Regnefejl koster Faxe dyrt – økonomichef fratræder

Et kæmpe hul på 44 millioner kroner på beskæftigelsesområdet i Faxe Kommune skyldes en bommert. Det har eksterne konsulenter opdaget efter en undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er simpelthen under lavmålet og helt uacceptabelt.

Sådan lyder den korte karakteristik af forløbet fra Lars Folmann (DF), der er medlem af det centrale økonomiudvalg.

Faxe Kommune har stort set siden årets start kæmpet med et stort og uforklarligt merforbrug på det store beskæftigelsesområde. 

quote Det er dybt kritisabelt

Ole Vive (V), borgmester, Faxe Kommune

I slutningen af februar blev politikerne advaret om, at der var et merforbrug i millionstørrelsen. De folkevalgte fik blandt andet den forklaring, at covid-19-relaterede udgifter var en væsentlig årsag, oplyser Lars Folmann.

- Men det har intet eller i hvert fald meget lidt at gøre med pandemien. Det er nærmest løgnagtigt. Man har simpelthen brugt de forkerte tal og givet os de forkerte tal under budgetlægningen. Så bliver det svært at være politiker, lyder det fra Lars Folmann.

Det er dybt kritisabelt

I sidste måned krævede politikerne en tilbundsgående undersøgelse af sagen. Eksperterne i konsulentvirksomheden Implement blev sat til at kulegrave økonomien på beskæftigelsesområdet. De konstaterede, at kommunen ikke har brugt de tal, som Kommunernes Landsforening anbefaler, i stedet er budgettet fra 2020 blot blevet fremskrevet. Det er årsagen til det store hul i økonomien.

- Det er dybt kritisabelt, og det er frustrerende for os politikere, at vi ikke får de korrekte oplysninger, siger borgmester Ole Vive (V) og fortsætter:

- Nu skal vi i gang med at kigge på driften for at finde de manglende millioner. Vi skal nok også have set på vores anlægsudgifter. Vi har heldigvis en god likviditet, så en del af pengene kan hentes i kassen.

Økonomichefen fratræder – læs hans reaktion på sagen her

Sagen er langt fra slut

Regnefejlen får konsekvenser for serviceniveauet, vurderer borgmesteren.

- Vi har endnu ikke det fulde overblik over betydningen i overslagsårene. Men det er klart, at vi skal have dækket hullet i næste års budget. Og så bliver der jo ikke mange penge tilovers til de øvrige velfærdsområder, siger han.

Hverken borgmester Ole Vive eller Lars Folmann vil kommentere, at centerchef Claus Bjørnlund Strandmark er fratrådt i kølvandet på undersøgelsen af beskæftigelsesområdet - med henvisning til, at det er en personalesag.

For Lars Folmann (DF) er sagen lang fra slut endnu.

- Sagen er på det næste møde i Økonomiudvalget. Og jeg bider mig fast. Hvis der er andre, der har haft kendskab til situationen, skal de stå til ansvar.