Sparresholm på vej tilbage efter voldsom brand

Efter 15 måneders oprydning er tiden nu kommet til genopbygning af Sparresholm Gods, der sidste år brændte, efter at et lyn slog ned i et stillads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

13 arkitekter var fredag inviteret på besøg i brandtomten på Sparresholm mellem Næstved og Rønnede for at se, om opgaven er noget for dem. Godset skal genopbygges efter den voldsomme brand, der sidste år i juni efterlod bygningen i ruiner.

Sparresholm, der blev bygget i 1609, brændte natten til den 20. juni sidsteår, efter et lyn slog ned i et stillads, der stod på ad hovedbygningen.

Kun ydermurene stod tilbage på hovedbygningen og en af sidefløjene.

Plads til nyfortolkning

Sparresholm er fredet, og Kulturstyrelsen er inde over med restriktive rammer for opgaven med at genopbygge godset - men da der ikke er meget tilbage af bygningen, er der også mulighed for det, Styrelsen kalder nyfortolkning, og det glæder ejer Thomas Garth-Grüner.

- Det er sådan et arkitektbegreb, jeg glæder mig til at se udnyttet. Jeg tror i hvert fald, jeg har en ide om, hvad det betyder, så det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af seancen i dag. Jeg håber selvfølgelig, at alle byder ind på opgaven, siger han. 

Arkitektfirmaerne har nu 3 uger til at komme med et bud på hvordan de ser et nyt Sparresholm.

Her kan du se video af noget af rundturen i dag: