Sidste etape af udsigtstårn er i gang – skal du med op i trætoppene?

Planen var, at det 45 meter høje udsigtstårn nær Gisselfeld Kloster skulle have stået færdigt i november. Men først nu er sidste etape gået i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu er arbejdet gået ind i sidste etape.

Det kommende udsigtstårn nær Gisselfeld Kloster på 45 meter er gået ind i sin afsluttende fase, hvor tårnets øvre top skal gøres færdig.

Tårnet kan allerede nu ses fra Sydmotorvejen - selv på en skyet dag. Det glæder bygherren fra Klatreparken Camp Adventure.

- Det er jo rigtig dejligt. Det er jo lidt kulminationen på noget, vi har arbejdet med i rigtig lang tid her på Camp Adventure, siger Kasper Larsen, der er forretningsudvikler hos Camp Adventure.

quote Hvis du spørger mig, har jeg ikke lovet noget endeligt på det her, fordi det er så specielt, og det har aldrig været bygget før

Bo Rasmussen, direktør for entreprenørfirmaet Stål og Design

En smule forsinket

Planen var egentligt, at det kæmpe tårn allerede skulle stå klar i november.

- Der har vi måske bare været lidt for optimistiske eller vi har i hvert fald fundet ud af, at noget af det tager længere tid, siger Kasper Larsen.

Men det drilske efterårsvejr har forsinket dem.

- Der er en del vind her, og der har også været dage, hvor vi ikke har kunnet arbejde på grund af vejret. Det har ikke været så slemt, som man har kunnet frygte, siger Kasper Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Men spørger man Bo Rasmussen, der er direktør for entreprenørfirmaet Stål og Design, så har de aldrig sat en fast dato for projektet.

- Forsinket eller forsinket. Hvis du spørger mig, har jeg ikke lovet noget endeligt på det her, fordi det er så specielt, og det har aldrig været bygget før, siger Bo Rasmussen.

Et byggeri, der aldrig er set før

Lige nu arbejder de på at få sat toppens sidste 18 stålelementer op. Og så venter en rampe på 600 meter op til toppen.

Ifølge Stål og Design er det ikke så ligetil at bygge noget, der aldrig er set før på dansk jord.

- Vi skal gerne have det hele til at passe inden for fem millimeter, fordi det hele er færdiglavet emner, som skal passe sammen. Det er vores største udfordring, siger Chirstian Simonsgaard, der er byggeformand, Stål og Design.

- Alt skulle tænkes fra nyt. Små miniplatforme, de kan gå på, og sikkerheden skulle være med. Det tager bare tid, supplerer Bo Rasmussen.

Når tårnet står færdigt, vil det være 45 meter højt.
Når tårnet står færdigt, vil det være 45 meter højt. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Kritik og international opmærksomhed

Projektet har været omkring 4,5 år undervejs. Og det er ikke alle, der har været lige begejstret for planerne.

- Det bliver et meget markant tårn i en dal, som ellers er meget beskyttet mod den slags skæmmende konstruktioner, lød det fra Jesper Petersen, talsmand for Holmegaard Mose Komiteen, i november 2016.

Hos Visit Sydsjælland kunne man nu ikke få armene ned, da finansieringen kom på plads i år. Og i maj tog den daværende erhvervsminister så første spadestik.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Og allerede inden tårnet er færdigbygget har det høstet international opmærksomhed. Både det Amerikanske magasin Time og det tyske Der Spiegel har omtalt projektet. Og senest det franske Le Figaro.

- Det er lidt overvældende, men på en eller anden måde bekræfter det os i, at vi har gang i noget af det rigtige, og vi er også ved at skabe et bygningsværk, som har formået at kunne fascinere i hele verden, siger Kasper Larsen.

Inde i tårnet er tre træer bevaret. Det har dog været lidt af en udfordring for entreprenøren.
Inde i tårnet er tre træer bevaret. Det har dog været lidt af en udfordring for entreprenøren. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Hvornår står det færdigt?

Tårnet et bygget rundt omkring tre træer. Men det har sat entreprenøren på noget af en prøve.

- Vi har været nødsaget til at spænde træerne sammen for at kunne arbejde rundt om dem, lyder det fra Christian Simonsgaard.

Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at byggeformanden godt kunne have været de tre træer foruden.

- Jeg tænker, at det kunne have været rart, hvis de var blevet plantet efter, lyder det.

Og så til spørgsmålet, alle trætop-fans nok venter på. Hvornår står tårnet færdigt?

- Vi kan reelt ikke sætte en præcis dato på. Vi forventer og håber på, at det bliver i midten af februar.

Camp Adventure håber at kunne lokke mellem 100.000 og 125.000 besøgende til årligt med åbningen af det nye tårn.