Peters kone er dement: Et helvede at aflevere hende på plejehjemmet

Peter Christens kone Ida er så dement, at hun måtte flytte på plejehjem. Men nu vil Faxe Kommune gøre livet lettere for demente.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke let at være pårørende til en dement. Det ved Peter Christensen fra Haslev alt om. For i august måtte hans demente kone Ida flytte ind på plejecentret Grøndalshusene i Haslev.

- At skulle aflevere hende på plejehjemme... Det var et helvede, husker Peter Christensen.

- Man smider jo noget væk, som man er glad for, og det gør sgu ondt, fortæller han til TV ØST.

quote Man smider jo noget væk, som man er glad for, og det gør sgu ondt.

Peter Christensen

Kan ikke være hjemme længere

Med tiden er det dog blevet lettere for Peter Christensen. Han besøger sin hustru fire gange om ugen og er nu afklaret med, at parret ikke kan bo sammen

- Hun er så dement, at hun ikke kan være hjemme mere. Hun kan ikke noget selv. Hun kan ikke tænke selv. De tanker, hun har, passer ikke ind i det virkelige liv, siger Peter Christensen.

Landsby for demente

Selvom Idas tilværelse som dement er svær, tyder meget dog på, at hun snart vil få det lidt nemmere. Onsdag tages nemlig det første spadestik i en stor ændring af Grøndalshusene. Plejecentret skal nemlig omdannes til en såkaldt "demenslandsby".

Inspirationen kommer fra Holland og betyder, at man giver de demente mulighed for frit at kunne bevæge sig udenfor i dejlige udeområder med natur og forretninger, der minder om verden udenfor.

Området indrettes samtidig på en måde, så de demente ikke kan forvilde sig væk. Det glæder Peter Christensen.

- Det bliver alletiders, siger han.

- Alt, hvad der forbedrer livet for beboerne, er jo kun af det gode, siger Peter Christensen til TV ØST.