Smitteudbrud fra børnehave breder sig i Haslev - mobilt testcenter på vej

Det ser ud til at smitteudbruddet er i kontrol i daginstitutionen Lillebo i Haslev, men smitten har efterfølgende spredt sig videre i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det startede med et smitteudbrud med den britiske mutation B117 i daginstitutionen Lillebo i Haslev.

quote Vi tænker, at det hænger sammen med udbruddet i daginstitutionen i Lillebo i Haslev

Morten Just, centerchef for sundhed og pleje

Et udbrud, der ifølge centerchef for Børn og Undervisning, Henrik Reumert, nu er kommet styr på:

- Der har Ikke været flere end 13 siden i lørdags af medarbejdere og børn. Det betegner vi som, at vi har fået det inddæmmet, og haft styr på siden i mandags, fortæller han.

Det betyder dog ikke at udbruddet er overstået i Haslev- og Faxe Kommune. Smitten i kommunen er steget, og det ser ud til at komme fra daginstitutionen.

- Det, vi ved, er, at Faxe Kommune har haft en stigende smitte den seneste uges tid. Vi tænker, at det hænger sammen med udbruddet i daginstitutionen i Lillebo i Haslev, fordi smitten primært er koncentreret i Haslev, fortæller centerchef for sundhed og pleje, Morten Just.

Han uddyber, at de i Faxe Kommune lige nu har konstateret 34 smittetilfælde, hvor op imod 90 procent af disse er fra Haslev.

Faxe Kommune øger testkapaciteten

Faxe Kommune opfordrer i et Facebook-opslag folk til at blive testet, så smitten i især Haslev kan blive stoppet.

I forbindelse med opfordringen om at blive testet øger kommunen således også kapaciteten på testcentret i Vesterled og får besøg af i et mobilt testcenter i Haslev.

- Vi har aftalt med regionen, at der kommer et mobilt testcenter fredag og lørdag i Haslev og ekstra kapacitet i vores testcenter i Haslev i næste uge, fortæller Morten Just.

Det er fredag og lørdag muligt at få en kviktest i pop-up faciliteten i festsalen på Sofiendalskolen i tidsrummet 09:00-15:00.

Den britiske mutation er en udfordring

Da den britiske mutation gjorde sit indtog i Kolding, spredte smitten sig hurtigt, og det viser, hvor udfordrende denne variant kan være.

- Det er en udfordring. Det er ikke, fordi de bevidst er dårlige til at forebygge smitte i for eksempel Kolding. Der er jo en grund til, at det her spreder sig, og det er jo, fordi det er højsmitsomt, fortæller professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos.

Derfor er det også vigtigt, at man opsporer smittekæderne hurtigt, mener professoren:

- Man sørger for at opspore de smittekæder, der er. De, der er testet, bliver spurgt, hvem de har været sammen med og derved få identificeret smittekæderne, fortæller han og fortsætter:

- Man får de, som er smittet, i isolation og sørger for, at de ikke kommer sammen med andre. Det er den almindelige måde at gøre det på, og det man skal gøre i Haslev.

Region Sjælland sætter flere testtider ind på testcentret i Vesterled, hvor der kan bookes tid på coronaprover.dk.