SOSU-uddannelse kommer til Faxe

Fra august 2022 kan man uddanne sig til SOSU-assistent eller SOSU-hjælper i Faxe. Eleverne er på forhånd garanteret en praktikplads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stor mangel på social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere, men det skal en ny uddannelse på VUC i Faxe hjælpe med.

Til august slår de nemlig dørene op til den første del af uddannelsen, der omfatter et eller to grundforløb, der afhænger af elevens alder, og en praktikplads. 

- Det er dejligt at kunne være med til at løfte opgaven med at sikre den borgernære velfærd i området fremadrettet – og samtidig sikre flere lokale uddannelsesmuligheder, siger Martin Lasse H. Sieben, der er direktør for VUC Storstrøm.

Dem, der vælger at tage uddannelsen i Faxe, får såkaldt uddannelsesgaranti. Det betyder, at de er sikret en praktikplads i Faxe Kommune. Dermed vil der vil være løn under uddannelse allerede fra grundforløb to.

- Det er afgørende, at flere unge får øjnene op for, hvor spændende, udfordrende og samtidig vigtigt SOSU-arbejdet er. Der er – også i Faxe Kommune – brug for et stigende antal SOSU’er. Derfor er vi i den grad med på at bakke op om initiativet, siger Ole Vive (V), borgmester i Faxe Kommune.

Og netop det, at der er styr på praktikken fra start, er en stor hjælp for eleverne.

- Med uddannelsesgarantien får eleverne den bedste start på forløbet, uanset om de kommer direkte fra folkeskolen eller har erfaring fra arbejdsmarkedet, siger Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC.

Mangel på varme hænder

I hele landet er der generelt stor mangel på social- og sundhedshjælpere og assistenter. 

I efteråret lavede FOA en opgørelse, der viste, at der på landsplan mangler 42.000 nye SOSU-ansatte frem mod 2030, hvis den nuværende velfærd skal fastholdes. 

Den store mangel skyldes blandt andet, at mange indenfor den nærmeste fremtid vil forlade faget på grund af alder, mens der også kommer flere og flere ældre borgere. 

- Det er en regulær bombe under velfærden, hvis udviklingen fortsætter, ender det med, at vi skal have ”bedste” med på arbejde, fordi der ikke er folk derude til at hjælpe hende, sagde Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, i efteråret.

Så mange SOSU'er mangler i din kommune:


Konkret mangler man 334 SOSU'er i Faxe Kommune, og derfor er uddannelsen et godt skridt til en vej med mange muligheder, mener borgmester Ole Vive. 

- Potentialet for dem, der ønsker at uddanne sig inden for området, er stort. Det er glædeligt, at man lokalt øger udbuddet, så man kan gå præcis den retning, der er rigtig for én. Om det ender med at være i ældreplejen, psykiatrien eller for eksempel på et bosted er ikke afgørende for os, men det er det jo for den enkelte. Jeg tænker, det er motiverende, at der er mange retninger, man kan gå, når man tager hul på sin uddannelse og en karriere inden for SOSU-området, siger Ole Vive.

På uddannelsens hovedforløb er alle elever sikret plads på ZBC Næstved.