¨

Velkommen i slyngelstuen - i dag åbner mødested for mænd i Haslev

I dag åbnede Mænds Mødesteder Haslev. Et værested for især ældre mænd. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

For et halvandet år siden startede planerne om et mødested for mænd hos John Nordberg Hansen og Torben Kastholm. I dag kulminerer det med åbningen af Mænds Mødesteder Haslev.

Drejebænk og slyngelstue er to af ingredienserne i det nye værested for mænd, som åbner i Haslev i dag.

Det er næsten halvandet års arbejde, der er fuldbragt

John Nordberg Hansen, bestyrelsesmedlem og medstifter af Mænds Mødester Haslev

Det startede som en drøm for 80-årige Torben Kastholm og 70-årige John Nordborg Hansen for et halvandet år siden.

Torben Kastholm var netop flyttet til Dalby fra Ringe på Fyn, hvor han havde været med til at starte et lignende projekt.

De to mænd gik sammen om at få et værested for ældre mænd på benene, og i dag høster de så frugten.

- Det er fedt! Der er næsten halvandet års arbejde, der er fuldbragt, siger John Nordberg Hansen på åbningsdagen for huset.

For ældre mænd

Mænds Mødesteder Haslev er principielt set åbent for alle mænd over 18 år. Men tilbuddet er tiltænkt den lidt ældre del af de lokale mænd.

- Det er jo dem, der er gået på efterløn og sidder derhjemme og kukkelurer, forklarer John Nordberg Hansen

Allerede inden værestedet er åbnet, kan John Nordborg Hansen tælle til 25 medlemmer. Hvert medlem betaler 500 kroner i halvårligt kontingent. Og fødselsdagskalenderen for de foreløbige medlemmer afslører da også, hvilken alderskategori, der er tale om.

- Vi har fem 80-års fødselsdage i klubben i år, konstaterer John Nordberg Hansen.

00:57

Mænds mødesteder rummer både værksted og "slyngelstue".

Luk video

At mødestedet er tiltænkt mænd i den alder, viser sig også i indretningen. Der er både drejebænke, save, søm og skruer. Det er med andre ord et slaraffenland, hvis man ikke er bange for at få sorte negle.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er rig mulighed for at få sorte negle i Mænds Mødesteder Haslev. Her er alt, hvad en håndværksinteresseret kan drømme om. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

John Nordberg Hansen er selv tidligere maskinarbejder, og som han siger, så har mange af de ældre mænd en fortid i håndværkserhverv. Men selvom der er lagt op til savsmuld og splinter i fingrene, så er alle mænd velkomne, uanset baggrund.

- Vi har lavet grundlaget for klubben nu. Og så må folk finde ud af, om de vil ud at fiske eller lege med 3D-printere, eller hvad de vil. Så finder vi ud af det, siger John Nordberg Hansen.

Mødestedet er desuden alkoholfrit område, fortæller John Nordberg Hansen.

Frivilligt projekt

De to frivillige initiativtagere tog kontakt til kommunen, da de startede på projektet. Men kommunen kunne ikke opfylde de planer, John Nordberg Hansen og Torben Kastholm havde for værestedet.

Vi har været rundt og tigge hele sidste år

John Nordberg Hansen, bestyrelsesmedlem og medstifter af Mænds Mødester Haslev

- Kommunen ville bare give os et sted, hvor vi kunne side og spille kort og pille navle. Det var ikke det, vi var interesseret i. For vi ville have et sted, hvor man kunne lave noget.

Derfor måtte de gå egne veje for at stable et mødested på benene. Det, med hjælp fra lokalsamfundet og fonde.

- Så der har vi været rundt og tigge hele sidste år, fortæller John Nordberg Hansen.

En central brik i puslespillet har selvfølgelig været lokalerne. Dem lejer de på Houmannsvej 3 af AOF Øst. Og så har diverse fonde som Velux og Lions Danmark spyttet penge i kassen, så der har været råd til diverse værktøjer og maskiner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Slyngelstuen var propfyldt til åbningen af Mænds Mødesteder Haslev i dag, hvor kvinder også var velkomne. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Den lokale Sparekassen Sjælland-Fyn i Haslev skulle have nye møbler, og de gamle blev derfor tilbudt til John Nordberg.

- Så vi har slæbt alle deres møbler herned i vores slyngelstue, lyder det.

Faxe Kommune har også spædet til projektet. John Nordberg Hansen håber nu, at kommunen fremadrettet vil putte flere penge i mødetstedets kasse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Faxe Kommunes borgmester, Ole Vive (V) (tv.) og medstifter af Mænds Mødesteder Haslev, John Nordberg (i midten). Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Åbner på kvindernes kampdag

I dag kan Mænds Mødesteder Haslev så endelig slå dørene op. Det skete tidligere i dag med pølser på grillen og besøg af borgmester, Ole Vive (V). Men hvad med datoen? 8. marts er jo kvindernes internationale kampdag. Er der nogle bagtanker i det?

- Nej, det er der ikke. Overhoved ikke. Og det er ærligt, griner John Nordberg Hansen

Han fortæller, at også de kvindelige haslevitter virker til at bakke op om projektet. Indbydelsen til åbningen i dag er således blevet liket af hovedsageligt kvinder, fortæller han. Og man siger jo, at der står en stærk kvinde bag enhver mand.

- Og det er derfor, jeg er glad for, at kvinderne har liket det. For så kan de sende deres mand herover, siger John Nordberg Hansen.

Hvis man er mand i Haslev-området og er interesseret i at være en del af Mænds Mødesteder Haslev, kan man tage kontakt via deres hjemmeside.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App