Østsjælland opretter biberedskab

Massevis af døde honningbier får nu Østsjællands Biavlerforening til at oprette et biberedskab. De vil til at inddrage beboerne i indfangning af bisværme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 1970’erne har Keld Andersen haft honningbier. Han er vant til, at omkring ti procent af bestanden ikke overlever vinteren. Men i år var dobbelt så mange af hans bier døde, da han beså sine bistader efter vinteren.

-  Det er rigtig ærgerligt. Det er jo ikke lige det, man regner med, siger Keld Andersen fra Karise.

Hård vinter dræber bier

En vinter, hvor temperaturen har svinget op og ned, betyder, at masser af honningbier har måttet lade livet. Nogle steder er det op mod 80 procent af bestanden, der har måttet bukke under.

- Det er rimelig katastrofalt. Vi bliver nødt til at gøre noget, siger Ernst Harder, der er Formand for Østsjællands Biavlerforening. Derfor har han nu taget initiativ til at oprette et såkaldt biberedskab.

På jagt efter bisværme

- Det her er en ren BI-beskæftigelse. Vi har udsendt en opfordring til alle beboere i Køge, Stevns og Faxe om at ringe til os, hvis de ser en bisværm. Så kommer vi og indfanger den og sætter bierne i bistader, siger Ernst Harder.

I juni sværmer der vilde honningbier rundt for at formere sig. Men finder bierne ikke et sted at være, dør de. Det er netop begrundelse for, at biavlerforeningen nu står sammen for at redde bestanden af honningbier.

Gylden findeløn

Ernst Harder opfordrer alle, der ser en bisværm til at ringe til enten ham selv på 40 20 64 33, Rigmor Johannessen på 25 57 26 40 eller Otto Lærke 50 73 73 78, hvis man ser en bisværm. Der er desuden grund til at holde ekstra øje med de vilde bier. Der er nemlig en gylden findeløn at hente, hvis man spotter en.

- Vi kommer ud med et glas honning til de mennesker, der ringer, lover Ernst Harder.