Omstridt omfartsvej splitter politikere - røde partier forlader forhandlinger i protest

De røde partier i Faxe Kommune har forladt budgetforhandlingerne, fordi de er imod planerne om en omfartsvej, samtidig med at der skal spares.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Igen i år har Socialdemokratiet, Socialist Folkeparti og Enhedslisten forladt budgetforhandlingerne i Faxe Kommune. Det skete mandag aften, skriver partierne i en pressemeddelelse. 

Årsagen er, at der lige nu er planer om at bruge mere end 50 millioner kroner på en ny omfartsvej, mens der samtidig skal gennemføres store besparelser i kommunen.  

quote Omfartsvejen er vigtig, fordi vi har nogle skoleveje, som er meget belastet af tung trafik

Ole Vive (V), borgmester i Faxe Kommune

- Vi mener ikke, at der er rimelighed i med den ene hånd at anlægge en unødvendig omfartsvej til minimum 50 millioner kroner, samtidig med at der med den anden hånd gennemføres store besparelser på driften af den borgernære velfærd, lyder det i pressemeddelelsen, som Camilla Meyer (S), Ivan Flændsdal (SF) og Nadia Bruun Thurø (EL) står som afsendere af.

- Vejen er vigtig

Den omstridte omfartsvej er på tegnebrættet for at lede trafik uden om Haslev og dermed gøre det mere sikkert for skolebørnene at færdes i byen. 

Men projektet har mødt stor modstand fra borgerne, og fredag blev der afleveret flere end 3300 underskrifter til Faxe Kommunes borgmester Ole Vive (V).

Lars3
Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Borgerne er blandt andet bekymret for påvirkningen af naturen, og så mener de, at politikerne i stedet burde undersøge, om der kunne laves nogle nordvendte ramper til Sydmotorvejen.

Borgmesteren lod sig dog ikke umiddelbart påvirke af modstanden.

- Omfartsvejen er vigtig, fordi vi har nogle skoleveje, som er meget belastet af tung trafik. Hvis vi skal have den væk, så må vi have et sted at lede den hen. Så der er ikke noget alternativ, ellers leder vi den bare ud på andre veje, sagde Ole Vive til modstandsgruppen fredag.

Det er på denne strækning, der måske kan komme en omfartsvej. Den skal hjælpe trafikken udenom selve bymidten.
Det er på denne strækning, der måske kan komme en omfartsvej. Den skal hjælpe trafikken udenom selve bymidten. Foto: Nick Abildgaard (grafik)


Regnefejl skyld i besparelser

Der er lige nu lagt op til besparelser i Faxe Kommune - blandt andet på grund af en fejl i regnskaberne. I slutningen af februar blev politikerne advaret om, at der var et merforbrug i millionstørrelsen. 

Her fandt en konsulentvirksomhed et hul på 44 millioner kroner på beskæftigelsesområdet. 

Læs også
Over 3.300 underskrifter - borgere siger nej til omfartsvej ved Haslev
Læs også
Over 3.300 underskrifter - borgere siger nej til omfartsvej ved Haslev

Hullet skyldes, at kommunen ikke har brugt de tal, som Kommunernes Landsforening anbefaler. I stedet er budgettet fra 2020 blot blevet fremskrevet.

Regnefejlen kostede efterfølgende centerchef Claus Bjørnlund Strandmark jobbet.