Slut med mundbind fra på mandag: - Så kan vi smile til hinanden igen

På mandag er det slut med krav om mundbind langt de fleste steder. En længe ventet nyhed for de borgere, TV2 ØST traf i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om fire dage er det i stort omfang slut med kravet om mundbind. Det er et af hovedpunkterne i den store genåbningsaftale, som et bredt flertal i Folketinget i dag ved middagstid kunne præsentere.

Og nyheden hilses velkommen, blandt de borgere, som TV2 ØST traf i dag.

- Det bliver dejligt. Det har været tungt at gå rundt med det, så det synes jeg, er lækkert, siger Vibeke Schrøder fra Strøby Egede, der særligt glæder sig til at kunne smile til andre, hun møder:

- Og se at andre smiler til mig. Det varmer jo trods alt.

quote Egentlig kan jeg se det positive i, at vi slipper for de her sataner

Celina Andersen

Susanne Sommer fra Hårlev er af samme opfattelse:

- Jeg glæder mig til, at jeg kan trække vejret normalt, men jeg har det også sådan, at hvis det er det, der skal til, så er det sådan, det er, siger Susanne Sommer fra Hårlev.

- For mig er det blevet en vane bare at tage det på, tilføjer hun.

Susanne Sommer fra Hårlev oplever, at mundbind er blevet en vane - men også hun glæder sig til at kunne smide det ud.
Susanne Sommer fra Hårlev oplever, at mundbind er blevet en vane - men også hun glæder sig til at kunne smide det ud. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne i dag, torsdag, på vegne af aftaleparterne præsentere genåbningsaftalen på et tv-transmitteret pressemøde klokken 12.

- Aftalen er en aftale, der lemper betragteligt på vores restriktioner, lød det således fra sundhedsministeren om den plan, der frem mod 1. oktober fjerner samtlige restriktioner, som blev indført med corona-epidemiens indtog i Danmark.

quote Mundbindene indførte vi som noget ekstra, da vi ikke længere kunne styre smitten i efteråret sidste år

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

Og ifølge professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet giver det mening at udfase mundbind, som situationen er nu:

- Mundbindene indførte vi som noget ekstra, da vi ikke længere kunne styre smitten i efteråret sidste år, forklarer han og påpeger samtidig, at udfasningen af mundbind sker i et samspil med at andre restriktioner opretholdes.

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos understreger det vigtige i, at holde fast i god hygiejne og hyppige test nu hvor mundbind udfases fra på mandag.
Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos understreger det vigtige i, at holde fast i god hygiejne og hyppige test nu hvor mundbind udfases fra på mandag. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Coronapas med tilhørende test og høje hygiejnestandarder skal således fortsat spille en stor rolle:

- Det med at sige slut, og alle smider alt, hvad der er af restriktioner og forholdsregler – så kan det hurtigt gå galt igen. Vi er ikke ved vejs ende. Men vi er godt på vej til vejs ende, siger Kolmos.

Nervøs for ny bølge

Mundbind har været et krav at bære gennem de seneste ti måneder startende med den offentlige transport. Siden fulgte forretninger og uddannelsesinstitutioner, ligesom det også har været et krav med mundbind på restauranter og andre offentlige indendørs arealer.

Superbrugsen i Karise er således et af de steder, som fra på mandag skal forberede sig på, at de omkring 1.500 kunder, som dagligt lægger vejen forbi, kan møde op uden mundbind.

Afskærmningen ved kasselinjen forbliver dog, fortæller brugsuddeler Michael Bjerre.

- For at være helt sikker på, at vi har beskyttet vores kassepersonale, nu hvor de også smider visir og mundbind – så er det rart at have en skærm foran sig.

Ikke alle kunder er af forskellige årsager lige gode til at holde afstand. Derfor beholder man plexiglaspladerne ved kasselinjen hos Superbrugsen i Karise, fortæller uddeler Michael Bjerre.
Ikke alle kunder er af forskellige årsager lige gode til at holde afstand. Derfor beholder man plexiglaspladerne ved kasselinjen hos Superbrugsen i Karise, fortæller uddeler Michael Bjerre. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og den beslutning har medarbejderne det fint med:

- Jeg tænker ikke så meget over det, så længe plexiglaspladen stadigvæk er der, er vi stadigvæk beskyttet, så det, synes jeg, ikke er noget problem, siger medarbejder Hanna Svartafoss.

Så længe plexiglaspladen forbliver, hvor den er, har Hanna Svartafoss det fint med, at mundbind og visir fra på mandag ikke længere er et krav.
Så længe plexiglaspladen forbliver, hvor den er, har Hanna Svartafoss det fint med, at mundbind og visir fra på mandag ikke længere er et krav. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mundbind fortsat bæres ved testcentre, og hvis man har symptomer på sygdom.

Derudover vil mundbind også fortsat skulle bruges i den kollektive transport, men kun når man står op, hvilket er en nyhed, som mange pendlere har ventet på.

- Egentlig kan jeg se det positive i, at vi slipper for de her sataner (mundbind red.) – for at sige det ligeud – og kunne være mere fri. Men på den anden side kan jeg godt være nervøs for, at der kommer en bølge til, siger Celina Andersen fra Helsingør.

Flere af de pendlere, som TV2 ØST traf på Ringsted Station torsdag, er glade for nyheden om markant færre krav til brug af mundbind - blandt dem Celina Andersen, som dog frygter for mere smitte.
Flere af de pendlere, som TV2 ØST traf på Ringsted Station torsdag, er glade for nyheden om markant færre krav til brug af mundbind - blandt dem Celina Andersen, som dog frygter for mere smitte. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Genåbningsaftalen er kommet på plads i en aftale mellem alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige.