Ny telemast skal sikre dækning i mobildødt hul

En ny telemast i Svalebæk mellem Haslev og Skuderløse skal være med til at sikre bedre datadækning i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En telemast på 42 meters højde vil snart skyde i vejret i Svalebæk i Faxe Kommune.

Dermed tages endnu et skridt for at forbedre mobildækningen i kommunen, der ifølge opmålinger har dårlig dækning i visse områder.

- Med masten her i Svalebæk skal vi lukke et af de huller i mobildækningen, som i øjeblikket er et problem nogle steder i vores kommune, siger Faxe Kommunes borgmester Ole Vive (V).

Han illustrerer sit eksempel med, at han tirsdag overvejede at lave en liveoptagelse på Facebook fra en kran, der er placeret, hvor masten skal stå. Men han måtte opgive, fordi telefonen trods den fine placering højt over jorden ikke havde et datasignal, der kunne bære det.

Har målt dækningen i hele kommunen

Faxe Kommune er en arealmæssigt stor landkommune med enkelte mellemstore byer. 

Mens dækningen i byerne er rimelig god, er det ikke tilfældet på landet, hvor dækningen svinger fra middel til nærmest ikkeeksisterende og med store forskelle mellem de enkelte selskaber. Det viser en række målinger, som kommunen har gennemført.

- Vi ansatte sidste år et firma til at måle mobildækningen i kommunen. De undersøgte mobildækningen langs alle veje, og målte signalerne på både 2G, 3G og 4G og for alle mobilnettene. Og det giver os et ret godt billede af, hvor det kniber med dækningen, siger Ole Vive.

Krav i udbud

Ole Vive oplyser, at kommunen er hjulpet af det seneste teleforlig, hvor der blev indført krav om større dækning, så signalerne også kommer helt ud i landdistrikterne i de områder, der i dag er udfordret af dårlig dækning.

- Det er teleselskabet 3, der opsætter denne mast. 

- Men oftest, når vi taler om så store master, så ser vi, at de andre teleselskaber lejer sig ind, så de også får bedre dækning. Det gælder her et område vest for Haslev, siger borgmesteren. 

En 42 meter høj telemast skal sikre bedre dækning for borgerne.
En 42 meter høj telemast skal sikre bedre dækning for borgerne.
Foto: Faxe Kommune

Det er blandt andet byerne Teestrup, Skuderløse, Bråby Stationsby og Bråby, der ventes at få bedre dækning fra masten.

Sættes op ved skole

Masten sættes op ved den tidligere Svalebæk Skole.

- Når vi sætter en mast op på kommunal jord, så kan vi samtidig sikre en billig udlejningspris til selskaberne, indenfor de regler, som der nu engang er, siger Ole Vive, der kalder det en investering i bedre infrastruktur i kommunen.

Borgmesteren oplyser, at der også snart ventes opsat en mast ved Førslev, der ligeledes ligger lidt udenfor Haslev.

Kommunen har ud over arbejdet med mobilmaster også intensiveret arbejdet for at få bredbånd og fiber ud til borgerne i kommunen. Eksempelvis har kommunen oprettet en pulje, der hjælper landejendomme i kommunen med at blive tilsluttet fibernettet.