Ny trappe skaber genvej til bunden af Danmarks største menneskeskabte udgravning

Et besøg ned i bunden af Faxe Kalkbrud er nu blevet en hel del nemmere for de mange besøgende, som hvert år lægger vejen forbi.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Faxe Kalkbrud er hvert år destination for et stort antal turister. Ikke mindst under corona-nedlukningen blev det enorme hul i jorden ved den østsjællandske stationsby et yndet udflugtsmål for mange.

Det har dog hidtil ikke været helt let at komme ned i kalkbruddet, der gemmer på helt enestående natur. Men det er der netop blevet gjort noget ved. Med en ny trappe og flere justeringer i terrænet er der skabt bedre adgang – hele vejen fra Geomuseum Faxe øverst på kanten af det enorme kalkbrud og til bunden af det 1,5 millioner kvadratmeter store hul.

- Der kommer mange folk – der bare er i området – og så kan vi lige så godt bygge på det, som vi har, så det bliver et endnu bedre sted at opholde sig, fortæller Jesper Milàn, der er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe.

- Det er om så at sige lige den korte version af kalkbruddet, man får på den her tur samtidig med, at man kommer igennem alle de her fantastiske forskelligartede landskaber. Der findes jo ikke noget lignende i Danmark, tilføjer han.

Jesper Milàn er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe. Han fortæller, at mange også blot kommer for at se kalkbruddet. Og det er særligt dem, man nu har forsøgt at skabe en bedre oplevelse for med trappen og informationsplancherne.
Jesper Milàn er museumsinspektør ved Geomuseum Faxe. Han fortæller, at mange også blot kommer for at se kalkbruddet. Og det er særligt dem, man nu har forsøgt at skabe en bedre oplevelse for med trappen og informationsplancherne. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Det er foruden Faxe Kommune og Geomuseum Faxe et samarbejde med Naturstyrelsen og Faxe Kalk A/S, der har banet vejen for den lettere adgang for nysgerrige til kalkbruddet.

Foruden trappen er der også blevet opsat informationstavler rundt langs ruten.

- Takket være den her nye sti, hvor der er en række informationstavler undervejs, kommer man en lille hyggelig tur rundt, hvor man ser alle de pæneste steder i kalkbruddet, og ender rundt oppe på plænen igen, fortæller Jesper Milàn.

Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte udgravning.
Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte udgravning. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Træer må vige for udsigten

Det har dog ikke kun handlet om at skabe adgang med trapper og stier.

For at besøgende kan komme tættere på kalkbruddet og den unikke geologi, området gemmer, har det også været nødvendigt at fælde træer.

Det fortæller Else Lerstrup Pedersen, der er biolog i Naturstyrelsen Storstrøm.

- Når man har steder, som ligger bart, og hvor der ikke er aktivitet, kommer der lynhurtigt en masse frø med vinden, som etablerer sig og skyder op, siger hun og tilføjer:

- Vi får ryddet fra stien og hen til kanten af kalkbruddet, så man får mulighed for at se den her fede profil.

Læs også
Det har vi lært af coronakrisen: Virtuelle møder er hurtigere og giver meget mindre smalltalk
Læs også
Det har vi lært af coronakrisen: Virtuelle møder er hurtigere og giver meget mindre smalltalk

Foruden den bedre udsigt er hun også glad for, at der nu er kommet information op langs turen ned i bruddet:

- Noget af det, jeg synes, er aller-fedest, det er; hvis folk er ude og måske undrer sig, og så faktisk møder noget information, som giver dem svar på nogle af de spørgsmål, de måske har fået af bare at gå rundt og opleve et sted. Det, synes jeg, der er rig mulighed for nu her i Faxe Kalkbrud.

- Denne rundtur og de rydninger, vi også laver, er med til at give folk nogle gode oplevelser – både noget viden om historien og noget viden om den industri, der sker her, siger Else Lerstrup Pedersen, der er biolog i Naturstyrelsen Storstrøm:
- Denne rundtur og de rydninger, vi også laver, er med til at give folk nogle gode oplevelser – både noget viden om historien og noget viden om den industri, der sker her, siger Else Lerstrup Pedersen, der er biolog i Naturstyrelsen Storstrøm: Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Overskudsjord blev til rampe

Foruden den nyanlagte trappe og plancherne med information har Faxe Kalk udnyttet noget af det gravearbejde, som alligevel bliver udført i bruddet til at skabe bedre adgang. Det fortæller Klaus Rønholt, som er direktør i Faxe Kalkbrud.

Han håber, at Faxe Kalk ved at skabe bedre forhold for nysgerrige og turister kan være med til at give lidt tilbage til naboerne i området.

- På den måde håber vi, at vi kan bidrage til, at alle føler, de får lidt ud af, at vi trods alt laver et stort hul, og en gang imellem støjer og støver lidt, måske – så kan man måske bedre leve med det.

Rampen ned i kalkbruddet blev bygget på blot nogle få dage med overskudsjord fra kalkbruddets nordlige ende.
Rampen ned i kalkbruddet blev bygget på blot nogle få dage med overskudsjord fra kalkbruddets nordlige ende. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Faxe Kalkbrud er Danmarks største menneskeskabte udgravning. Kalkudvindingen begyndte helt tilbage til middelalderen. Arealet hører under den danske stat.


Nyhedsoverblik