Rotavirus spreder sig blandt småbørn - Camillas datter fik drop i begge fødder og elektroder på brystet

Rotavirus kommer hvert år, men flere børn bliver nu indlagt. Håndsprit og hjemmegående børn er to af årsagerne, mener overlæge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børneafdelingerne på sygehusene i Nykøbing Falster og Slagelse oplever en stigning i antallet af børn smittet med tarminfektionen rotavirus.

Virussens symptomer er feber, opkast og dårlig mave og rammer især små børn fra et halvt år til to år. De kan opleve symptomerne i en sådan grad, at de, når de bliver indlagt, er så dehydreret, at de græder uden tårer. Virussen er ikke en ny virus, men kommer en gang om året, oftest i marts og april.

- Der er en stigning. Der er faktisk en markant stigning i antal af rotavirus. Jeg har ikke noget tal på det, fordi vi har ikke fået gjort data op endnu, men vi ser markant flere og markant dårligere børn med rotavirus, siger overlæge på Slagelse Sygehus Line Wilms.

Et af de børn, der har været smittet med rotavirus, er toårige Emma. Hun blev ramt af den i februar, hvor hun her netop udviste tegn på virussen i form af tørre bleer, tørre læber og at græde uden gråd. Hun blev indlagt på Slagelse Sygehus

quote Hun fik først lagt sonde og derefter drop i den ene hånd

Camilla Jakobsen, mor

Emmas indlæggelse skulle vise sig at blive langt mere alvorlig, end hendes mor, Camilla Jakobsen først troede, og hun var indlagt i en uge. 

- Hun fik først lagt sonde og derefter drop i den ene hånd. Begge dele virkede ikke, og så blev hun rigtig syg. Hun fik så lagt drop i begge fødder og fik derefter lagt kateter ind og fik elektroder på brystet, fordi de var bange for, om hun overhovedet ville overleve det, siger Camilla Jakobsen.

Emma fik drop i begge fødder og elektroder på brystet under indlæggelsen på Slagelse Sygehus.
Emma fik drop i begge fødder og elektroder på brystet under indlæggelsen på Slagelse Sygehus. Foto: Privatfoto

Stue i institution lagt ned af virussen

Ifølge Line Wilms kan stigningen i antallet af indlagte børn med rotavirus være, at der kan være tale om en hårde variant af virussen, og at børnene har været meget hjemme fra institutionerne på grund af en anden virus, corona, og derfor ikke har fået styrket deres immunforsvar.

- Rotavirus er en organisme, som ikke er fuldt følsom for sprit. Den skal have vand og sæbe, og vores teori er, at når der er så kraftig en stigning i antallet af smittede, så er det, fordi vi er gået over til håndsprit mange steder i stedet for vand og sæbe. Vi hører fra en del af vores patienter, at i daginstitutionerne, når man kommer ind fra legepladsen, så spritter man sine hænder i stedet for at vaske dem med sæbe, og det slår altså ikke alle viruspartiklerne ihjel, siger hun.

Læs også
SSI-direktør: Stigende smittetal er ventet og kan håndteres
Læs også
SSI-direktør: Stigende smittetal er ventet og kan håndteres

Toårige Emma går til daglig i en institution i Dalby, der ligger i Faxe Kommune. Hun var langt fra den eneste, der her blev ramt af rotavirus. Otte ud af 10 børn på samme stue blev smittet og hele tre indlagt på Slagelse Sygehus. Men institutionen bruger faktisk håndvask i stedet for sprit, fortæller Gitte Lihme, der er pædagogisk leder i institutionen.

- Når forældrene møder ind med deres børn om morgenen, så får børnene tøjet af, og så er det næste, at de går ud og vasker hænder, hvor forældrene sørger for at de får en grundig håndvask, inden de møder ind på stuen. I løbet af dagen er der håndvask ved hvert bleskift og toiletbesøg, og så er der selvfølgelig også håndvask, inden børnene spiser, siger hun.

Overlæge på Slagelse Sygehus Line Wilms mener, at en af årsagerne til en stigning i indlagte børn med rotavirus er brugen af håndsprit.
Overlæge på Slagelse Sygehus Line Wilms mener, at en af årsagerne til en stigning i indlagte børn med rotavirus er brugen af håndsprit. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

I dag har Emma det godt. Men det var et hårdt forløb på sygehuset, og det kan familien stadig mærke.

- Hun bliver lidt ked af det, og hun bliver lidt sur, men vi har et rigtig godt samarbejde med vuggestuen, og vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe hende bedst muligt, så hun får bearbejdet de ting, hun har oplevet, siger Camilla Jakobsen. 


Nyhedsoverblik