¨

Østsjællandske svævefly til tops ved DM

Foto: TV ØST

Med en guldmedalje og to af bronze slog Øst-Sjællands Flyveklub søndag sin status fast som en af landets absolut bedste flyveklubber ved DM.

Øst-Sjællands Flyveklub svæver formentligt stadig højt oven på søndagens danmarksmesterskaber. Med DM-guld til Steen Elmgaard og bronze til Henrik Breidahl og Peter Eriksen slog flyveklubben sin status fast som en af landets absolut bedste flyveklubber. Det skriver klubben i en pressemeddelelse.

Steen Elmgaard tog danmarksmesterskabet i den store og svære 18-meter klasse, og flyveklubbens Peter Eriksen snuppede bronze i samme klasse, mens Henrik Breidahl fik bronze i klubklassen. I alt deltog 54 fly i DM 2015.

Svære vejrforhold

Lige til det sidste var der spænding om topplaceringerne. Steen Elmgaard lå indtil næstsidste flyvedag på en 2. plads, men formåede med sublim flyvning under meget udfordrende flyveforhold og hård konkurrence at avancere til 1. pladsen, som han holdt fast i på konkurrencens 10. og sidste flyvedag.

Netop de meget svære vejrforhold gør DM-guldet ekstra værdifuldt, fortæller en glad Steen Elmgaard:

- Vi har fløjet under meget udfordrende vejrforhold med svag termik (opdrift, red.) og mange skyer. Vejret udviklede sig alle dage anderledes, end meteorologerne forudsagde, og flere flyvedage måtte aflyses. Det har krævet 110 procents koncentration alle dage, så jeg er en smule træt nu, fortæller danmarksmesteren og fortsætter:

- Jeg skal ærligt indrømme, at der var lidt sommerfugle i maven inden sidste flyvning. Der var kun få point ned til sidste års danmarksmester på 2. pladsen, så der var ikke plads til fejldisponeringer. Heldigvis udviklede flyvningen og vejret sig til min fordel, så det var nok til at holde den samlede 1. plads.

Revanche fra 2013

Med det nye danmarksmesterskab bliver der også rettet lidt op på uretfærdigheden fra DM i 2013, hvor Steen Elmgaard blev 'snydt' for danmarksmesterskabet. Han førte dengang konkurrencen efter sidste flyvedag, men desværre måtte konkurrencen for første gang i DM-historien annulleres, da man på grund af historisk dårligt flyvevejr ikke kunne gennemføre mindst tre af 10 flyvedage, som konkurrencereglerne kræver.

Steen Elmgaard flyver normalt i sit eget fly, men havde lånt et af flyveklubbens nyindkøbte superfly til årets DM. Alligevel fik Steen Elmgaards eget fly også en medalje med hjem, da Henrik Breidahl havde lånt det til årets DM.

Erfarne herrer

Det er tre flyvemæssigt erfarne herrer fra ØSF, der står på podiet i år. Både Steen, Henrik og Peter har flere danmarksmesterskaber og EM- og VM-konkurrencer bag sig. Peter Eriksen og Henrik Breidahl viste med henholdsvis to dagssejre og stabile placeringer, også flyvning af meget høj klasse.

ØSF’s Søren Sarup og Klaus Juhl fik en 6. plads i den 2-sædede klasse, mens Klaus Vang, der også fik en dagssejr undervejs, endte på en 11. plads i 15-meter klassen.

Med de seneste års flotte placeringer og med flere nye talenter på vej, ser konkurrenceflyvning i Øst-Sjællands Flyveklub lovende ud de kommende år.

Flyvekonkurrence i lokalområdet senere på året

Senere på året bliver der mulighed for at opleve konkurrenceflyvning på nærmeste hold, når 2. og sidste afdeling af Sjællandsmesterskaberne bliver afviklet fra Øst-Sjællands Flyveklub i Kongsted ved Rønnede den 21.-23. august.

Her er der pt. også en pilot fra Øst-Sjællands Flyveklub i spidsen, nemlig Ulrik Eilert.

FAKTA

  • Danmarksmesterskaberne blev afholdt den 14.-24. maj fra det nationale svæveflyvecenter i Arnborg ved Herning.
  • Steen Elmgaard har fløjet siden 1990 og vundet danmarksmesterskaberne i 2006, 2009 og nu i 2015. Han er 40 år, bor i Haslev og er gift og har to små piger. Han vandt DM i flyveklubbens Ventus 2 CxT.
  • Svæveflyvekonkurrencer går ud på, at man – ligesom i kapsejlads – hurtigst muligt skal vende et antal vendepunkter eller flyve så stort et areal som muligt. Opgaverne kan være alt fra 150 km til over 500 km.
  • Man kan læse meget mere på www.flyveklubben.dk

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App