Protest mod planer om skolesammenlægning i Faxe Kommune

Faxe Kommune planlægger at slå de store klassetrin sammen på flere skoler fra næste skoleår, og det har nu fået en gruppe borgere i Dalby på barrikaderne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Faxe Kommune har foreslået at sammenlægge skoler fra 7. til 9. klassetrin på både Øst- og Midtskolen. Forholdene for Vestskolen forbliver uændret, da skolen allerede har en samlet overbygning på Nordskov Skole. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at Rolloskolen i Faxe skal huse overbygningen fra Karise og Hylleholtskolen, og at der på Sofiendal i Haslev fremover vil være elever fra Mølle og Bavne skole. Det vil for nogle elever komme til at betyde op mod en times rejsetid om dagen, og det bekymrer Peter Bargfeldt, der selv er forælder og medlem af borgergruppen i Dalby: 

- For de børn der bor her kan det betyde en skoleuge på 47 timer, fordi de skal bruge 7-8 timer ugentligt på transport. Så det er hele denne her sammenlægning der er et stort problem for vores børn og på længere sigt vores lokalsamfund.

Og det er nemlig også bekymringen for fremtiden, der er grunden til, at borgerne i dag uddelte flyers til alle beboere i Dalby med opfordring til at bakke op om protesten, når der afholdes borgermøde på Sofiendalskolen på mandag: 

- For os er det ikke kun et spørgsmål om skolesammenlægning. Det er et spørgsmål om hele vores lokalsamfund. For hvad skal der ske de næste 10 år? Det bliver svært at sikre tilflytning og tilstrækkelig skattegrundlag og gøre denne del af vores kommune attraktiv, hvis kommunen flytter de store klassetrin væk fra byen, mener Peter Bargfeldt. 

Formanden for uddannelsesudvalget i Faxe, Jonas Kristinsson, mener dog ikke, at diskussionen om tilflyttere skal ind i debatten om skolesammenlægning:

- Jeg tager min beslutning ud fra faglige hensyn til eleverne. For mig vægter fagligheden højst, og den beslutning jeg kommer til at tage er baseret på det faglige indhold og kvaliteten på skolen.

Faxe Kommune har sendt forslaget i høring og vil beslutte skolernes fremtid den 1. december. Indtil da har kommunen inviteret til borgermøde fra 19.00 - 21.00 på Midtskolen, afd. Sofiendal, den 9. november, på Vestskolen, afd. Nordskov, den 11. november og på Østskolen, afd. Rollo, den 16. november.