Nyt samarbejde redder legetøj fra at ende i skraldespanden

I et halvt års tid har en genbrugsbutik i Karise og legetøjskæden BR eksperimenteret med salg af overskuds-legetøj. Det er gået så godt, at konceptet nu bredes ud.

Legetøj med mindre skader eller behov for en reparation kan som oftest ikke sælges i de store legetøjsbutikker som BR. Men sidstnævnte har sammen med Folkekirkens Nødhjælp nu skabt et samarbejde, hvor det såkaldte overskuds-legetøj i stedet finder vej til hylderne i genbrugsbutikken.

quote Kunderne har taget sindssygt godt imod det, de er utrolig positive

Maria Christiansen, frivillig

- Det gør, at de familier, der ikke har så mange penge til rådighed har en mulighed for at give deres børn, det de ønsker sig fra katalogerne, der kommer ind af brevsprækken, siger Maria Christiansen, der frivillig i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Karise.

Her har man eksperimenteret med ordningen om at sælge overskuds-legetøj siden efteråret 2020.

- Kunderne har taget sindssygt godt imod det, de er utrolig positive, og vi kan se, der kommer flere børnefamilier ind, siger Maria Christiansen.

Men en ting er at kunne sælge godt legetøj til gode priser og sende overskuddet videre til verdens fattigste.

Fra at have haft tre "værelser" med børnelegetøj er sortimentet nu udvidet og salget fordoblet.
Fra at have haft tre "værelser" med børnelegetøj er sortimentet nu udvidet og salget fordoblet. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Det handler også om at spare på ressourcerne, påpeger Maria Christiansen:

- Det er vigtigt, vi tænker på de ressourcer, vi bruger. Ved at det her ikke går tabt – at vi har en mulighed for at reparere det og sælge det igen – det gør også, vi skåner miljøet.

Samtidig er samarbejdet med til at give genbrugsbutikken en tiltrængt håndsrækning ovenpå en lang nedlukning, hvor corona-restriktionerne også har forbudt genbrugsbutikker at holde åbent.

- Pengene falder på et tørt sted. For vores butikker har ikke fået noget tilskud fra det offentlige i den her corona-tid, siger Maria Christiansen, der videre kan fortælle, at salget af legetøj i genbrugsbutikken er fordoblet med det nye samarbejde.

Maria Christiansen, frivillig i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Karise, oplever, at kunderne har taget godt imod det meget nye legetøj på hylderne. Salget er fordoblet, fortæller hun.
Maria Christiansen, frivillig i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Karise, oplever, at kunderne har taget godt imod det meget nye legetøj på hylderne. Salget er fordoblet, fortæller hun. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Noget af legetøjet som BR ikke kan sælge har blot mindre defekter – som eksempelvis Barbie-dukker i beskadiget emballage, fjernstyrede biler med skrammer i lakken eller LEGO-sæt, hvor der mangler en klods.

Andet trænger derimod til en reparation, for at fungere – men også det har man fundet en løsning for i genbrugsbutikken i Karise.

quote Det er lige så meget for min egen skyld, at jeg som pensionist har noget at lave i min fritid

Bent Sørensen, frivillig

Bent Sørensen er frivillig i Folkekirkens Nødhjælp i Karise, og han har altid været vant til at reparere ting.

- Det er lige så meget for min egen skyld, at jeg som pensionist har noget at lave i min fritid, forklarer Bent Sørensen, der viser frem på det lager, hvor legetøjet til reparation står og venter.

- Det interesserer mig at lave det, tilføjer han.

Bent Sørensen oplever, at der er sket et stort skred i, hvornår ting bliver smidt ud, sammenlignet med dengang han selv var barn:

- I min barndom smed man ikke tingene ud – da gik far hen og reparerede dem, hvis de var defekt. Nu, hvis der er en lille defekt, ryger det ud i skraldespanden, og så går man ud og køber noget andet.

Bent Sørensen er også frivillig i genbrugsbutikken. Han er vokset op med, at man reparerer ting, der er gået i stykker. For ham er det med at reparere ting gået hen at blive en interesse.
Bent Sørensen er også frivillig i genbrugsbutikken. Han er vokset op med, at man reparerer ting, der er gået i stykker. For ham er det med at reparere ting gået hen at blive en interesse. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Ikke alt lader sig dog reparere med det samme, forklarer Bent Sørensen:

- Sådan en ting som den her, siger han og viser en racerbil frem.

- Der mangler lade-ledningen – så er den ikke til at få afsat. Uden den kan man ikke få strøm på det genopladelige batteri, siger han og forklarer videre:

- Så sætter jeg dem herned, indtil man finder en ledning et sted, der passer – så er det man satser på, at der kommer en tilsvarende vare – hvor der er noget andet galt.

Det nye udvidede samarbejde omfatter i alt ni af Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker.

Salget af overskuds-legetøj går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens mest udsatte områder. Pengene skal blandt andet være med til at løfte familier ud af ekstrem fattigdom og skabe mere robuste samfund, der kan modstå klimaforandringer som tørke og ekstremt vejr.