¨

Psykisk syg tvinges i jobtræning

Foto: TV ØST

Faxe Kommune vil for anden gang sende 37-årige Mette Wehlast i jobtræning. Og dét selvom kommunens egne eksperter vurderer hende uegnet.

Med rystende hænder og et tomt blik stirrer Mette Wehlast ud i lokalet. Hun har ikke arbejdet siden 2007. Hun har simpelthen ikke kunnet. Men Faxe Kommune vil ikke opgive at få hende i arbejde igen. For anden gang vil kommunen sende hende på arbejdsprøvning - til stor frustration for Mette Wehlast og hendes mand Tobias.

- Vi føler os virkelig dårligt behandlet. Det er jo ikke en brækket arm - det er inde i hovedet, det foregår. Det er svært, for der er nogle folk, der ikke kan finde ud af, at tage sådan noget seriøst. Det er lidt mit indtryk af kommunen, siger Tobias Wehlast til TV2 Øst.

Mette Wehlast har diagnoserne social fobi, angst og kronisk depression. Ved sin første arbejdsprøvning kunne hun kun møde op 4 ud af 17 gange, og konklusionen fra kommunens egne eksperter var entydig: Mette er for syg til at kunne arbejde.

- Mette afsluttes i KVM, og der vurderes samlet, at hun ikke er i besiddelse af nogen brugbar arbejdsevne i forhold til arbejdsmarkedet, skriver KVM - et firma ansat af kommunen selv til at vurdere arbejdsprøvningen.

Hos Jobcenter Faxe vil man ikke kommentere på den konkrete sag. Men man holder fast i, at Mette Wehlast skal prøves igen.

- På det tidspunkt, vi traf beslutningen, har vi vurderet, at hun muligvis kunne få fodfæste på arbejdsmarkedet igen. For at få førtidspension skal det være kronisk. Vi skal være helt sikre på, personen ikke kan arbejde igen, siger arbejdsmarkedschef for Jobcenter Faxe, Kasper Sonne.

En beslutning, som vækker bekymring i Landsforeningen for psykiske lidelser, Sind. Jobcentrene skal tage ekspertvurderinger mere alvorligt.

- Kommunen skal lytte til, dem der har forstand på sygdommen. Konsekvensen er jo hun går fuldstændig ned med flaget og havner på diverse psykiatriske afdelinger. Og hvor er vi så henne, spørger Mogens Nielsen, kredsformand for Sind i Stormstrøm.

Da Mette Wehlast siden 2010 har været uden indkomst, har parret mere end svært ved at få dagligheden til at hænge sammen. Huset, de boede i, er sendt på tvangsauktion, og de bor nu til leje. En godkendelse af førtidspension vil derfor forandre alting.

- Det ville jo gøre, at jeg ikke skulle bede min mor om at fylde vores køleskab, siger Tobias Wehlast.

- Og at vi kan blive boende, tilføjer hans kone stilfærdigt.

02:30 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App