Retten erklærer byrådspolitiker inhabil i sag om grusgrav

Retten i Næstved har afgjort, at byrådsmedlem Henrik Aakast (V) var inhabil, da han stemte imod en grusgrav i kommunen. Ekspert kalder det usædvanligt, at sagen er ført i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Henrik Aakast var inhabil, da han i oktober 2019 stemte nej til, at Nymølle Stenindustri måtte grave under grundvandets niveau.

Det har Retten i Næstved afgjort.

At sagen er ført ved retten er højst usædvanligt, lyder det fra Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. 

- Det er meget meget sjældent, at sager om inhabilitet ender i retten. Jeg kan ikke komme i tanke om fortilfælde. Som borger eller virksomhed vil det normale være at klage til Ankestyrelsen, for det er dem, der er eksperter i det her og har årtiers erfaring på området. Samtidig er det gratis i forhold til retten, som er dyr, siger han.

Høringssvar i 2012

Nymølle Stenindustri vil gerne anlægge en grusgrav i Ulstrup lidt udenfor Haslev, og de vil gerne have lov til at grave så dybt, at det kræver en grundvandssænkning.

quote Jeg synes ikke, det er en klokkeklar afgørelse, og jeg synes, der er nogle diskutable ting i de argumenter, de bruger.

Roger Buch, forskningslektor og centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Derfor skulle Faxe Kommunes teknik- og miljøudvalg i 2019 tage stilling til, om de ville give tilladelse til den del, og her stemte fire ud af udvalgets syv medlemmer - inklusiv Henrik Aakast - nej. 

Læs også
Entreprenør får afslag om grusgrav ved Bjerrede - vil nu gå rettens vej
Læs også
Entreprenør får afslag om grusgrav ved Bjerrede - vil nu gå rettens vej

Det fik entreprenørfirmaet til at hive kommunen i retten, og afgørelsen faldt altså ud til fordel for firmaet.

Henrik Aakast ejer flere ejendomme i området tæt på, hvor grusgraven skal placeres. I 2012 indgav han ifølge Sjællandske et høringssvar imod anlæggelsen af grusgraven, og Retten har blandt andet begrundet sin afgørelse med, at han havde en "særlig, væsentlig og direkte personlig økonomisk interesse i, om der blev meddelt tilladelse".

Nymølle Stenindustri er selvfølgelig tilfredse med udfaldet, men det er Henrik Aakast langt fra.

- Jeg stoler ikke på byretten i den her sag. Jeg mener ikke, at de har været gode nok til at træffe en fornuftig afgørelse. De har ikke tage alle aspekter med, lyder det fra byrådspolitikeren. 

Gik imod de faglige vurderinger

Det var Region Sjælland, der i sin tid udpegede Bjerrede som egnet til grusgrav, men kommunen har mulighed for at blande sig i placeringen, da de er myndighed, når det kommer til grundvandet.

Henrik Aakast og de øvrige politikere, der stemte nej i sagen, mener, at grusgraven vil dræne den nærliggende Natura 2000 beskyttede Bagholm Mose. 

Læs også
Stor lokal utilfredshed med grusgrav i Bjerrede
Læs også
Stor lokal utilfredshed med grusgrav i Bjerrede

Det synspunkt strider dog mod forvaltningens indstilling og en rapport, som fastslår, at det ikke vil have nogen konsekvenser for miljøet at grave under grundvandets niveau, og ifølge Roger Buch er det helt i orden, at politikerne stemmer anderledes end det, der er lagt op til.

- Man skal lytte til eksperterne, og man skal inddrage alle relevante oplysninger, når man træffer en beslutning, men det er jo ikke det samme som, at man skal følge eksperternes råd. Det kan være, at politikerne stemmer ud fra nogle hensyn, værdier, grundholdninger eller ideologier, som gør, at de siger nej til det her. Det er jo lige præcis den magt en politiker har, og det er sådan set derfor, vi har dem, siger Roger Buch.

Ikke en klokkeklar sag

Onsdag den 11. august skal økonomiudvalget i Faxe Kommune tage stilling til, om kommunen vil anke byrettens dom. Roger Buch, der har skimmet afgørelsen, mener, at der er flere argumenter i sagen, der kan diskuteres. 

- Jeg synes ikke, det er en klokkeklar afgørelse, og jeg synes, der er nogle diskutable ting i de argumenter, de bruger. Man henviser til nogle meget gamle ting i forhold til, hvad den her politiker har sagt og ment om den her sag, siger Roger Buch. 

Læs også
Ny råstofplan lægger op til flere grusgrave i Region Sjælland
Læs også
Ny råstofplan lægger op til flere grusgrave i Region Sjælland

- Det kan selvfølgelig godt have en relevans, hvad man har ment, før man blev politiker, men omvendt så er det ikke jo ikke det, der normalt er afgørende for, om en politiker har en særlig interesse for en sag eller ej, men nu må vi vente og se, om den bliver anket, og hvad næste instans i så fald siger til sagen.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra borgmester Ole Vive (V), men han har ikke ønsket at stille op til interview til tv. 

Henrik Aakast (V) argumenterer for, hvorfor han ikke mener, han er inhabil i sagen om grusgraven i Faxe Kommune.