Syge uden offentlig hjælp

Hvis du er alvorligt syg - men ikke ved præcist hvad du fejler - så risikerer du at miste al økonomisk hjælp fra det offentlige system. Det blir om få uger virkeligheden for blandt andet Henriette Eriksen i Terslev.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nye tal fra Gigtforeningen viser, at flere og flere gigtsyge får fjernet alle offentlige ydelser, fordi de har en så kompliceret sygdom, at de efter et år stadig ikke har fået stillet en diagnose. I 2008 var antallet af personer uden diagnose og økonomisk hjælp 685. Sidste år var tallet steget til 936 personer.

- Det er dybt urimeligt, at samfundet river det økonomiske sikkerhedsnet væk under mennesker, der i forvejen er syge og lever i uvished. Det er svært at forstå, at politikerne intet gør for at lukke hullerne i det sikkerhedsnet, der netop skal gribe samfundets svageste, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

I dag står der i loven, at man kan få sygedagpenge i 52 uger. Herefter er det afgørende, at personen, som er syg, har fået stillet en diagnose eller er blevet vurderet til ikke at kunne arbejde på samme niveau som tidligere. Når der er en afklaring, så kan man nemlig søge om for eksempel fleksjob eller førtidspension. Men hvis sagen ikke er afklaret, så falder den syge person uden for kategori og bliver tilbudt kontanthjælp.

Her er det så at mange ufrivilligt ender i et hul i loven. Henriette Eriksen fra Terslev er en af dem. Hun har gigt og mister retten til sygedagpenge den første oktober. Hendes mand har et job og tjener mere end 21.719 kroner om måneden. Derfor har Henriette Eriksen, ifølge loven, ingen ret til kontanthjælp.

- Vi skal leve af min mands indtægt. Det har jeg det skidt med, og jeg synes, at det er uretfærdigt, at det skal være sådan. Det går jo ikke kun udover mig. Det går også udover mine børn, siger Henriette Eriksen.

Familien i Terslev kommer til at stramme deres budget gevaldigt, og måske bliver de tvunget til at sælge huset.

- Det hele er usikkert endnu, men jeg kan ikke se, hvordan vi skal få det til at løbe rundt, siger Henriette Eriksen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg ønskede ikke at kommentere sagen over for TV2 ØST i dag. Men står det til oppositionen, så kommer hun formentlig snart til at forholde sig til den alligevel. Socialdemokraterne vil nemlig stille spørgsmål til ministeren om sagen.

- Jeg kan ikke forstå, at ministeren og regeringen ikke tager det her ansvar på sig, for det er over tusind mennesker, der bliver ramt af det her hvert eneste år. Og der findes ikke noget værre end at få henvendelser fra folk, der grædende siger, at de har mistet alt - og man så må slå ud med armene og sige, at vi kan ikke gøre noget ved det, for ministeren vil ikke gøre noget, siger medlem af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg Lennart Damsbo-Andersen (A), som er valgt i Guldborgsundkredsen.

I Terslev håber Henriette Eriksen på, at politikerne kan blive enige om at ændre loven.

- Det er jo ikke kun mig. Det her rammer masser af mennesker, og det kan ikke være rigtigt i et land som Danmark, siger hun.

<p>Hvis du er alvorligt syg - men ikke ved præcist hvad du fejler - så risikerer at miste al økonomisk hjælp fra det offentlige system.

Nyhedsoverblik