Togpassagerer frygter strejke: - Det ville være en katastrofe

Lokalbaner i Region Sjælland er truet af strejke. En katastrofe for området, hvis man spørger passagererne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det ville være en katastrofe, hvis de skulle strejke, siger Anne Skov fra Karise.

Ægteparret Anne og Ib Skov er afhængige af Østbanen. En lokalbane, der fragter dem fra deres hjem i Karise til Køge.

- Vi render jo en til læge i Køge, og vi har ikke andre muligheder for transport derop, hvis vi ikke har toget, siger Ib Skov.

Deres datter bruger også banen hver dag for at komme på arbejde.

Strejken er kommet i spil, fordi de ansatte ved Lokalbanerne har stemt klart nej til forliget om en ny overenskomst. Derfor er KL og Dansk Jernbaneforbund i dag påbegyndt forhandlingerne om en ny aftale.

Hvis konflikten bryder ud, så kører der ingen tog fra mandag. 

Ægteparret fra Karise mener, det ville være en katastrofe, hvis deres lokalbane bliver ramt af strejke
Ægteparret fra Karise mener, det ville være en katastrofe, hvis deres lokalbane bliver ramt af strejke Foto: Line Strand - TV ØST

Der jo ikke andre muligheder

Beboerne i byerne på strækningen mellem Faxe Ladeplads, Rødvig og Køge har ikke andre offentlige transportmuligheder end toget. Der går busser til Næstved, men forbindelsen nordpå går via lokalbanen.

- Jeg har en kæreste på Østerbro, og jeg tager også toget, når jeg skal besøge min mor og mine søskende, så jeg håber ikke, det ender med strejke, siger Josefine Sif fra Faxe.

- Alle vores venner bor rundt omkring i de forskellige byer, så det ville ikke være særlig fedt, hvis vi lige pludselig ikke kunne komme rundt, siger Jonas Munkebo fra Faxe Ladeplads.

Forståelse for togpersonalet

Konflikten er opstået mellem de ansatte ved lokalbanerne og Kommunernes Landsforening, KL. Egentlig var overenskomstforhandlingerne afsluttet, men de ansatte ved lokalbanerne har sagt nej tak til et punkt i forslaget fra KL.

- Jamen det kan jeg sådan set godt forstå. Jeg havde gjort det samme, hvis det havde været på min arbejdsplads, siger Ib Skov.

Her er de fire berørte lokalbaner: Odsherredsbanen, Tølløsebanen, Østbanen og Lollandsbanen
Her er de fire berørte lokalbaner: Odsherredsbanen, Tølløsebanen, Østbanen og Lollandsbanen

Det handler om pauser. For med de foreslåede arbejdstidsregler så skal de ansatte hos lokalbanerne afholde deres pause enten lige når de møder ind, eller lige inden de går hjem.

Det har 230 ansatte, i alt 85,5 procent, sagt nej til. Den beslutning er der fuld forståelse for hos passagererne.

- Jeg er selv studerende, og jeg ved godt, hvad det vil sige ikke at få mine pauser. Så det synes jeg da bestemt, at de har krav på, siger Josefine Sif Kobberdal.

- Jeg synes, at de ansatte hos lokalbanerne burde have samme forhold, som de har hos DSB. Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor det ikke er sådan allerede, siger Ingolf Skafte fra Taastrup.

- Jeg kunne ikke klare mig i skolen, hvis jeg ikke fik nogle pauser midt på dagen, så det forstår jeg da godt, siger Jonas Munkebo, Faxe Ladeplads.

Håber på hurtig afklaring

Passagererne håber dog, at parterne når til enighed inden på søndag. For bor man mellem Faxe Ladeplads og Køge eller på en af de andre strækninger, så må man fra mandag tænke i alternative løsninger.    

- Jeg må jo se, om jeg kan låne en bil, så jeg ikke er låst fast i Faxe, siger Josefine Sif Kobberdal. 

- De må simpelthen tage sig sammen og få det på plads og give dem deres pauser. For det ville altså være en katastrofe for alle her i området, siger Anne Skov, Karise

Fire berørte strækninger

Hvis konflikten ender med strejke kan det få konsekvenser for fire lokalbaner i Region Sjælland.

Togdriften på de fire lokalbaner vil blive indstillet ved midnat søndag, hvis parterne ikke er blevet enige.

Det drejer sig om:

Østbanen, som kører mellem Køge - Faxe-Ladeplads og Rødvig.

Tølløsebanen, mellem Tølløse og Slagelse

Odsherredsbanen, mellem Holbæk og Nykøbing Sj.

Lollandsbanen, mellem Nakskov og Nykøbing Falster

Hvis busser bliver indsat i stedet for togdriften, vil de tage konfliktramt arbejde. Derfor ser det ikke ud til, at der vil komme en alternativ løsning, hvis strejken bliver en realitet.