¨

Strid om Gisselfeld: Komtessens advokat stopper

Foto: TV ØST

Kampen om Gisselfeld Kloster ved Haslev fortsætter. Sagen er nu udsat på ubestemt tid efter komtesse Erica Danneskiold-Samsøes advokat, er gået.

Efter byretten i 2014 fastlog, at det er Helene Danneskiold-Samsøe der har retten til direktørposten på Gisselfeld Kloster, ankede kusine Erica Danneskiold-Samsøes dommen til Østre Landsret. Sagen skulle egentlig være startet i denne uge, men er nu blevet udskudt på ubestemt tid. Det skriver BT i dag.

Årsagen er, at Erica Danneskiold-Samsøes advokat, dr. jur Eigil Lego Andersen, har trukket sig fra sagen. Derfor har komtessen og hendes onkel, grev Ulrik Danneskiold-Samsøe, bedt Østre Landsret om at udskyde sagen, indtil de har fundet en ny advokat.

Dr. jur. Eigil Lego Andersen bliver formentlig svær at erstatte, da han er en af de mere erfarne advokater, skriver BT. Han er bl.a. adjungeret professor i erhvervsret ved Copenhagen Business School og Københavns Universitet. 

Han skulle angiveligt, da sagen var i gang i byretten, have udtalt, at sagen er af nationalhistorisk betydning og henviste til både "kongeloven af 1665" og "tronfølgeloven". Det skriver BT.

Årelang konflikt

Striden om Gisselfeld Kloster løber helt tilbage til 1997. Her kunne grev Erik og godsets bestyrelse ikke enes. Greven blev først suspenderet og siden afsat. 

I 2012 blussede sagens så op igen, da greve Erik Danneskiold-Samsøe, og grevens bror Ulrik Danneskiold-Samsøe lagde an i sagen mod Ericas kusine Helene Danneskiold-Samsøe, godsets bestyrelse og Civilstyrelsen. 

I dag er det Helene Danneskiold-Samøe der er direktør på godset, men netop den titel mener Helene Danneskiold-Samsøe, at hun har krav på. Godset skal nemlig gå i arv i familien, ifølge godsets regler.

Læs mere: "Grevedatter fortsætter kamp om Gisselfeld"

Tilbudt direktørposten

Erica Danneskiold-Samsøes er tidligere blevet tilbudt overdirektørposten, men afslog, da hun mente, at arvingen skulle være en mand. Dermed mente godsets bestyrelse, der også er sagsøgt i sagen, at hun fraskrev sig retten til posten. Dermed gav de tilbuddet til kusinen Helene Danneskiold-Samøe.

Tabte sag ved Københavns Byret

Sagen er allerede prøvet ved Københavns Byret, hvor Erica og hendes onkel tabte sagen sidste år. Her blev de dømt til at betale 330.000 kroner i advokatudgifter til modparten. 

Netop modparten er da også irriteret over, at sagen nu ser ud til at trække i langdrag.

- Vi vil meget gerne have denne årelange sag afsluttet, så vi kan komme videre. Men denne pludselige udsættelse kan betyde, at der nu går måske både et halvt eller helt år, før landsretten kan tid til sagen, siger advokat Anker Laden Andersen, der repræsenterer Gisselfeld Klosters bestyrelse, til BT.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App