Politiet sigter unge efter ulovlig fest på vandrehjem

To blev sigtet, mens mange andre flygtede fra politiet efter en ulovlig fest på vandrehjemmet i Faxe. Lederen af stedet er dybt frustreret over de unge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet rykkede søndag eftermiddag ud til en stor gruppe unge, der i strid med coronarestriktionerne festede på vandrehjemmet i Faxe.

To af de unge er nu blevet sigtet for brud på forsamlingsforbuddet, mens to mindreårige også blev tilbageholdt. Derudover flygtede et langt større antal fra politiets patrulje.

quote I sidste weekend var der nogen, der kørte ind på selve toiletterne på en knallert

Morten Romme, leder, Danhostel Faxe

- Det var en større flok. Vi har ikke lige nu et præcist tal, men vi har gode billeder, så de kan forvente at høre fra os, siger vagtchef Anders Dahl Nielsen, der forklarer, at dele af festen foregik inde på selve vandrehjemmet.

Straffen for at bryde forsamlingsforbuddet er i udgangspunktet en bøde på 2500 kroner.

Medarbejder kontaktede selv politiet

Hos Danhostel i Faxe er leder Morten Romme meget ked af situationen, og da TV2 ØST kontakter ham, står det hurtigt klart, at det ikke kun er den ulovlige fest søndag, vandrehjemmet døjer med.

Vandrehjemmet har nemlig gennem en lang periode været plaget af unge, der fester på deres område. Han formoder, at det er en del af disse unge, der igen har festet på stedet.

På grund af coronasituationen er der ikke fuld bemanding på i weekenderne. Det var derfor ved et rent tilfælde, at en medarbejder opdagede festen søndag eftermiddag, da hun kom forbi for at gøre klar til nogle gæster.

- Vores medarbejder går forbi et værelse, hvor hun ser, at der er rigtig, rigtig mange unge mennesker. Der er nogle på knallert, og hun er ikke tryg ved at gå derind, forklarer Morten Romme.

Morten Romme er leder af Danhostel Faxe. Han er ked af at se, hvordan det arbejde, de udviklingshæmmede medarbejdere laver, bliver ødelagt af hærværksmænd. Arkivfoto.
Morten Romme er leder af Danhostel Faxe. Han er ked af at se, hvordan det arbejde, de udviklingshæmmede medarbejdere laver, bliver ødelagt af hærværksmænd. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Medarbejderen ringer til Morten Romme, og de aftaler at kontakte politiet, som kort tid efter rykker ud og stopper den ulovlige fest.

Værelset, de unge festede på, havde Morten Romme lejet ud til to unge mennesker over weekenden. Han understreger, at vandrehjemmet ikke accepterer, at der holdes ulovlige fester på stedet, og at de har gode overvågningsbilleder, som nu er givet til politiet.

Kørte knallert på toilettet

Den ulovlige fest er den foreløbige kulmination på en lang periode, hvor en gruppe unge i Faxe har skabt problemer for vandrehjemmet. 

Hidtil har de unge typisk forsamlet sig i en udendørs rygepavillon, hvor de ryger, drikker og spiser pizza, selvom de ikke er gæster på vandrehjemmet, forklarer Morten Romme.

quote Udviklingshæmmede holder stedet pænt, ordner bede og pudser vinduer, og så kan vi se på overvågningen, at der står unge og pisser ud over det hele

Morten Romme, leder, Danhostel Faxe

- Nogle gange ødelægger de noget. Andre gange smider de bare en masse affald. Men det er frustrerende, for gæsterne på vores vandrehjem skal ikke forstyrres af det.

Han har flere gange forsøgt at få de unge til at forstå, at de ikke må forsamles på vandrehjemmets område, når de ikke er gæster. På hans opfordring har politiet og kommunens SSP-medarbejdere flere gange været forbi området, men hver gang de kommer, er de unge væk, forklarer Morten Romme.

- Vi har sat skilte og plakater op om, at det er ulovligt at samles der, og at det bliver meldt til politiet. Men det er blevet revet ned og smidt ud, siger han. 

Kørte knallert på toiletter

Vandrehjemmet ligger naturskønt ned til Faxe Kalkbrud. Derfor har de to offentlige toiletter, som besøgende i kalkbruddet kan bruge. Dem har de dog været nødt til at låse, når medarbejderne går hjem.

- I sidste weekend var der nogen, der kørte ind på selve toiletterne på en knallert. Det har vi på video. Det er virkelig skræmmende, siger Morten Romme.

Danhostel Faxe beskæftiger en stor gruppe udviklingshæmmede, som hjælper med driften af vandrehjemmet.
Danhostel Faxe beskæftiger en stor gruppe udviklingshæmmede, som hjælper med driften af vandrehjemmet. Foto: Morten Spuhr - TV ØST


Ødelægger udviklingshæmmedes arbejde

Danhostel i Faxe drives ikke som en almindelig virksomhed. 15-16 af medarbejderne er nemlig udviklingshæmmede, der hjælper til med en lang række opgaver.

- Det er det, der gør mest ondt på os: De holder stedet pænt, ordner bede og pudser vinduer, og så kan vi se på overvågningen, at der står unge og pisser ud over det hele, siger den frustrerede leder af vandrehjemmet. 

- Man bliver bare så ked af, at man ikke kan have det i fred. Det kan ende med, at vi må spærre det hele af med hegn, men det ville virkelig være trist, forklarer han.

En lang række bøder er nu på vej til gruppen af unge, der festede søndag. Morten Romme forventer, at en stor del af dem er den samme gruppe, der længe har skabt problemer for vandrehjemmet.

- Jeg håber, at det her kan gøre, at nogle af dem lige tænker sig om en ekstra gang, siger han til TV2 ØST.