Ny skole vil kapre elever fra gymnasier og gøre dem til håndværkere

En håndværksefterskole skal styrke erhvervsuddannelserne, sætte skub i lokalområdet og skabe flere arbejdspladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ny efterskole for håndværkere kan snart blive en realitet i Haslev.

Tanken er, at efterskolen skal gøre eleverne interesseret og parate til håndværksfag, design og teknologi.

For nylig blev der valgt en bestyrelse, efter en initiativgruppe har arbejdet med projektet i et år.

- Det her er først og fremmest et forsøg på at vende den udvikling, der er, hvor erhvervsuddannelserne er blevet svækket alvorligt de seneste 10-20 år, hvor de unge har vendt deres interesse mod gymnasierne, siger Jørgen Hansen, der er en af initiativtagerne bag projektet.

Haslev efterskole - Håndværk, Design og Teknologi:

  • De første 60 elever forventes at kunne begynde i tiende klasse på Haslev Efterskole i august 2020. Ad åre er planen at der skal være 150 elever på efterskolen.
  • Efterskolen skal have til huse i Håndværkerhøjskolen i Haslev, som på nuværende tidspunkt ejes af EUC Sjælland.
  • 1. oktober er deadline for den nye efterskole, for her skal Undervisningsministeriet modtage ansøgning om godkendelse, så skolen kan starte i august 2020.
  • Wlliam Marcussen, Jørgen Hansen og Erling Hugger er initiativtagere til projektet og har arbejdet intenst med planerne om en ny efterskole.
  • Den 26. marts blev der oprettet en bestyrelse på syv medlemmer og to repræsentanter.

Efterskolen skal tiltrække elever fra nær og fjern

Håndværksefterskolen skal styrke interessen for erhvervsuddannelser og hjælpe med at skaffe flere håndværkere til byen.

quote Den her skole vil have en ny målgruppe, som appellerer til håndværk, design og teknologi, som eksempelvis robotter, droner og træ

Jørgen Hansen, en af initiativtagerne bag projektet

- Skills i Næstved er et fantastisk eksempel på at tydeliggøre, at en erhvervsuddannelse også er en vej at gå, siger Jørgen Hansen.

Læs også
Næstved satser stort på DM i Skills: Håber flere vil vælge en erhvervsuddannelse
Læs også
Næstved satser stort på DM i Skills: Håber flere vil vælge en erhvervsuddannelse

Han tror, der er masser af unge mennesker på Sjælland, der kunne være interesseret i at gå på en håndværksefterskole.

Målsætningen er, at der skal starte 60 elever i august 2020. Og når efterskolen er kørt i gang, er planen, at der skal være 150 elever på efterskolen.

- En efterskole er den bedste mulighed for at skabe aktivitet og få flere unge til lokalområdet. Eleverne på en efterskole kommer typisk ikke fra lokalområdet, men fra hele landet. Mange efterskoler vil ikke bare have elever fra byen, fordi de så går hjem i frikvarteret, siger Jørgen Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses den gamle håndværkerhøjskole i Haslev, som lokale vil lave om til en faglig efterskole.
Her ses den gamle håndværkerhøjskole i Haslev, som lokale vil lave om til en faglig efterskole. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Har Haslev brug for tre efterskoler?

Haslev har i forvejen to andre efterskoler og flere kritikere har sat spørgsmålstegn ved, om der er behov for tre efterskoler.

- Den her skole vil have en ny målgruppe, som appellerer til håndværk, design og teknologi, som eksempelvis robotter, droner og træ. En sådan skole vil appellere til nogle andre unge, end de to andre efterskoler, som er idrætsskoler (Sydsøstsjællands idrætsefterskole og Haslev idrætsefterskole, red.), siger Jørgen Hansen.

Blomsterelev skills
Læs også
Skills 2019 er i fuld gang:
Lokale deltagere knokler for danmarksmesterskabet
Blomsterelev skills
Læs også
Skills 2019 er i fuld gang:
Lokale deltagere knokler for danmarksmesterskabet

- Forstanderen fra den ene skole udtalte sig meget positivt om det, for så kunne forældre og eleverne besøge tre skoler i samme by.

quote Den første hurdle er den 1. oktober, hvor vi skal indsende den færdige ansøgning til ministeriet, og hvor vi skal kunne redegøre for den færdige økonomi

Wiliam Markussen, bestyrelsesformand

Og byen mangler netop en efterskole med speciale i håndværk, mener Jørgen Hansen.

- Det er vores indtryk gennem samtaler med mange mennesker og virksomhedsledere, at der mangler en efterskole. Projekt Håndværk i Folkeskolen er et projekt, som kører som forsøg på blandt andet Lolland og Bornholm – det er et forsøg på at vække interessen fra de unge allerede i folkeskolen. Men der mangler også en efterskole, der kan fylde det hul ud i 9.-10. klasse.

EUC Nordvestsjælland
Læs også
Overblik: Sådan går det erhvervsuddannelserne i din kommune
EUC Nordvestsjælland
Læs også
Overblik: Sådan går det erhvervsuddannelserne i din kommune

40 millioner kroner skal skaffes

1. oktober er deadline for den nye efterskole, for her skal Undervisningsministeriet modtage ansøgning om godkendelse, så skolen kan slå dørene op i august 2020. Den nystiftede Haslev Efterskole - håndværk, design og teknologi har nu frem til 1. oktober til at skabe sikkerhed for de 40 millioner kroner, der er brug for i startkapital og til at få sat flere ord på alt det, der skal ske på den nye efterskole.

- Den første hurdle er den 1. oktober, hvor vi skal indsende den færdige ansøgning til ministeriet, og hvor vi skal kunne redegøre for den færdige økonomi, siger Wiliam Markussen, der er tidligere forstander på Haandværkerhøjskolen og nyligt udvalgt bestyrelsesformand.

Artiklen fortsætter under billedet.

Så mange elever i en 8.klasse i Haslev regner med, de skal starte på gymnasiet.
Så mange elever i en 8.klasse i Haslev regner med, de skal starte på gymnasiet. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Den største udgift er køb af Haandværkerhøjskolen, hvor det er planen, at efterskolen skal ligge og udgifter til ombygning, men der er også afsat nogle millioner som startkapital. Derfor søger initiativgruppen også midler hos private, fonde og virksomheder, og det er blandt andet muligt at blive virksomhedsmedlem i skolekredsen til 500 kroner om året.

- Per dags dato har vi 170 personlige medlemmer og 15 virksomheder. Og så er vi i fuld gang med at sende ansøgninger ud hos fonde osv. 

Efterskolen skal ligge i historisk bygning

I årenes løb er den ene uddannelse efter den anden flyttet til Næstved og Køge, så Haandværkerhøjskolen gradvist er blevet tømt for sine oprindelige uddannelser. I dag er skolebygningen næsten tom. I 2018 meddelte EUC-Sjælland, at man ønsker at afhænde grund og bygninger til en investor.

- Vi vil gerne købe ejendommen for 25 millioner. EUC siger 28 millioner. Vi håber, vi havner på de 25. Derudover har vi sat et beløb på 10 millioner kroner af, som skal bruges til indretning, inventar og udstyr, siger William Markussen.

quote Bestyrelsen har været oppe og gå hele skolen igennem. Den står faktisk i en meget fin stand. Alle klasselokalerne er lige til at flytte ind i

Wiliam Markussen, bestyrelsesformand

Ifølge bestyrelsesformanden er det ikke nødvendigt at afsætte midler til at renovere bygningen.

- Bestyrelsen har været oppe og gå hele skolen igennem. Den står faktisk i en meget fin stand. Alle klasselokalerne er lige til at flytte ind i. Der kommer en udgift til møblering og udstyr i værkstederne. Der håber vi også på at få udstyr og inventar via mindre fonde, siger William Markussen.

Bestyrelsesformand: - Vi er fortrøstningsfulde

Bestyrelsen har fem måneder endnu, indtil ansøgningen og den færdige finansiering skal ligge klar den 1. oktober.

- Nu har vi fået en bestyrelse med alle de kompetencer, der skal bruges og med en beskrivelse af alle fagområderne, siger William Markussen.

tamu_vordingborgs_vksteder_nes_for_euc_sjlands_elever_til_august_2019.jpg
Læs også
Ny håndværkeruddannelse åbner i Vordingborg - flere kan være på vej
tamu_vordingborgs_vksteder_nes_for_euc_sjlands_elever_til_august_2019.jpg
Læs også
Ny håndværkeruddannelse åbner i Vordingborg - flere kan være på vej

Han er påpasselig med at afsløre, hvordan det går med at rejse kapital til projektet, men siger dog:

- Vi er fortrøstningsfulde. Det er måske også mere positivt end som så, men det er ikke noget, vi vil gå offentligt ud med.


Nyhedsoverblik