Naturens svar på en Oscar - godsejer vinder naturpris

Ivan Reedtz-Thott modtog i onsdags en naturpris for at have genskabt naturen på halvøen Feddet syd for Faxe.

Naturens svar på en Oscar.

Sådan beskriver Ivan Reedtz-Thott den naturpris, han vandt i onsdags. Han har modtaget prisen for hans arbejde med at genskabe en stor og dynamisk natur på halvøen Feddet ved Faxe.

- Det er dejligt og rigtig rart, at nogen kan se, at vi gør noget også her på Sjælland. Det er jo skønt, når man har gået og kræset. Jeg har jo gjort nogle ting helt tilbage fra slut 90'erne, så det er lidt kulminationen på alt det, lyder det fra prisvinderen.

quote Jeg holder meget af den helt specielle natur

Ivan Reedtz-Thott, godsejer

Naturprisen uddeles af 15. Juni Fonden, som er stiftet af Lise og Valdemar Kähler i 1991. Sammen med prisen følger også samtidig et beløb på 200.000 kroner.

På halvøen får naturen lov til at passe sig selv. Hjælpen kommer kun fra de dyr, som går og græsser i området. De ting tilsammen skaber et levested for nogle arter, der har det svært andre steder.

Den specielle natur i området gør også, at det i forvejen er svært at dyrke noget. Derfor egner stedet sig også mest til bare at passe sig selv, mener Ivan Reedtz-Thott.

- Først og fremmest holder jeg af naturen, og jeg holder meget af den helt specielle natur, der er ude på Feddet. Den er meget anderledes end noget, du ellers finder på Sydsjælland, og så synes jeg, at den skal have lov til at udvikle sig.

Vil skabe naturoplevelser

Udover den vilde natur driver Ivan Reedtz-Thott en campingplads på halvøen, og netop den er med i hans kommende planer for området.

- Vi vil selvfølgelig gerne formidle den her oplevelse til vores gæster og alle andre, der har lyst til at komme og kigge. Så man ligesom får etableret nogle udsigtspunkter. Vi har jo allerede et fugletårn og et naturcenter, men vi kan måske godt gøre det bedre og anderledes. Sørge for måske at lave guidede ture, fortæller Ivan Reedtz-Thott.

Læs også
Kattegatforbindelse udskudt - bestyrelse frygter alligevel for naturområde

Prisvinderen lægger heller ikke skjul på, at der også er nogle økonomiske fordele ved at lade naturen passe sig selv. Blandt andet er der nogle tilskudsmuligheder.

- De er ikke vanvittigt fantastiske, men de gør alligevel, at der er en økonomi i at gøre det. Og det er da klart, at det hjælper også lidt på motivationen.

Hele området er et Natura 2000-område. Det er derfor beskyttet efter Naturbeskyttelseslovens paragraf tre, og de naturforbedrende tiltag vil være beskyttet af lovgivningen fremover.

Naturprisen