Hård kritik af kommune: 10-årig truet og befølt af plejefar

En plejefar er frikendt for voldtægt af et plejebarn. Men retten finder det bevist, at hun blev udsat for vold, befølinger og trusler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 64-årig tidligere plejefar fra Skælskør blev i 2009 idømt fem års fængsel for at have udsat tre søstre for seksuelle overgreb. Men da Retten i Næstved i dag skulle behandle en tilsvarende sag - denne gang om voldtægt af en 10-årig pige - endte det med en frifindelse af manden.

Ikke desto mindre fandt retten det bevist, at manden har udsat en dengang 10 år gammel pige for befølinger, vold og trusler. Derfor er Helle Blak (SF), formand for Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune, dybt berørt af sagen.

- En del af den nuværende Slagelse Kommune havde ansvaret for at holde tilsyn med den plejefamilie. Det er blevet svigtet, siger hun til TV2 ØST.

Vold, trusler og befølinger er forældede

Pigen boede i plejefamilien fra Skælskør-egnen fra december 2005 til foråret 2007, hvor plejefaren mistede sin plejetilladelse på grund af mistanke om seksuelle overgreb. Retten i Næstved fandt det dog ikke bevist, at pigen, som dengang var 10 år, skulle have været udsat for voldtægt. Det skyldes blandt andet, at den mentalt udfordrede pige har afgivet forskellige forklaringer, at der ingen vidner har været, og at der ingen tekniske beviser fandtes.

quote Den her pige skal gå rundt med de oplevelser i bagagen resten af sit liv

Helle Blak (SF), udvalgsformand, Slagelse Kommune

Men man ved ikke i hvilket omfang, der er sket trusler, vold og befølinger, og fordi det er sket for nu 14 år siden, falder de for forældelsesfristen. Derfor straffes manden ikke for forholdene.  Alligevel bør sagen ikke været lukket for Slagelse Kommune, mener Helle Blak.

- Jeg vil opfordre hende til at henvende sig. Vi bliver simpelthen nødt til at tage en snak om, hvad det er, der er foregået, siger hun til TV2 ØST.

Retten i Næstved
Læs også
Tidligere plejefar fra Skælskør frifundet for voldtægt
Retten i Næstved
Læs også
Tidligere plejefar fra Skælskør frifundet for voldtægt

Helle Blak anerkender, at de tre forhold om vold, trusler og befølinger i juridisk forstand er forældede. Men i moralsk og politisk forstand har kommunen stadig et ansvar, mener hun.

- I mit perspektiv er sagen ikke forældet. Den her pige skal gå rundt med de oplevelser i bagagen resten af sit liv, siger hun til TV2 ØST.

Hun kritiserer blandt andet, at den daværende Skælskør Kommune, som nu er en del af Slagelse, fortsat lod familien fungere som plejefamilie, efter at man i 2005 fjernede de tre søstre, som manden senere blev dømt for at have misbrugt.

- Hvis man har anbragt børn der, som er blevet fjernet i 2005, og man så fortsætter med at bruge den samme plejefamilie, så synes jeg, vi nærmer os noget, der er forkasteligt, siger Helle Blak.

 Tre af pigerne deltog i 2017 i TV2-dokumentaren "Anbragt i helvede". Se klip fra dokumentaren her:

 

Faxe Kommune: - Det er en forfærdelig sag 

Pigen kom fra den daværende Fakse Kommune - som blev sammenlagt med Rønnede og Haslev til Faxe Kommune - men blev anbragt i pleje i Skælskør Kommune.  

Retten i Næstved
Læs også
Vidner i retssag: Plejefar var hidsig og plejemor fuld
Retten i Næstved
Læs også
Vidner i retssag: Plejefar var hidsig og plejemor fuld

I Faxe Kommune er man meget ked af, at et barn fra deres kommune skulle udsættes for befølinger, trusler og slag under anbringelse i en plejefamilie.  

- Det er en forfærdelig sag. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det har været for den pige at skulle leve under de vilkår, siger Johnny Holst, centerchef for familie-, social- og beskæftigelsesområdet i Faxe Kommune.  

- Det er simpelthen så ulykkeligt og så forfærdeligt, som noget kan være, siger han.  

Retten i Næstved
Læs også
Sagsbehandler i retten: Der foregik bekymrende ting i plejefamilie
Retten i Næstved
Læs også
Sagsbehandler i retten: Der foregik bekymrende ting i plejefamilie

Siden 2006, hvor pigen kom i pleje i familien i Skælskør, er der sket meget, når det kommer til anbringelser af børn, fortæller centerchefen.  

- Dengang i 2006 var det de enkelte kommuner, der godkendte plejefamilier. Det er ikke det samme, som at de gjorde det dårligt, men i hvert fald besluttede man efter nogle år at samle og kvalificere tilsyn og godkendelsen af plejefamilier under Det Sociale Tilsyn, fortæller Johnny Holst. 

quote Det er simpelthen så ulykkeligt og så forfærdeligt, som noget kan være

Johnny Holst, centerchef, Faxe Kommune

Han håber, at flere tilsyn, uddannelse af plejefamilier og mere supervision vil sikre, at børn, der i dag er anbragt i plejefamilier, ikke vil blive udsat for noget, der ligner det, den dengang 10-årige pige blev udsat for, da hun var i pleje i Skælskør i 2006.  

- Det sker jo desværre, kan vi konstatere, en gang i mellem, at betroede mennesker, der skal yde omsorg for udsatte børn, at de misbruger den tillid, siger Johnny Holst.   

- Og jeg kan kun håbe på, at de strukturer, der er lavet i de senere år, at det sikkerhedsnet, der er for at tage hånd om det, er blevet så finmasket, at vi ikke ser den slags situationer i fremtiden, siger han.  


Nyhedsoverblik