de ikke ligge på bunden, hvor fiskere kan få dem i nettet. 
Minerne er ikke farlige, når de ligger på bunden. Men de indeholder stadig sprængstof, og derfor skal de ikke ligge på bunden, hvor fiskere kan få dem i nettet.  Foto: Forsvaret / Kristian V. Brøndum

Beklager rystelser

Operationen tirsdag aften i Faxe Bugt har været planlagt et stykke tid.

- Vi har kendt til minerne længe, men det skal være helt stille vand, når vi laver det her. Det er en stor operation, og der er altid en risiko, for sprængstof taber ikke synlig effekt, siger Lars Møller, som fortæller, at minørtjenesten har cirka 40 af denne slags opgaver hvert år.

Sjællandske skrev om rystelserne onsdag, og det fik en borger til at undre sig over, at man ikke bliver advaret om sprængninger som de her. 

- Vi ligger fire sømil fra kysten og sprænger. Vi havde ikke regnet med rystelser, og vi går ikke ud og advarer, fordi vi ikke ønsker at sprede frygt. Vi er kede af, at det har givet bekymringer, siger Lars Møller og slutter:

- Jeg har ikke lavet andet end sprængninger i 20 år - og i det her farvandsområde giver det altid rystelser.

Det er miner, som englænderne kastede ned under Anden Verdenskrig.
Det er miner, som englænderne kastede ned under Anden Verdenskrig. Foto: Forsvaret / Kristian V. Brøndum

Nyhedsoverblik