Styrelse ville nedbringe ventetid på køreprøver - nu er det værre end nogensinde før

Færdselsstyrelsen fik i en kort periode nedbragt ventetiderne på køreprøver, men nu er ventetiderne igen lange.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er længere ventetid på køreprøver end nogensinde før. Sådan lyder meldingen fra Dansk Kørelærer-Union. 

Den 1. oktober sidste år overtog Færdselsstyrelsen ellers ansvaret for kørekort fra politiet. Det hjalp en smule, men nu er der altså problemer igen. 

- Vi oplever faktisk, det er meget værre, end vi har oplevet før. Vi kan ikke engang sige til eleverne, at der er en eller to måneders ventetid. De sidste mange uger har vi oplevet, at mange kørelærere har fået nul prøver, når de er blevet lagt ud om onsdagen, siger Walther Baumgarten Linck, landsdelsformand for Dansk Kørelærer-Union.

Walther Baumgarten Linck, landsdelsformand for Dansk Kørelærer-Union.
Walther Baumgarten Linck, landsdelsformand for Dansk Kørelærer-Union. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Flere måneders ventetid

En af de køreskoler, der lige nu oplever udfordringer, er RenTrafik i Haslev.

- At booke elever ind til køreprøver for tiden, det er det sværeste, der findes lige nu. Vi er ikke blevet kørelærere for at sidde foran en computer og skaffe en enkelt prøve til alle vores elever, så lige nu er det decideret kaotiske forhold, vi arbejder under, siger Janus Vorm, køreskolelærer og indehaver af RenTrafik.

Læs også
Nu bliver køreprøven markant dyrere – til gengæld loves ventetid barberet ned

Ifølge kørelærer Janus Vorm er udsigten for de fleste af hans elever flere måneders ventetid. Medmindre der kommer afbud.

- For de fleste elever handler det rigtig meget om held. Vi bruger rigtig meget krudt på at sidde foran computeren. Vi er flere kørelærere, som skiftes til at sidde og holde øje ved en computer. Der er ikke nogen af os, der gider det, men vi skiftes, og når der så kommer et afbud, så hopper vi på prøven, siger Janus Vorm.

Og det irriterer 17-årige Jens Hermansson, der netop har bestået sin teoriprøve og nu er klar til køreprøven. 

- Det, synes jeg, er øv. Jeg ville gerne igennem det så hurtigt som muligt, så jeg kan komme ud og køre selv, siger Jens Hermansson fra Haslev.

Læs også
Markant flere ledige tider til køreprøver – nu melder kørelærere om mangel på teoriprøver

Konsekvensen af de lange ventetider kan være, at kørekortet bliver endnu dyrere for eleverne.

- En elev, der kunne forestille sig at skulle bruge tre til fire ekstra ture på at blive klar, skal måske op og bruge det dobbelte for at vedligeholde det. Køretimerne er egentlig økonomisk spild, som kunne have været brugt på meget andet, så det er rigtig synd for de unge mennesker, der tager kørekort, siger Janus Vorm.

Janus Vorm, RenTrafik
Janus Vorm, RenTrafik Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Savner mere dialog

Ifølge Dansk Kørelærer-Union savner de både dialog og handling fra Færdselsstyrelsen.

Meldingen var ellers i januar, at ventetiderne på køre- og teoriprøver var faldet markant, efter det i efteråret næsten var håbløst at finde en ledig tid ifølge kørerlærerne.

Nu, lidt over et halvt år efter at Færdselsstyrelsen overtog opgaven, er den så gal igen.

- Jeg er virkelig ked af det. Jeg er frustreret og skuffet, fordi de har taget bolden, men ikke ordentlig. Det er ved at synke. Jeg har kollegaer, der ringer til mig og græder, fordi de er frustrerede og stressede, siger Walther Baumgarten Linck.

Læs også
Lange ventetider på køreprøver: - I går sendte jeg elever til Hirtshals

Færdselsstyrelsen ønsker ikke at stille op til interview i dag, men skriver til TV2 ØST, at de forsøger at gøre det nemmere for kørelærere at få kontakt til dem. Derudover skriver de, at de er opmærksomme på køreprøvesituationen og på sigt håber at kunne afholde flere prøver.

For at løse problemerne har Færdselsstyrelsen for nyligt ansat 22 nye prøvesagkyndige.