Paradishaven ved Haslev renoveres

Hesede Planteskole, også kendt som Paradishaven, udenfor Haslev på Sjælland får støtte til genrejsning. Haven er kendt for sin gamle samling af eksotiske træer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gisselfeld Kloster har modtaget 1,4 millioner kroner til oprydning og nyplantning i Hesede Planteskole også kendt som Paradishaven. Planteskolen, der ligger i Hesede Skov udenfor Haslev, har en stor samling af eksotiske træer, der daterer sig tilbage til midten af 1800-tallet.

- Det var moderne på det tidspunkt at importere eksotiske træer især fra Nordamerika, såsom det kæmpestore stedsegrønne mammuttræ, forklarer landskabsarkitekt Jens Hendeliowitz fra Landscape Visions, der skal være med til at genskabe haven. 

Dengang solgte planteskolen træerne til herregårdshaver, Botanisk Have i København og Forstbotanisk Have i Charlottenlund. Og her - hos datidens købere - skal man nu finde nogle af de træer, som slog sine første rødder på Hesede Planteskole, for således at genetablere haven.

Det er et smukt syn, der venter i muld og skygge på at komme frem i sollyset, når haven står færdig allerede til august i år, lover Jens Hendeliowitz.

- Den er groet fuldstændig til med ahorn, ask, elm og alt muligt. Det skal vi ind og tynde ud i, så de oprindelige træer kommer til syne igen. Så er der en helt fantastisk bundflora af alle mulige løg, vilde stauder og alt muligt. Så snart de får lys igen, kommer de frem, siger han.

Det er ikke kun for syns skyld, at planteskolen renoveres. Landbohøjskolen vil gerne bruge haven i uddannelsen af botanikere.

- Landbohøjskolen har tidligere brugt planteskolen som studiehave, så de studerende kunne se, hvordan træerne ser ud, også når de får en vis alder og størrelse. Det kunne de godt tænke sig igen, siger Jens Hendeliowitz. 

Planteskolen ophørte i 1925 og rummede dengang landets største samling af fremmede og eksotiske træer med omkring 250 forskellige arter og cirka 600 træer i alt.

Ud over rydningen af træer, der ikke hører til den oprindelige planteskole, skal det gamle stisystem genetableres, og hegn og låger omkring haven skal fornys for at hindre hjortevildt i Hesede Skov adgang.

/ritzau/