¨

Pesticider i haveaffald kan være et problem i hele landet

Allan Johansen fra AffaldPlus opfordrer alle haveejere til at tænke på grundvandet, før de sprøjter med ukrudtsmidler i deres haver. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Høje mængder af pesticider siver ned i jorden fra Karise Haveaffaldsplads. men det er ikke det eneste sted, hvor det et problem, advarer Affald Plus.

Der er fundet høje mængder af sprøjtegift i det vand, der siver igennem haveaffaldet på Karise Haveaffaldsplads i Faxe Kommune.

Derfor lukker AffaldPlus nu pladsen, da de er bekymrede for, at den høje koncentration af pesticider fra haveaffaldspladsen kan forurene to nærliggende grundvandsboringer.

Men Karise Haveaffaldsplads er ikke det eneste sted, hvor haveaffald er skyld i høje koncentrationer pesticider. Det fortæller Allan Johansen, der er chef for genbrug og udvikling i Affald Plus.

Vores konklusion er, at pesticiderne findes i alt haveaffald

Allan Johansen, chef for genbrug og udvikling, Affald Plus.

Også på Rønnede Genbrugsplads, Haslev Genbrugsplads og Faxe Haveaffaldsplads er der blevet fundet forhøjede værdier af pesticider i nedsivningsvand fra haveaffald. Og derfor har renovationsselskabet besluttet at tage prøver fra de af deres områder, hvor vand fra haveaffald udledes til andet end det offentlige spildevandssystem.

Da Karise Haveaffaldsplads ligger tæt på to grundvandsboringer, har Affald Plus taget konsekvensen og besluttet at lukke pladsen, indtil det spildevand, der opstår på pladsen, kan føres forbi det kommunale rensningsanlæg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mandag den 2. september lukker haveaffaldspladsen i Karise. Det forventes, at der vil gå fire til seks måneder, inden pladsen kan åbne igen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Affald Plus: - Det er et landsdækkende problem

Det er de samme typer af pesticider, som Affald Plus har fundet i de prøver, de indtil nu har lavet på deres genbrugspladser.

- Vores konklusion er, at pesticiderne findes i alt haveaffald, siger Allan Johansen.

Derfor opfordrer han til, at alle renovationsselskaber undersøger, om der løber pesticider ud af det haveaffald, de har liggende.

- Det er et landsproblem, og det handler ikke kun om haveaffaldspladser og genbrugspladser, det handler om alle steder, hvor der ligger haveaffald, siger Allan Johansen.

Derfor har han en klar opfordring til alle, der vil beskytte drikkevandet:

- Alle jer rundt i landet, der har haveaffald liggende: Tænk over, hvordan I opbevarer det, og hvordan I afleder det, uanset om i er en genbrugsplads, eller hvad I nu er, siger han.

Glad for undersøgelsen

Mandag den 2. september lukker haveaffaldspladsen i Karise, og Allan Johansen forventer, at der vil gå fire til seks måneder, inden pladsen kan åbne igen.

Jeg vil helt sikkert anbefale folk at overveje deres brug af sprøjtemidler

Allan Johansen, chef for genbrug og udvikling, Affald Plus.

Selvom det er irriterende for kunderne, at pladsen lukker, så er Allan Johansen glad for at Affald Plus undersøgte nedsivningsvandet for pesticider.

- Så kan vi reagere på det, forklarer han.

- Havde vi ikke lavet den undersøgelse, så havde vi ikke vidst det. Så selvom det er besværligt, og det gør ondt på kunderne, og det bliver en omkostning, så er jeg egentlig rigtig glad for, at vi gjorde det, siger Allan Johansen.

Han opfordrer alle haveejere til at tænke på grundvandet, før de sprøjter med ukrudtsmidler i deres haver. 

- Jeg vil helt sikkert anbefale folk at overveje deres brug af sprøjtemidler, det er helt åbenlyst, siger han. 

Region Sjælland, Faxe Kommune og Karise Vandværk er informeret om fundene af pesticider i nedsivningsvandet fra haveaffaldspladsen. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App