Tre år efter branden: Sparresholm står stadig som ruin

Tre år efter at hovedbygningen på Sparresholm brændte ned efter et lynnedslag, er håndværkerne stadig ikke i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Godsejer Thomas Garth-Grünner tør snart ikke skyde på, hvornår håndværkerne går i gang.

- Jeg har jo prøvet at skyde før, og det er ikke gået så godt. Men jeg håber, de kan gå i gang her i efteråret 2016, men lur mig om det ikke først bliver i starten af 2017.

Thomas Garth-Grüner har nemlig skudt forkert før. Faktisk en del gange, for det tager længere tid end beregnet at genopbygge hovedbygningen på Sparresholm, som udbrændte efter et lynnedslag natten til 20. juni 2013.

I dag er stort set kun ydermurene tilbage, men selv de er så beskadiget, at nogle af dem skal pilles ned og bygges op igen.

Sparresholm er fredet

Årsagen til at tingene tager tid er dels, at det har været omstændigt at sikre bygningen, rydde op og finde den rigtige arkitekt og de rigtige rådgivere til projektet. Men ikke mindst fordi Sparresholm er fredet i klasse A og ligger oven på ikke bare et men to fortidsminder.

Jeg håber, vi kan komme i gang med taget i september eller oktober

Faktisk findes der ikke fortilfælde i Danmark af en så omfattende rekonstruktion af et renæssanceslot. Derfor skal mange myndigheder nikke ja, og godkende projektet, før det kan sendes i udbud, og håndværkeren kan komme i gang.

Det særlige bygningssyn

I øjeblikket ligger sagen hos det særlige bygningssyn, der sorterer direkte under kulturministeren. De havde projektet med på deres møde i marts måned, men kunne ikke umiddelbart godkende det. Derfor skal de på besøg og se Sparresholm og samtidig have svar på deres spørgsmål. Et besøg der først finder sted i slutningen af august.

Thomas Garth-Grüner håber, at han umidelbart derefter får godkendelsen, så genopbygningen kan komme i gang.

- Jeg håber, vi kommer i gang med taget i september eller oktober og begynde med noget af  murværket og kælderen også.