Tilflyttere presser institutioner: - Vi blev nærmest taget med bukserne nede

Mange nye borgere presser Faxe Kommunes institutioner. Kommunen er blevet taget med bukserne nede, erkender udvalgsformand

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På institutionen Møllen ved Rønnede i Faxe Kommune er der tryk på. Børneboom og tilflyttervækst har presset institutionen til det yderste - og nu er der langt flere børn end institutionen har plads til. Det går ud over både børn og medarbejderes trivsel, at kommunen bliver ved med at sende børn ind i institutionen.  

quote Vi frygter, at vores børn kommer til at mistrives

Betinna Kusk, mor til barn på Møllen

Det mener i hvert fald forældrene og forældrebestyrelsesformanden.

-  I flere år har vi prøvet at gøre politikerne opmærksomme på problemerne på Møllen. Men de har simpelthen ikke været hurtige nok til at finde nogle løsninger. Kommunen er hurtige til at sætte byggeprojekter i gang og sælge grunde - men når det drejer sig om at opretholde en ordentlig standard for os, der bor her, så halter det gevaldigt, siger Betinna Kusk, der er tidligere forældrebestyrelsesformand og mor til et barn på institutionen.

Det er ikke første gang, at Møllen er kommet i søgelyset. I august sidste år stod forældrene frem i TV2 ØST og fortalte om massive pladsproblemer i institutionen. Allerede dengang erkendte formand for Børn og Læringsudvalget, Mikkel Dam (LA), at man havde sovet i timen og ikke været forudseende nok - men at der nu var løsninger på vej i form af pavillon og en tilbygning.

VIDEO: Frustrerede forældre fortæller, at der stadig er pladsmangel på institutionen Møllen i Rønnede i Faxe Kommune.

Går for langsomt

Men forældrene mener stadig, at kommunen er alt for passive i forhold til pasningsproblemerne. 

- Der er nu gået over et år siden, at kommunen ville finde løsninger. Ja, der er kommet en pavillon, og tilbygningen er man ikke engang gået i gang med. Samtidig fortsætter kommunen med at sende flere børn ind på Møllen, så det har ikke hjulpet noget, siger Betinna Kusk. 

Læs også
Børneboom i Faxe Kommune - vuggestuebørn skal huses i pavillon
Læs også
Børneboom i Faxe Kommune - vuggestuebørn skal huses i pavillon

- Vi frygter, at vores børn kommer til at mistrives - og at presset får medarbejderne til at stoppe.

Pavilloner fyldt

Hun bakkes op af Møllens forældrebestyrelsesformand, Britt Kongstofte, der har to børn i institutionen.

- Vi er glade for, at kommunen i det mindste er i gang - men det er simpelthen gået for langsomt. Det undrer mig, at tilflyttervæksten kan komme bag på dem, når vi andre har kunnet se det i årevis. Hvis det stod til mig, så var jeg altså gået i gang med udbygningen med det samme, siger Britt Kongstofte.

Britt Kongstofte er formand for forældrebestyrelsen i Møllen.
Britt Kongstofte er formand for forældrebestyrelsen i Møllen. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Hun vil gerne have en tættere dialog med kommunen om pladsproblemerne på Møllen.

- Vi har nogle fantastiske medarbejdere her - men når kommunen bliver ved med at tilbyde institutionspladser på Møllen, uden at der er fysisk plads - så går det ud over medarbejderne, der må rende endnu mere stærkt, siger Britt Kongstofte. 

- De tiltag med pavilloner, som kommunen indtil videre har lavet, de er jo allerede fyldt til bristepunktet. Derfor vil jeg gerne i en tættere dialog med politikerne og kommunen om, hvordan vi får løst problemerne nu - hurtigst muligt.

Prognoser var forkerte

Udvalgsformand Mikkel Dam (LA) forstår godt forældrenes frustrationer, men meget er gået galt i processen.

- Vi igangsatte en masse tiltag sidste år, men det er kommet bag på os, hvor bureaukratisk en proces, det er, at få tilladelser til pavilloner. Det har taget meget længere tid, end vi har ønsket, men nu er der altså løsninger på vej. Tilbygningen starter også op, og det kommer til at blive en stor hjælp fremover, siger formanden.

Læs også
Politikerne i Faxe skal være bedre til at forudse fremtiden
Læs også
Politikerne i Faxe skal være bedre til at forudse fremtiden

Han ved godt, at der er udfordringer med pladsen på Møllen.

- Der er udfordringer på Møllen. Rønnede-området er blevet meget attraktivt for tilflyttere, og det er vi selvfølgelig rigtigt glade for - men det har skabt lange ventelister og et stort tryk på især Møllen. 

Mikkel Dam (LA) erkender, at kommunen er blevet taget med bukserne nede.
Mikkel Dam (LA) erkender, at kommunen er blevet taget med bukserne nede. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Men hvordan kunne I ikke forudse tilflyttervæksten i jeres prognoser?

- Helt ærligt, så var vores prognoser helt forkerte. Vi kunne simpelthen ikke forudse det - så vi blev nærmest taget med bukserne nede - og det beklager jeg. Det skal vi gøre bedre - og det gør vi fremover, siger formand for Børn- og Læringsudvalget, Mikkel Dam (LA).