¨

Retten afviser at afgøre familiestrid om Gisselfeld Kloster

Landsretten afviser at tage stilling til, hvem der skal være overdirektør for et af landets største godser.

En familiestrid om et tre hundrede år gammelt testamente, kvindelig arvefølge og retten til direktørposten for et af landets største godser skulle onsdag være blevet afgjort.

Men Østre Landsret har afvist at tage stilling til, hvem der skal være overdirektør for Gisselfeld Kloster i Sydsjælland.

Den post beklædes i dag af Helene Danneskiold-Samsøe. Men komtesse Erica Danneskiold-Samsøe mener, at hun har krav på titlen. Sammen med sin onkel Ulrik Danneskiold-Samsøe havde hun lagt sag an mod sin kusine Helene, godsets bestyrelse og Civilstyrelsen.

Ifølge godsets regler skal titlen gå i arv inden for familien. Det har tidligere været komtesse Ericas far, grev Erik, der var overdirektør. Erica mener, at hun bør overtage efter sin far.

Godsets bestyrelse, der også er sagsøgt i sagen, mener dog, at hun har fraskrevet sig retten til posten. I 2010 blev hun tilbudt stillingen som overdirektør, men hun takkede nej - angiveligt fordi hun mente, at arvingen skulle være en mand.

I stedet blev kusinen overdirektør. Dermed blev det alligevel en kvinde, som stod i spidsen for Gisselfeld Kloster.

Næsten tyve års strid

Striden går helt tilbage til 1997. Her blev grev Erik, suspenderet og siden afsat. Han kunne ikke enes med godsets bestyrelse, og i årene efter forsøgte han ad rettens vej at få jobbet tilbage.

Efter planen skulle sagen helt til Højesteret. Men store sagsomkostninger fik grev Erik til at opgive sagen. Datteren fortsatte kampen, og i 2012 lagde hun sag an. Men det er onsdag altså ikke lykkedes at få godset tilbage.

Familien Danneskiold-Samsøe nedstammer fra konge Christian V og hans elskerinde Sophie Amalie Moth. Sammen fik de sønnen Christian Gyldenløve, som overtog Gisselfeld Kloster i 1699. Under navnet Danneskiold-Samsøe har hans efterkommere drevet godset videre.

Ifølge Christian Gyldenløves testamente skal godset gå i arv fra far til søn. Det er ikke første gang, at arvefølgen har givet anledning til strid i familien. BT har tidligere skrevet, at der i tre tilfælde ikke har været nogen søn, hvilket skal have ført til hidsige familiefejder.

      /ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App