Store udvidelsesplaner for Skovtårnet - naboer frygter, det bliver et tivoli midt i naturen

Planerne for et nyt hotel ved Camp Adventures Skovtårn har fået lokalområdet til at råbe vagt i gevær. De frygter, flere turister vil skade naturen.

Hos Camp Adventure – der er bedst kendt for det 45 meter høje Skovtårn i Gisselfeld Klosters skove, men også er hjem for landets største klatrepark – har store planer for flere aktiviteter.

Et hotel, en café og flere nye aktiviteter – heriblandt shelters, telte og et 30 meter højt aktivitetstårn – er på tegnebrættet.

quote Jeg synes, vi har bevist, at vores aktiviteter ikke fører til slitage på skoven

Kasper Larsen, forretningsudvikler, Camp Adventure

- Det område, vi skal arbejde i, er en gammel grusgrav, hvor vi kommer til at plante mange træer og skabe 30-40 hektar ny, vild natur, forklarer Kasper Larsen, der er forretningsudvikler i Camp Adventure.

I det forgangne år tiltrak turistattraktionen 400.000 besøgende – og håbet er med de nye planer, at man kan få nogle af dem til at blive en dag eller to ekstra, hvilket vil styrke turismen i lokalområdet.

Kritiske ryster har dog anfægtet planerne. Blandt andet for naturen i skovene.

- Jeg synes, vi har bevist, at vores aktiviteter ikke fører til slitage på skoven, siger Kasper Larsen og peger samtidig på, at den velbevarede natur netop er attraktionens varemærke.

- Hele vores grundlag er, at vi er en naturattraktion, og årsagen til, at folk kommer herned, er for at få en naturattraktion og ikke et larmende tivoli, siger han.

Kasper Larsen, der er forretningsudvikler i Camp Adventure, viser planerne frem. Byggeriet koncentrerer sig omkring en gammel grusgrav, hvor der i dag ikke er megen natur, forklarer han.
Kasper Larsen, der er forretningsudvikler i Camp Adventure, viser planerne frem. Byggeriet koncentrerer sig omkring en gammel grusgrav, hvor der i dag ikke er megen natur, forklarer han. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Kasper Larsen understreger samtidig, at overnatningsmulighederne ikke vil tiltrække "mange" flere turister, som kritikerne har anført.

- Det, vi gør med hotellet, er at skabe nogle muligheder for overnatning. Men den store kapacitet (af besøgende, red.) er dem, der kommer til Skovtårnet.

Frygter et tivoli

Sagen har allerede mødt velvilje i Faxe Kommune, hvor byrådet i morgen, torsdag, skal tage endelig stilling til ændringer i lokalplanen, som vil gøre det muligt for Camp Adventure at føre byggeplanerne ud i livet.

quote Det her projekt vil ødelægge noget af det, man har bygget op i området. Det vil ødelægge det fantastiske naturområde

Winni Grosbøll, direktør, Friluftsrådet

I perioden fra 6. januar til 3. februar i år har der været en høringsperiode, hvor Faxe Kommune har modtaget i alt 10 høringssvar omhandlende ændringerne i lokalplanen – heriblandt fra flere naboer, som er stærkt bekymrede for den "tivolisering", som de mener, er i gang i skovområdet.

En af dem, der har givet sin mening til kende, er Gynther Strikkertsen fra Kongsted Borup, og er nabo til Skovtårnet. Han frygter, at det vil gå hårdt ud over planter og dyreliv, hvis Camp Adventure får lov at realisere deres planer.

- Det er det, jeg frygter – det bliver et tivoli. Lad det nu være ved det, som det er – Skovtårnet – det er et godt initiativ, og vi er blevet sat på verdenskortet – og hatten af for det, siger han og tilføjer:

- Nu bliver det ikke naturligt at komme i skoven.

Gynther Strikkertsen synes, at Camp Adventure skal holde sig til de aktiviteter, som de allerede har.
Gynther Strikkertsen synes, at Camp Adventure skal holde sig til de aktiviteter, som de allerede har. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Ligeledes har også Friluftsrådet udtalt kritik af planerne – især af de overnatningsmuligheder, som Camp Adventure planlægger at etablere.

- Det er friluftsrådets holdning, at det her projekt vil ødelægge noget af det, man har bygget op i området. Det vil ødelægge det fantastiske naturområde, det også er, og spolere den ro og de vidder og den fredfyldthed, der også er i skoven, siger direktør for Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

Brug for hotel

Andre er derimod glade for udviklingen – blandt dem Visit Sjælland, hvor man håber, udvidelsen kan være med til at tiltrække flere turister.

- Det her er så unik en fortælling omkring Skovtårnet, og om hvordan folkene bag inviterer folk fra hele verden til at komme og opleve den gode danske skov – det bliver vi nødt til at bakke op om, siger Martin H. H. Bender, der er direktør for Destination Sydkystdanmark.

- Jeg forstår godt, det vækker bekymring, hvis man har boet ved en skøn natur og skov stort set for sig selv i mange år – og der så begynder at komme gæster, tilføjer han.

Sådan kan området komme til at se ud, hvis lokalplanen bliver ændret.
Sådan kan området komme til at se ud, hvis lokalplanen bliver ændret. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Martin H. H. Bender fremhæver især de nye overnatningsmuligheder som noget positivt for turismen i Faxe Kommune og for Sydsjælland generelt. Det vil nemlig få besøgende til at blive flere dage i området.

- Lokalområdet har brug for den kapacitet og de her muligheder – og det er faktisk også til gavn for de lokale, siger han og peger på, at flere turister er godt for området, men også kan tiltrække tilflyttere fra storbyen.

Administrationen i Faxe Kommune har på baggrund af de indkomne høringssvar angivet en række mindre ændringer, med hvilke in mente byrådet skal tage stilling til, om lokalplanen for skoven skal ændres i Camp Adventures favør.

Ved behandlingen i Plan & Kulturudvalget den 1. december sidste år blev projektet hilst velkommen med 24 stemmer for mod 1 stemme imod.