Omfartsvejs skæbne er afgjort: - Jeg er rigtig ærgerlig

En længerevarende strid om en omfartsvej i Haslev har endelig nået sin afslutning.

14 mod 11.

Sådan endte torsdagens afstemning i Faxe Kommunes byråd efter en to timer lang debat, da politikerne skulle afgøre om en ny lokalplan skal sendes i høring. 

Den nye lokalplan var afgørende for en konflikt, som har hersket i Haslev i Faxe Kommune i langt over et år. Lokalplanen ville nemlig muliggøre en ny omfartsvej i Haslev, der skulle lede tung trafik ud af byen.

quote Jeg er rigtig tilfreds med, at vi får stoppet den vej.

Camilla Meyer (S), byrådsmedlem

Netop diskussionen om omfartsvejen var et varmt emne under sidste års valgkamp til byrådet. Men nu har byrådet endeligt vedtaget, at lokalplanen ikke skal sendes i høring, og det betyder samtidig, at planerne om en omfartsvej er skrinlagt.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi endelig får afgjort den her sag. Det har trukket ud utrolig længe, og det har bevirket, at der har været en masse borgere, som har været stressede og bekymrede. Det har vi ikke kunne gøre noget ved, men nu er vi der, hvor vi har truffet en beslutning, og jeg er rigtig tilfreds med, at vi får stoppet den vej, siger Camilla Meyer (S), der er byrådsmedlem i Faxe Kommune.

Camilla Meyer (S), byrådsmedlem i Faxe Kommune.
Camilla Meyer (S), byrådsmedlem i Faxe Kommune. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Det er den borgerlige fløj i byrådet, der har foreslået at bygge en omfartsvej. Rød blok med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har været imod, og mange borgere har også vist deres utilfredshed over projektet.

En ærgerlig blå blok

Lige så meget glæde som der er at spore hos de røde partier, lige så stor skuffelse er der hos byrådsmedlemmerne i den blå blok.

- Jeg har det rigtig ærgerligt over, at vi ikke får omfartsvejen, og jeg er rigtig ærgerlig over, at vi ikke udvikler i den del af byen. Det kan godt være, at vi pakker det ind i en masse teknikaliteter, men det ændrer ikke ved, at vi har et reelt problem ude ved Bråbyvej og Københavnsvej, siger Dorthe Adelsbech (V), der er byrådsmedlem i Faxe Kommune.

Dorthe Adelsbech (V), byrådsmedlem i Faxe Kommune.
Dorthe Adelsbech (V), byrådsmedlem i Faxe Kommune. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

En af Dorthe Adelsbechs partifæller stemte imod at sende lokalplanen i høring, men det har hun ikke meget at sige til. 

- Min kollega havde ikke nogen afgørende betydning. Uanset om hun havde stemt for eller imod, så var resultatet blevet det samme, siger Dorthe Adelsbech.

Den røde linje på kortet markerer, hvor man havde planer om at bygge en omfartsvej.
Den røde linje på kortet markerer, hvor man havde planer om at bygge en omfartsvej. Foto: Nick Abildgaard (grafik)

Borgerne har forsøgt at understrege deres utilfredshed med omfartsvejen ved at lave en underskriftsindsamling. I september 2021 blev 3.300 personlige underskrifter og over 100 virksomheders underskrifter overrakt til borgmester Ole Vive (V).

Borgernes utilfredshed skyldes blandt andet, at omfartsvejen ville skulle gå igennem et naturområde vest for byen.

Området øst for Haslev ved Moltkesvej, hvor omfartsvejen skulle være ført igennem.
Området øst for Haslev ved Moltkesvej, hvor omfartsvejen skulle være ført igennem. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

En rampe i nordgående retning

Omfartsvejen er vurderet til at koste over 50 millioner kroner at bygge, og ifølge den røde blok er det alt for mange penge at bruge, når der er mange andre steder at midlerne kan gøre gavn.

Rød blok ønsker at løse de trafikale udfordringer ved at lave nedkørselsramper i nordgående retning ved Bregentved. I dag er det kun muligt at køre på motorvejen i sydgående retning.

bråbyvej
Læs også
Omfartsvej eller ej - ét emne skaber stor debat i valgkamp
bråbyvej
Læs også
Omfartsvej eller ej - ét emne skaber stor debat i valgkamp

Det er hele byrådet, som ønsker de nordgående ramper, men ikke alle er enige med de røde partier i, at ramper er nok til at løse de trafikale udfordringer i Haslev.

Flere borgere i Haslev er nemlig generet af trafikstøjen, og de håber på en løsning, der kan lette presset på vejen gennem byen.